Dom budúcnosti má vlastný mozog

Naše protipožiarne systémy vo verejných budovách chránia vyše 50000 ľudí denne.

Desigo CC zbiera a analyzuje dáta z celej budovy centrály Siemens a automaticky optimalizuje systémy vykurovania, ventilácie a klimatizácie.

Budovy po celom svete dnes podľa OSN zodpovedajú za tretinu emisií skleníkových plynov, spotrebúva sa v nich zhruba 40 % globálnej energie a 25 % vody. Vo vnútri zároveň ľudia trávia veľkú väčšinu času – v rozvinutých krajinách až 90 % svojho života. Potenciál pre energetické zefektívnenie, ale aj zlepšenie kvality prostredia, v ktorom prebývame, je teda enormný.

Budovy, v ktorých budeme v blízkej budúcnosti žiť alebo pracovať, budú schopné automaticky spoznávať energetické potreby ľudí, ktorí sa v nej nachádzajú, dokážu využiť batérie elektromobilov zaparkovaných počas dňa v podzemnej garáži. Tiež budú vidieť reagovať na meniace sa počasie a dokážu sa v súlade s okolitými budovami prispôsobovať tak, aby maximalizovali energetickú efektívnosť.

Toto nie je to taká vzdialená budúcnosť, ako by sa mohlo zdať. Nová budova centrály Siemens v centre Mníchova je jedna z najmodernejších a najekologickejších kancelárskych komplexov na svete. Sídlo nemeckého koncernu využíva na chladenie a vykurovanie geotermálnu energiu, dokáže zozbierať a využiť až 1,5 milióna litrov dažďovej vody a fotovoltaika na streche pokrýva tretinu celkovej spotreby elektriny.

Budova má, podobne ako iné supermoderné stavby súčasnosti, aj vlastný rozum – obdobu centrálneho nervového systému. Riadiaca centrála s názvom Desigo CC umožňuje prepojiť a spravovať z jedného miesta všetky technické systémy a funkcie budovy – od zatienenia proti slnku, cez kúrenie, vetranie, klimatizáciu, požiarnu bezpečnosť, až po zabezpečenie proti nepovolanému vniknutiu, osvetlenie a správu energií.

Desigo CC zbiera a analyzuje dáta z celej budovy a automaticky optimalizuje systémy vykurovania, ventilácie a klimatizácie. Systém tiež identifikuje plytvanie energiami a na neefektívnosť upozorňuje na displeji ovládacieho panelu v miestnosti, ktorej sa to týka.

Výsledkom premysleného architektonického riešenia a využitia špičkových technológií nie je len zníženie spotreby elektriny o 90 %, vody o 75 % a 90-percentná redukcia emisií CO2 v porovnaní s predošlým sídlom firmy. Je ním aj zdravšie a komfortnejšie pracovné prostredie pre zhruba 1200 zamestnancov.

Riešenie Desigo CC má však oveľa širší potenciál – stáva sa totiž základným stavebným prvkom viacerých iniciatív spoločnosti Siemens zapadajúcich do konceptu inteligentných budov, ktoré vnášajú inteligenciu do celých ulíc či mestských štvrtí. Na jeho vývoji sa podieľajú aj desiatky slovenských vývojárov, ktorí v rámci vývojového centra Siemens Corporate Technology Development vyvíjajú softvér pre technológie budov.

Na Slovensku protipožiarne a bezpečnostné systémy Siemens v súčasnosti chránia, v hoteloch, v divadlách a iných verejných budovách viac ako 50000 osôb. Na pracoviskách v oblasti priemyslu chránia protipožiarne systémy Siemens viac ako 12000 zamestnancov. Starajú sa tiež o protipožiarnu bezpečnosť cestujúcich na trinástich kilometroch diaľničných a železničných tunelov.

Zlepšovať energetickú efektívnosť budov a zvyšovať komfort i bezpečnosť ľudí, ktorí v nich trávia väčšinu života, to je Ingenuity for life.

Rozprávkové tankovanie

Rozprávkové kostýmy, hotdog priamo od kuchára či chodiaci výdajný stojan. Čerpacie stanice Shell majú za sebou magický týždeň.

AAA Auto zorganizovalo autogramiádu

Pre podpisy od Hamšíka či Škriniara si prišli stovky fanúšikov.

Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste

Dana Kleinert vypočula hlasy voličov volajúcie po spájaní a spolupráci.

Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu

Čo je obraz? Estetická hodnota alebo hodnotná investícia? Jedno nezatieňuje druhé. Cez umenie investovať objavíte krásu umenia.