Kedy sa refinancovanie oplatí?

Vieme, kedy je ten správny čas na zmenu úveru a aké typy úverov môžete refinancovať.

Ak ste sa rozhodli refinancovať, bude to oveľa rýchlejšie a jednoduchšie než bolo vybavovanie novej hypotéky.

Najvhodnejším obdobím na refinancovanie je čas, kedy vám končí fixácia úrokovej sadzby. Vtedy je možné úver vyplatiť bez pokuty. V prípade refinancovania v čase mimo fixácie by banka inak účtovala poplatok za predčasné splatenie vo výške reálnych nákladov na splatenie. Maximálne je to však 1 % zo zostatku úveru, čo vyplýva z novej legislatívy.

Refinancovať sa dá v podstate každý druh úveru, či už ide o spotrebiteľský, hypotekárny úver, lízing alebo kreditnú kartu. Aktuálny trend refinancovania sa však najčastejšie spája s hypotékou.

Výhody refinancovania

Refinancovanie nie je len o získaní výhodnejšej úrokovej sadzby. Refinancovaním môžete

• spojiť viac úverov do jedného,
  • pri spotrebiteľských úveroch využiť predĺženie splatnosti úveru,
  • zmeniť zabezpečenie,
  • zmeniť spoludlžníkov,
  • znížiť celkové mesačné splátky.

Ak sa rozhodnete pre skrátenie doby splatnosti, môžete refinancovať starý úver a požiadať o nový s kratšou splatnosťou. V takom prípade bude celkové preplatenie úveru nižšie.

Pri refinancovaní je však potrebné počítať aj s ďalšími nákladmi, ako napríklad znalecký posudok, kataster, poplatok za úver. Niektoré banky, ako napríklad Tatra banka však akceptujú aj starší znalecký posudok a poplatok za úver žiadateľom odpustia.

Zistiť viac

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut