Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Kedy sa refinancovanie oplatí?

Vieme, kedy je ten správny čas na zmenu úveru a aké typy úverov môžete refinancovať.

Ak ste sa rozhodli refinancovať, bude to oveľa rýchlejšie a jednoduchšie než bolo vybavovanie novej hypotéky.

Najvhodnejším obdobím na refinancovanie je čas, kedy vám končí fixácia úrokovej sadzby. Vtedy je možné úver vyplatiť bez pokuty. V prípade refinancovania v čase mimo fixácie by banka inak účtovala poplatok za predčasné splatenie vo výške reálnych nákladov na splatenie. Maximálne je to však 1 % zo zostatku úveru, čo vyplýva z novej legislatívy.

Refinancovať sa dá v podstate každý druh úveru, či už ide o spotrebiteľský, hypotekárny úver, lízing alebo kreditnú kartu. Aktuálny trend refinancovania sa však najčastejšie spája s hypotékou.

Výhody refinancovania

Refinancovanie nie je len o získaní výhodnejšej úrokovej sadzby. Refinancovaním môžete

• spojiť viac úverov do jedného,
  • pri spotrebiteľských úveroch využiť predĺženie splatnosti úveru,
  • zmeniť zabezpečenie,
  • zmeniť spoludlžníkov,
  • znížiť celkové mesačné splátky.

Ak sa rozhodnete pre skrátenie doby splatnosti, môžete refinancovať starý úver a požiadať o nový s kratšou splatnosťou. V takom prípade bude celkové preplatenie úveru nižšie.

Pri refinancovaní je však potrebné počítať aj s ďalšími nákladmi, ako napríklad znalecký posudok, kataster, poplatok za úver. Niektoré banky, ako napríklad Tatra banka však akceptujú aj starší znalecký posudok a poplatok za úver žiadateľom odpustia.

Zistiť viac

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.