Kedy je správny čas prezuť na zimné pneumatiky?

Ako bezpečne prežiť zimu za volantom? Základom sú dobré zimné pneumatiky a poctivý servis pred zimnou sezónou

Jeseň je už v plnom prúde, pomaly sa blíži zima. Pre mnohých vodičov to je najhoršie obdobie v roku, pretože počasie a podmienky na ceste sú veľmi premenlivé. Ak má byť auto v zime bezpečné, potrebuje na to prípravu. Hlavným krokom k vyššej bezpečnosti je prezutie na kvalitné zimné pneumatiky.

Prvá otázka, ktorá každému pri téme prezúvania pneumatík automaticky napadne je zvyčajne táto: „Kedy je ten správny čas?“. Na túto otázku existujú 2 základné odpovede. Prvá je zákonná, druhá odporúčaná.

Čo káže zákon? „Na Slovensku nie je v zákone striktne ustanovené, že vodič bežného osobného auta musí mať počas celej zimy na aute zimné pneumatiky. Zákon ale stanovuje , že na aute musia byť zimné pneumatiky, ak je na ceste snehová vrstva, ľad alebo námraza. V minulosti stačilo, že zimné pneumatiky boli osadené iba na hnanej náprave. Dnes to musí byť na všetkých nápravách,“ konštatuje vedúci servisu Mototechna Miloslav Knap. Podmienky pre ostatné kategórie vozidiel majú svoje špecifiká. „Na druhej strane tu je odporúčaný čas prezutia. Je dlhodobo známe, že najvhodnejší čas na prezutie pneumatík je ten, keď sa priemerná denná teplota pohybuje na úrovni 7-8 °C,“ dodáva Knap. Pri týchto teplotách je jazda na letných pneumatikách nie príliš bezpečná. Strácajú svoje vlastnosti, akými sú najmä priľnavosť, a to dokonca aj na suchej ceste.

V súčasnosti sa u nás a v okolitých štátoch strieda typické jesenné počasie. Jeden deň je zima a sychravo, druhý deň je slnečno. Nedá sa presne odhadnúť, aké počasie príde koncom októbra. Na prelome októbra a novembra sa navyše očakáva veľký nápor áut na cestách, pretože bude Sviatok všetkých svätých. „Ak sa chystáte na dlhšiu cestu, neriskujte zbytočne jazdu na letných pneumatikách. Námraza, sneh a chladné sychravé počasie vás môžu prekvapiť kedykoľvek a kdekoľvek. Nemajte obavy. Pri vyšších denných teplotách nedochádza k rýchlemu opotrebovaniu zimnej pneumatiky,“ radí Knap.

Pri starších zimných pneumatikách si dajte pozor na 3 kľúčové faktory. Hĺbka dezénu staršej zimnej pneumatiky by nemala byť menšia ako odporúčané 4 mm a nesmie byť nerovnomerne opotrebovaná. Z hľadiska bezpečnosti sa odporúča nejazdiť na pneumatikách, ktoré sú síce v dobrom stave, ale sú staršie ako 4-5 rokov.

Ak máte dve sady diskov aj s pneumatikami, výmenu zvládnete aj doma. Potrebujete k tomu iba kľúč, hever a trochu zručnosti. Nezabudnite si však nechať kolesá vyvážiť a urobiť geometriu. Nesprávne vyváženie sa môže prejavovať nepríjemnými vibráciami pri vyšších rýchlostiach, nesprávna geometria sa zasa môže podpísať na zhoršených jazdných vlastnostiach a v neposlednom rade aj na nerovnomernom opotrebovaní pneumatík.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.