Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Tehotná so sclerosis multiplex? A prečo nie?

​​​​​​​Túžbu po dieťati nedokáže často utíšiť ani závažná choroba.

Túžbu po dieťati nedokáže často utíšiť ani závažná choroba. Ženy so sclerosis multiplex sa už ale nemusia rozhodovať medzi zdravím a vlastným potomkom. I keď v minulosti sa týmto pacientkam neodporúčalo otehotnieť, dnes je všetko inak. Ukázalo sa, že tehotenstvo u nich nie je o nič väčším rizikom ako u zdravých žien.

Tehotenstvo je pre ženské telo značnou záťažou. Ale čo ak má žena navyše diagnostikovanú sclerosis multiplex? Diagnóza nie je prekážkou! Tento významný krok je potrebné naplánovať spolu so svojim lekárom. Keďže každá pacientka má iné príznaky, aktivitu ochorenia či postihnutia, len ťažko sa dá zovšeobecniť, kedy je ten správny čas stať sa mamou. Lekári tehotenstvo odporúčajú spravidla 6 až 12 mesiacov po ataku, teda v stabilizovanom stave. „Niektoré lieky sa vysadzujú už pol roka pred plánovaným tehotenstvom, iné v čase jeho zistenia. Pacientky sa nemajú čoho obávať. Dlhodobé štúdie ukázali, že počas tehotenstva nedochádza k zhoršovaniu zdravotného stavu v dôsledku vysadenia liečby. Práve naopak, vplyvom vyššej hladiny tehotenských hormónov a schopnosti matkinho tela ochrániť plod pred potratom sa ochorenie stabilizuje. Najmä v druhom a treťom trimestri výrazne klesá riziko atakov, a to takmer o 80 %,“ vysvetľuje MUDr. Marianna Vitková z Neurologickej kliniky Univerzitnej Nemocnice L. Pasteura a UPJŠ LF v Košiciach. A čo pôrod? Ten môže mamičku so sclerosis multiplex vyčerpávať, no napriek tomu väčšina žien rodí prirodzenou cestou a pokojne môžu požiadať aj o epidurálnu anestéziu.

Pozor na nedostatok vitamínu D

Mnoho žien sa pohráva s myšlienkou, či jej dieťa ochorenie nezdedí. Šanca, že by sa tak stalo, je len 3 – 5 %. Rizikovým faktorom pre vznik sclerosis multiplex je však aj deficit vitamínu D v tele matky. Obzvlášť ženy s touto diagnózou by preto nemali nechávať nič na náhodu, a pred aj počas tehotenstva užívať odporučenú dávku 800 IU vitamínu D.

Po pôrode je dôležité vrátiť sa k liečbe čo najskôr, pretože riziko návratu atakov je veľmi vysoké. Kým žena dojčí, liečba nie je možná, preto sa matkám so sclerosis multiplex odporúča dojčenie ukončiť dva až tri mesiace po pôrode a vrátiť sa k biologickej liečbe. I keď je materské mlieko pre bábätko prospešné, omnoho dôležitejšia je pre neho spokojná a milujúca mamička.

Viac o tehotenstve s diagnózou sclerosis multiplex a možnostiach liečby sa dozviete na seminári s doc. MUDr. Jarmilou Szilasiovou, PhD., a s MUDr. Mariannou Vitkovou, PhD., z Neurologickej kliniky UN L. Pasteura a UPJŠ LF v Košiciach, pod záštitou prof. MUDr. Zuzany Gdovinovej, CSc. Svoje skúsenosti s tehotenstvom počas liečby sclerosis multiplex príde porozprávať pani Ivana.

Sclerosis multiplex a tehotenstvo

Kedy: 10. októbra 2017 od 14.00 do 16.00 hod.

Kde: Hotel Dália, Löfflerova 1, Košice

Vstup na seminár je voľný

Viac informácií o živote so sclerosis multiplex sa dozviete na internetovej stránke www.smkompas.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.