Koniec štátnym príspevkom pre mladých

Ste mladý a plánujete vlastné bývanie? Už len tri mesiace môžete požiadať o úver so štátnym príspevkom pre mladých.

Ak máte do 35 rokov a váš hrubý priemerný mesačný príjem za rok 2016 bol nižší ako 1227,20 eur, môžete k hypotekárnemu úveru požiadať aj o priznanie štátneho príspevku pre mladých (ŠPM). Vďaka nemu môžete prvých 5 rokov platiť banke až o 3 % nižší úrok.Táto výhoda tu už možno dlho nebude.

Legislatívne zmeny od 1. 1. 2017

Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákona o bankách, ktorou by štátny príspevok pre mladých vo forme, akú poznáme zanikol. Mesačnú splátku zníženú o štátny príspevok si môžu užívať len klienti, ktorí do konca tohto roka podpíšu zmluvu o úvere s pôvodnými podmienkami.

Tí, ktorí sa na príspevok kvalifikujú po novom roku, budú mať možnosť uplatniť si ho ako daňový bonus vo svojom daňovom priznaní. Namiesto mesačnej úspory na splátke úveru si tak budú môcť v daňovom priznaní odpočítať z daňovej povinnosti 50 % z úrokov zaplatených za úver na bývanie v predchádzajúcom roku, maximálne však v sume 400 €.

Ako si správne vybrať do konca roka

Ak plánujete využiť štátny príspevok po starom, nezabudnite, že každá banka si vykladá aktuálne podmienky inak. V niektorých bankách sa úver úročí celou úrokovou sadzbou a štátny príspevok vám vrátia dodatočne. Iné banky, ako napríklad Tatra banka, vám štátny príspevok odpočítajú z mesačnej splátky a hypotéku úročia sadzbou už zníženou o príspevok.

Bude vás zaujímať: Kde získať výhodnú hypotéku so ŠPM?

Prihláste sa a vložte PR článok

Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní

Realitný trh na Slovensku v posledných rokoch prekvitá a tiež pomaly „dospieva“.

Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám

Šesť ikon biznisu, kultúry a spoločenského života pustí víťazov súťaže Your Dream Job do svojho pracovného života. Buď medzi nimi.

Riešenia pre hnedú planétu

Aké sú základné zdroje, pre ktoré vedci hľadajú praktické riešenia?

Veľtrh vzdelávania v Srbsku

Koncom novembra sa študenti Stavebnej fakulty STU v Bratislave zúčastnili na veľtrhu vzdelávania v meste Báčsky Petrovec v Srbsku.