Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách

Na Slovensku žijeme debatou o budúcnosti Európskej únie viac ako v minulosti.

Na Slovensku žijeme debatou o budúcnosti Európskej únie viac ako v minulosti. O tom, ako by malo byť postavenie Slovenska v EÚ pravidelne hovorí vláda aj opozícia. Budúcnosť Európy a tým aj Slovenska výrazne ovplyvňujú aj výsledky volieb v iných štátoch EÚ, naposledy v Rakúsku, predtým v Nemecku, vo Francúzsku a teraz v Českej republike.

Aj Slovensko vníma, že Únia sa mení a chce ovplyvňovať nové pohyby a zmeny. Návrhov je veľa, odvážnejších aj takých, čo sa držia viac pri zemi. Niektoré prichádzajú z prostredia európskych inštitúcií a zazneli napríklad v prejave predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o Stave únie. Iné predkladajú lídri členských štátov, naposledy francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Prirodzenými oblasťami pozornosti sú euro a eurozóna a to, aké nástroje potrebujeme, aby priestor so spoločnou menou fungoval optimálne. Potrebujeme posilniť aj ekonomiku a vyrovnávať regionálne rozdiely. Polemika sa nevyhne ani téme, aké funkcie má plniť európsky rozpočet a čo by mal prioritne financovať. Debata o tom, či existuje priestor na posilnenie sociálnej ochrany v európskych pravidlách už tiež prebieha. Konflikty v našom susedstve zase nútia EÚ zaoberať sa intenzívnejšie otázkou vlastnej bezpečnosti a obrany.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku organizuje na Slovensku sériu verejných aj odbornejších podujatí pod názvom "Diskutujeme o budúcnosti Európy", ktoré sa budú venovať viacerým z týchto tém. Prvé podujatie sa konalo v septembri pri príležitosti prejavu predsedu Komisie Jeana-Clauda Junckera o Stave únie.

„Ponúkame na Slovensku neutrálnu platformu na diskusiu o tom, aké zmeny potrebujeme. Pretože dnes nie je otázka, či sa EÚ zmení, ale skôr ako sa zmení,“ hovorí Dušan Chrenek.

V rámci tejto série podujatí sa v Bratislave konala 16. októbra konferencia „60 rokov európskej integrácie: Úspechy a výzvy“ za účasti podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča a hostila aj štyri odbornejšie zamerané sekcie (investície, potravinová bezpečnosť, sociálne otázky a študentský program Erasmus).

Najbližšie podujatie sa koná v utorok, 24. októbra, v Košiciach, v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach. V úvodnej časti bude o budúcnosti EÚ Dušan Chrenek debatovať s Ladislavom Mikom, zástupcom generálneho riaditeľa generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín Európskej komisie (DG SANTE). V druhej časti sa v paneli venovanom investíciám do zelenej ekonomiky a energetiky k Ladislavovi Mikovi pridajú prorektor pre inovácie a transfer technológií Technickej univerzity Anton Čižmár, Pavol Miroššay z IT Valley , Miloš Grajcár z Ministerstva životného prostredia ako a riaditeľ oddelenia inovácií a energetickej stratégie US Steel Košice Ladislav Horváth.

Ďalšia zo série diskusií sa uskutoční v Banskej Bystrici. Popri širšej debate o budúcnosti EÚ sa zameria na zahraničnopolitické a bezpečnostné témy.

Viac informácií k podujatiam na www.europa.sk

Organizačnými partnermi podujatí sú Ekonomická univerzita v Bratislave a Technická univerzita v Košiciach.

Mediálnymi partnermi podujatí sú EurActiv.sk, Denník N a Pravda. Regionálnym mediálnym partnerom je Korzár.

Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky

Problém mám iba s tendenčnosťou týchto hodnotení.

Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon

Zvyšovanie teploty, prívalové dažde, či nedostatok vody sú dôsledky klimatických zmien, ktoré sa už dnes prejavujú aj na Slovensku

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.

Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vydanie SME s knihou len za 4,99 €.