Koniec štátnym príspevkom pre mladých

Ste mladý a plánujete vlastné bývanie? Už len tri mesiace môžete požiadať o úver so štátnym príspevkom pre mladých.

Ak máte do 35 rokov a váš hrubý priemerný mesačný príjem za rok 2016 bol nižší ako 1227,20 eur, môžete k hypotekárnemu úveru požiadať aj o priznanie štátneho príspevku pre mladých (ŠPM). Vďaka nemu môžete prvých 5 rokov platiť banke až o 3 % nižší úrok.Táto výhoda tu už možno dlho nebude.

Legislatívne zmeny od 1. 1. 2017

Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákona o bankách, ktorou by štátny príspevok pre mladých vo forme, akú poznáme zanikol. Mesačnú splátku zníženú o štátny príspevok si môžu užívať len klienti, ktorí do konca tohto roka podpíšu zmluvu o úvere s pôvodnými podmienkami.

Tí, ktorí sa na príspevok kvalifikujú po novom roku, budú mať možnosť uplatniť si ho ako daňový bonus vo svojom daňovom priznaní. Namiesto mesačnej úspory na splátke úveru si tak budú môcť v daňovom priznaní odpočítať z daňovej povinnosti 50 % z úrokov zaplatených za úver na bývanie v predchádzajúcom roku, maximálne však v sume 400 €.

Ako si správne vybrať do konca roka

Ak plánujete využiť štátny príspevok po starom, nezabudnite, že každá banka si vykladá aktuálne podmienky inak. V niektorých bankách sa úver úročí celou úrokovou sadzbou a štátny príspevok vám vrátia dodatočne. Iné banky, ako napríklad Tatra banka, vám štátny príspevok odpočítajú z mesačnej splátky a hypotéku úročia sadzbou už zníženou o príspevok.

Bude vás zaujímať: Kde získať výhodnú hypotéku so ŠPM?

Prihláste sa a vložte PR článok

Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete

Do veľkého priestoru patria veľké lampy, aby obohatili interiér a nestratili sa v ňom.

PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej

Štadión poskytuje priestor pre všetkých nadšencov ľadových športov už od tých najmenších.

Maurícius: Slnečná dovolenka v zime

Exotický ostrov Maurícius je aj v zime zárukou príjemnej dovolenky.

Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra

Štýlové a pritom praktické priestory umiestnené v lukratívnej časti Košíc.