Nezmeškajte príspevok na zateplenie rodinného domu

O zvýšený štátny príspevok 8800 eur môžete požiadať ešte do konca októbra. Treba si však čím skôr nájsť stavebnú firmu.

Zdroj Knauf Insulation

Zvýšenie štátneho príspevku na 8800 eur zvýšilo záujem majiteľov rodinných domov. Požiadať oň môžete ešte do konca októbra. Administratívne zaťaženie sa znížilo, treba si však čím skôr nájsť stavebnú firmu. S otázkami sa vlastníci obracajú aj na výrobcov tepelnoizolačných materiálov.

O finančnú pomoc možno požiadať do 31. októbra 2017. Je to v poradí tretie kolo dotácií, peniaze sú vyčlenené pre 500 záujemcov. Už teraz je zjavné, že záujem bude vyšší ako v prvých dvoch výzvach, majitelia domov sa však stále pýtajú, či sa im to oplatí. „Vysvetľujeme, že príspevok umožňuje zrealizovať zateplenie podstatne kvalitnejšie, než je bežné pri svojpomocnom zateplení, a ešte na tom z pohľadu vlastníka RD ušetriť,“ vysvetľuje Peter Robl, odborník z Knauf Insulation. Pre ilustračný príklad pri rodinnom dome so zatepľovanou plochou fasády 132 m2 budú výdavky vlastníka so štátnym príspevkom 5 280 € a bez dotácie i „bez papierov“ 6 340 €. V tomto prípade ušetrí viac ako 1 000 eur. Podrobnejší výpočet uvádzame v tabuľkách nižšie.

Riešenie tepelných mostov a detailov zateplenia si vyžaduje odbornosť projektanta a kvalitnej stavebnej firmy. Mnoho prípadov z praxe ukazuje, že šetrenie na projektovej príprave a výbere realizačnej firmy so skúsenosťami sa majiteľovi vráti neskôr na poruchách zateplenia. Čiastky za opravy týchto chýb väčšinou presiahnu ušetrené náklady – najmä ak sa vlastník domu pripraví o možnosť reklamovať práce, keďže pri platbe za zateplenie „nepotreboval papier.“ Na projektovú dokumentáciu (a energetický certifikát) sa pritom poskytuje príspevok vo výške do 800 eur.

Ľudia tiež získali nesprávny dojem, že príspevok môže získať iba ten, kto zateplí a vymení všetky stavebné a otvorové konštrukcie rodinného domu zároveň. „Nie je to pravda. Záujemca môže žiadať o príspevok aj v prípade, ak zatepľuje napríklad iba strechu a vymieňa časť okien. Podmienkou je, aby aj ostatné časti domu spĺňali tzv. maximálne hodnoty súčiniteľa prechodu tepla,“ upozorňuje Peter Robl z Knauf Insulation. „Tieto hodnoty vo väčšine prípadov spĺňajú okná či zateplenie realizované v ostatných 10-15 rokoch. Ich splnenie overí a preukáže projektant v projektovom energetickom hodnotení alebo v energetickom certifikáte.“ Dotácia sa dá využiť napríklad aj na zateplenie strechy.

Mnohí projektanti sa na nové požiadavky vopred pripravili. „Žiadatelia sa najviac obávajú administratívneho zaťaženia s podaním žiadosti a celkového výsledku vyplatenie dotácie. Tieto obavy sú často krát neopodstatnené a spôsobené nedôverou v štátne orgány a nesprávnym pochopením podmienok pre získanie príspevku na zateplenie,“ vysvetľuje Tomáš Krempaský, projektant firmy Krempaský s.r.o. Viac ako vypĺňanie požadovaných formulárov žiadateľov potrápi výber realizátora stavby, teda stavebnej firmy. „Väčšina certifikovaných firiem sú väčšie spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na zákazky väčšieho rozsahu, akými sú napríklad bytové domy alebo verejné budovy. Vďaka tomu sú viac zaneprázdnené a na malé zákazky rodinných domov im neostávajú kapacity. Žiadateľom o štátnu dotáciu na zateplenie RD by som odporúčal venovať sa hľadaniu vhodnej realizačnej firmy v dostatočnom predstihu, prípadne sa o nich informovať na web stránke TSUS,“ upozorňuje projektant Boris Bartal, projektant TERMO + SK, s.r.o. Záujemcovia o vypracovanie projektovej dokumentácie ich môžu nájsť na webovej stránke www.ecose.sk/zoznam-projektantov?utm_source=SME.sk&utm_medium=clanok&utm_content=11.10.2017&utm_campaign=zateplovanie_s_dotaciou

Príspevok na zateplenie rodinného domu – orientačné výpočty 2017

Zateplenie obvodových stien*

RD1

RD2

RD3

RD4

Zatepľovaná plocha

m2

Výdavky vlastníka pri využití príspevku

Výdavky vlastníka bez využitia príspevku**

17 %

** predpokladá sa cena „bez papierov“ (t.j. „zľava“ 20 %) – bez možnosti reklamácie a pod.

Zateplenie strechy*

RD1

RD2

RD3

RD4

Zatepľovaná plocha

m2

Výdavky vlastníka pri využití príspevku

Výdavky vlastníka bez využitia príspevku**

25%

20%

* príspevok možno čerpať za predpokladu, že ostatné stavebné a otvorové konštrukcie spĺňajú aspoň maximálne hodnoty súčiniteľa prechodu tepla; pri RD1 sa zatepľuje šikmá strecha, v ostatných variantoch plochá strecha

Zdroj tabuliek: Knauf Insulation

www.knaufinsulation.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní

Realitný trh na Slovensku v posledných rokoch prekvitá a tiež pomaly „dospieva“.

Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám

Šesť ikon biznisu, kultúry a spoločenského života pustí víťazov súťaže Your Dream Job do svojho pracovného života. Buď medzi nimi.

Riešenia pre hnedú planétu

Aké sú základné zdroje, pre ktoré vedci hľadajú praktické riešenia?

Veľtrh vzdelávania v Srbsku

Koncom novembra sa študenti Stavebnej fakulty STU v Bratislave zúčastnili na veľtrhu vzdelávania v meste Báčsky Petrovec v Srbsku.