Ponuka jazdeniek v SR: stále mladšie a s nižším nájazdom km

Tieto parametre sú najnižšie z krajín Vyšehradskej štvorky

Jazdenky ponúkané na trhu sú stále mladšie a majú čoraz menej najazdených kilometrov. Z porovnania údajov za prvé tri kvartály tohto roka s rovnakým obdobím vlaňajšku vyplýva, že ich vek klesol o 9,6 mesiaca a nájazd o 11 038 km. Tieto parametre sú najnižšie z krajín celej Vyšehradskej štvorky. Výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

V porovnaní s prvými tromi kvartálmi minulého roka je na Slovensku v tomto roku väčší výber inzerovaných automobilov, keďže vzrástol o 60 000 vozidiel na 473 000. Vozidlá sú zároveň mladšie, v priemere majú 7,7 roka a majú nižší nájazd kilometrov, v priemere 138 540 km. Naopak priemerná cena automobilu vzrástla o 4 357 eur. Tento rast je najvyšší zo všetkých krajín V4, nasleduje ho Maďarsko s navýšením o 1 518 eur. Najmenej, o 270 eur viac, si za inzerované automobily priplatia v Poľsku, v ktorom však predajcovia ponúkajú najstaršie automobily s najvyšším nájazdom km.

Počet inzerovaných áut

Priem vek v rokoch

Priem. nájazd km

Priem. cena v €

ČR

9,5

9,6

SR

8,5

7,7

PL

11,0

HU

11,8

10,7

Údaje za prvé tri kvartály rokov 2016 a 2017

„Dôvodom vyššej ceny automobilov na Slovensku je taktiež aj väčšia ponuka luxusnejších áut. V porovnaní s ostatnými krajinami je ich medzi TOP 10 najinzerovanejšími autami najviac. Hneď na druhom mieste je Volkswagen Passat, na štvrtom Audi A6. Do prvej desiatky sa dostali aj BMW 3 a 5 či Mercedes E. Ak sa však pozrieme na vývoj ceny od začiatku roka 2017,v septembri bola cena jazdeniek najnižšia, klesla na 10 405 eur,“ komentuje vývoj na trhu generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

V septembri poklesol počet inzerovaných vozidiel o 17 000 na 38 000 vozidiel. Priemerný nájazd bol 167 430 km a vek 9,4 roka. Najdrahšie jazdenky boli ponúkané v Trenčianskom kraji - za 6 997 eur. Naopak najlacnejšie v Prešovskom kraji - za 3 358 eur. Na prvé miesto v rebríčku TOP 10 najinzerovanejších vozidiel poskočila Škoda Octavia, na druhé Volkswagen Golf a na treťom mieste ostal Volkswagen Passat. Audi A6, ktoré bolo minulý mesiac na prvom mieste sa prepadlo na desiate.

TOP 10 najinzerovanejších áut v septembri 2017

10.

Audi A6

Víťazom Stavbárskej olympiády odovzdajú ceny na DOD SvF STU

Už 2. ročník súťaže pre stredoškolákov - Stavbárskej olympiády - má za sebou jej organizátor Stavebná fakulta STU v Bratislave.

Londýn: Úspešná Slovenka balí kufre. Chce bývať v Bratislave

Lucia je úspešná mladá žena, ktorá odišla študovať na univerzitu do Británie a neplánovane tam zostala dlhých šestnásť rokov.

Zabezpečte vstup osôb na stavenisko podľa zákona

Efektívnym riešením je vstupný turniketový kontajner na stavbu.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.