Predvolebný galimatiáš

Krajské voľby klopú na dvere.

Krajské voľby klopú na dvere. Kampane vrcholia. Prešovský kraj oblepený usmiatymi tvárami. Opýtal sa však niekto, čo sa za nimi skrýva? Naozaj chcú všetci pre nás – obyčajných občanov to najlepšie? Skutočne sa za bielymi vycerenými zubami a vyretušovanými tvárami bez vrások skrýva úprimná snaha pomôcť ľudu nášho kúta Slovenska? Alebo im ide o pomoc sebe, svojim sponzorom, či politickým stranám? Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

Podľa abecedy je kandidátom číslo jedna František Bednár, popradský politický kaskadér s minimálnou podporou. Zviditeľnil sa otvoreným listom predsedovi Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrovi Chudíkovi. Počíta s tým, že nebude zvolený. Jeho cieľom je poukázať na praktiky, ktoré ovládli rozhodovacie krajské štruktúry a zviditeľniť politickú stranu NAJ.

Druhým na zozname je Ján Garaj, ktorý chce pre Prešovský kraj získať jeden z vrcholových orgánov štátnej správy. Cieľom prešovského právnika s podtatranským pôvodom je vyčistiť augiášov chliev v krajskom úradníckom aparáte. Nielen v kuloároch je však spájaný s Kotlebovcami. Má síce miernejšiu rétoriku než oni, ale podstata ostáva. Vo svojom programe neprináša prakticky nič systémové. Kampaňou sa dostane do povedomia Prešovčanov pred budúcoročnými komunálnymi voľbami.

Ďalším z kandidátov je nestraník Pavol Gašper. Tento Popradčan tvrdí, že prichádza ako jediný s uceleným programom, i keď ešte mnohým nie je jasné, ako ho chce realizovať. Nie je veľmi nadšený z investorov, vraj sa to dá inak, aby peniaze ostali doma. Plebiscit mu pomôže zviditeľniť sa pred primátorskými voľbami v Poprade. Predchádzajúca skúsenosť so spojením sa so straníkom mu pravdepodobne znemožní zopakovať tento krok.

Do partie nestraníkov sa pridal aj Andrej Gmitter. Je tento Bardejovčan a bývalý člen SMERu nasadený, aby odoberal hlasy nestraníkom? Odpoveďou môže byť skutočnosť, že napriek nízkym preferenciám a prakticky neexistujúcemu programu sa nechce spájať s nikým. Chce doraziť voľby do konca sám. Voľby mu pomôžu zviditeľniť sa pred komunálnymi voľbami v Bardejove.

V abecednom poradí je piaty na predsedníckej kandidátke súčasný župan Peter Chudík. „Peter veľký - Prešovský“ je presvedčený, že už niekoľko volebných období robí všetko dobre a musí v tom pokračovať – aby splnil stranícke, nie osobné ambície. PSK predsa býval „smeráckou“ baštou. Krajskému šéfovi sa doteraz podarilo vytvoriť plne funkčnú ekonomickú chobotnicu, ktorá k sebe spoľahlivo sťahuje, čo sa dá. Je to výhodné nielen pre domovskú politickú stranu. Kto vytŕča z davu, toho chobotnica prevalcuje.

Nemalej politickej podpore sa teší kresťanský kandidát Milan Majerský. Z Levoče je to do Prešova už len na skok. Treba však skonštatovať, že vzhľadom na širokú podporu má nazbierané sponzorské desaťtisíce, ktoré bude zrejme treba povracať a bilboardmi oblepený celý kraj. Aj keď ho materské KDH tlačí, ako sa dá, podporu ostatných koaličných strán z jeho plagátov ani z terénu akosi nebadať. Pekný úsmev, sympatický vek a naučené frázy sú novodobým marketingovým produktom kresťanských demokratov. Za akú cenu?

O kreslo župana bojuje aj Eduard Markovič, ktorého kandidatúra skôr pripomína „trucpodnik“ voči centrále SNS a Škvarekovi. Ešte je v živej pamäti „kapitánsky“ podraz straníckeho šéfa národniarov voči tomuto podnikateľovi, donedávna krajskému predsedovi SNS, ktorého na kandidátke do parlamentných volieb nahradil primátorom Svitu. Markovič vie, že vo voľbách nezvíťazí. Stačí mu, keď bude mať po voľbách na pažbe viac voličských zárezov ako pretlačený národniarsky nominant.

Kandidatúru Jozefa Mihalčina od Kotlebovcov sa dá vystihnúť jednou vetou: „Idem za ideou, nech to dopadne, ako chce.“

Bez ŠANCE neostal ani František Oľha, ktorý v začiatku kampane uvažoval o podpore Milana Majerského. ŠANCA, ktorá ho na svojej politickej kandidátke podporuje, však tomuto Prešovčanovi reálnu šancu na úspech nedáva. Oľha „sa rozhodol“, že tiež pôjde do konca. Aj keď nemá žiadne županské ambície, aspoň zviditeľní politickú stranu.

Prešovské predsednícke kreslo by si rád vyskúšal aj Miroslav Škvarek – Sviťan, ktorého pretlačil na stranícku kandidátku SNS „kapitánsky“ rozkaz v rozpore s vlastnými straníckymi stanovami. Politický kandidát bez podpory regionálnych straníckych štruktúr nemá veľké šance na víťazstvo. Škvarekovi navyše hrozí dvojnásobná prehra v prípade, ak sa cez neho bývalý stranícky kolega Markovič „prekrúžkuje“ rovnako, ako pri voľbách do parlamentu.

Za „zelených“ sa odhodlal svoje meno položiť prešovský cukrár Milan Šteiner. Sám priznal, že nemá politické ambície, že chce len zviditeľniť politickú Stranu zelených Slovenska. Pôvodne uvažoval o spojení štyroch kandidátov. Neskôr však jednostranne vyhlásil podporu Garajovi, čím sa vypoklonkoval z kampane aj samotných županských volieb.

Posledným na zozname kandidátov je Jozef Šváč. I keď sám nie je členom tejto politickej strany, na kandidátku ho „vyslal“ Nový parlament, nová značka na politickej mape Slovenska. Napriek tomu Šváča strana viditeľne nepodporuje. Tento prešovský pedagóg sa dokonca ani v kampani priamo neangažuje. Na sociálnej sieti je priateľom Kotlebovcov, na čom by nebolo nič zlé. Čerešničkou na torte je však fakt, že za Nový parlament kandidujú na krajských poslancov iba Rómovia.

Takýto výber má volič pred krajskými voľbami. Suma sumárum – traja kandidáti chcú len zviditeľniť seba, ďalší svoje politické strany. 6 kandidátov je dokonca bez politických ambícií! Komu to vyhovuje? Ako sa k tomu postaví volič? Bude voliť podľa príslušnosti k politickým stranám alebo podľa programu? Preferencie sa rôznia, ale kocky sú hodené. Odpovede na všetky tieto otázky dajú samotné voľby. Vidíme sa 4. novembra, priatelia!

Ing. Jozef Krivoňák

Objednávateľ: Ing. Pavol Gašper, MPČĽ 3170/31, 058 01 Poprad

Dodávateľ:

Petit Press, a. s., divízia východ, o. z.. Letná 47, 040 01 Košice. IČO: 35790253

Tlačová správa je komerčným textom a nijako neprezentuje názor redakcie, ktorá sa s jej obsahom nestotožňuje. Za jej obsah a rešpektovanie zákonných noriem zodpovedá zadávateľ.

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.