Ako na refinancovanie hypotéky

Prenášanie úverov medzi bankami je aj po roku a pol stále populárne. Ako si porovnať, či sa vám refinancovanie oplatí?

Zvažujete aj vy, či refinancovať alebo nie? Vo februári 2016 sa uvoľnili podmienky predčasného splatenia úverov a maximálna výška poplatku za splatenie mimo výročia fixácie sa stanovila na 1%. Odvtedy banky priniesli mnôžstvo atraktívnych ponúk refinancovania a spájania viacerých úverov do jedného. Či je ponuka refinancovania skutočne výhodnejšia sa oplatí porovnať. Nezáleží to totiž len od úrokov.

Okrem sadzby pri každej ponuke úveru nájdete aj takzvanú RPMN – ročnú percentuálnu mieru nákladov. Tá vyjadruje v percentách celkové náklady spojené s hypotékou, ako sú úroková sadzba, poplatok za úver, náklady spojené s katastrom, povinným poistením nehnuteľnosti a podobne. Mala by vám teda presnejšie ukázať, ktorý úver je výhodnejší. Aj tu však nájdete medzi bankami rozdiely. Niektoré do RPMN započítavajú všetky poplatky, iné uvádzajú, že tieto poplatky započítavajú s nulovou hodnotou.

Ako najlepšie porovnať dve hypotéky?

Vyberte si úvery s rovnakými parametrami (napríklad výška úveru, splatnosť) Pripočítajte si k preplateniu úveru všetky poplatky, ktoré budú s úverom spojené. Nezabudnite na náklady spojené s predčasným splatením starého úveru a tiež poplatok za bežný účet. Ak si prenášate hypotéku, pravdepodobne si ho budete v novej banke otvátať. Práve poplatok za účet vie zvýšiť ročné prepletenie úveru až o niekoľko desatín percenta.

Kedy refinancovať

Ideálne je prenášať svoju hypotéku v čase výročia fixácie, kedy neplatíte žiadne poplatky za predčasné splatenie. Alebo môžete využiť aktuálnu ponuku bánk, ktoré vám tieto poplatky preplatia. Napríklad Tatra banka ponúka k Hypotéke preplatenie nákladov iných bánk spojených s predčasným splatením a tiež účet Tatra Personal na 3 roky zadarmo.

Bude vás zaujímať: Ako si vypočítať svoju hypotéku

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu