Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Detské zúbky sú veda

Vedeli ste, že so starostlivosťou o detské zúbky treba začať už v tehotenstve, alebo dokonca ešte predtým?

A kedy je čas na prvú zubnú kefku? Detský chrup je hotová veda. Ak však už v ranom veku vytvoríte dieťaťu správne návyky, zabezpečíte svojej ratolesti krásny a zdravý úsmev na dlhý čas.

O zúbkoch sa rozhoduje v brušku

Chrup dieťaťa ovplyvňujeme už v tehotenstve. Nie nadarmo má každá tehuľka nárok na dve prehliadky u stomatológa. Ak má budúca mamička pokazený chrup, baktérie sa krvou a telesnými tekutinami ľahko dostanú až k plodu a môžu negatívne ovplyvniť zárodky budúcich zúbkov. Preto by si žena, ktorá plánuje dieťa, mala chrup dať do poriadku ideálne ešte predtým, než otehotnie.

Návyk vytvárajte už v zavinovačke

S ústnou hygienou bábätka môžeme začať v podstate od narodenia, aj keď ešte žiadne zúbky nemá. Ráno a večer stačí vytrieť ďasienka gázou alebo mäkkou tkaninou. Vytvoríme tak každodenný rituál, ktorý bude mať dieťa zafixovaný celý život. V období prerezávania zúbkov bývajú deti citlivejšie a často si do úst vkladajú prsty a rôzne predmety. Ak dieťatku ponúknete na hryzenie náprstok so štetinami, zabijete dve muchy jednou ranou. Bábätko sa upokojí hryzením a zároveň si vyčistí ďasná, prípadne vykúkajúce mliečne zúbky.

Ako zvládať ťažkosti s prerezávaním

Každé dieťa zvláda prerezávanie zúbkov inak. Niektoré dokážu od bolesti preplakať celé hodiny, na iných si zmenu v správaní ani nevšimnete. Ak vaše dieťa patrí k tým citlivejším, okrem chladivých a vrúbkovaných hryzadiel mu ponúknite Camiliu. Camilia je prírodný liek, ktorý je jednotkou aj na slovenskom trhu pri ťažkostiach s prerezávaním zúbkov. Obsah ampulky stačí stlačením aplikovať do úst dieťatka bez toho, aby ste sa dotýkali opuchnutého a podráždeného ďasna. Na rozdiel od iných liekov a gélov neobsahuje Camilia žiadne anestetiká ani konzervačné látky, takže jej používaním dieťatku v žiadnom prípade neškodíte.

Viac na www.boiron.sk/camilia

Kedy začať s kefkou

Keď sa objavia prvé zúbky, začíname s čistením pomocou zubnej kefky. Najskôr postačí kefka, od jedného roka môžeme začať používať aj detskú zubnú pastu. Dieťatku by ste mali s čistením zúbkov pomáhať minimálne do šiestich rokov. Menšie deti totiž málokedy dokážu zvládnuť správnu techniku čistenia. Keďže najväčším nebezpečenstvom pre detský chrup sú sladkosti, ideálne je, ak si dieťa po sladkom jedle aspoň vypláchne ústa čistou vodou. Po dovŕšení troch rokov nezabudnite na návštevu detského stomatológa, ktorý zhodnotí stav chrupu vášho drobca. S technikou čistenia detských zúbkov vám dobre poradí aj dentálny hygienik.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.