Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Za poklesom cien stojí vyššia produkcia

S rozvojom továrenskej výroby šli ruka v ruke aj nové technológie a výrobné procesy. Vďaka tomu produkcia fotovoltických panelov výrazne zlacnela a slnečné elektrárne na strechách rodinných domov sú dnes dostupnejšie. A keďže väčšina rodín na Slovensku funguje tak, že najvyššiu spotrebu elektriny v domácnosti majú ráno a po návrate z práce a zo školy, do pozornosti sa v poslednom období dostávajú fotovoltické riešenia s batériou. Ich výhodou je, že uskladňujú slnečnú energiu a umožňujú jej neskoršie využitie v domácnosti.

Prehľad o vyrobenej a spotrebovanej energii v mobile

Nové trendy vo využívaní slnečnej energie smerujú k smart riešeniam, ktoré poskytujú prehľad o množstve vyrobenej a spotrebovanej elektriny priamo v mobilnej aplikácii. „Zákazník si môže v mobile skontrolovať výkon svojich fotovoltických panelov počas dňa alebo môže sledovať, koľko uskladnenej elektriny má k dispozícii pre svoju domácnosť v batérii. Pridanou hodnotou pre našich zákazníkov je bezplatná služba - vzdialený monitoring a diagnostika fotovoltických panelov, vďaka ktorej má zákazník istotu, že jeho slnečná elektráreň bude fungovať bezproblémovo,“ hovorí Erik Chabreček, expert na riešenie ZEON Fotovolt v ZSE. Vhodným doplnkom k fotovoltike môže byť aj riešenie pre inteligentnú domácnosť, ktoré pomocou rôznych senzorov a zariadení pomáha efektívne využívať elektrickú energiu v domácnosti a dá sa ovládať cez mobil na diaľku. „Riešenie pre inteligentnú domácnosť ZEON Smart Domov ponúka zákazníkovi neustály prehľad o spotrebe v domácnosti a zároveň dáva možnosť efektívne využívať spotrebiče. Zákazník môže napríklad z práce zapnúť ohrev teplej vody a využiť tak elektrinu vyrobenú fotovoltickými panelmi počas dňa, prípadne môže na diaľku vypnúť vybrané spotrebiče,“ doplnil Erik Chabreček zo ZSE.

Viac o výhodách riešenia ZEON Fotovolt sa dozviete na www.zeon.sk alebo si pozrite krátke video.

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.