Peter Chudík: Kampaň musí ustúpiť atmosfére dušičiek

O posledných dňoch pred voľbami do VÚC sme sa zhovárali s predsedom Prešovského samosprávneho kraja PETROM CHUDÍKOM.

Ako trávite posledné dni pred voľbami?

Samozrejme, som v neustálom styku s ľuďmi, no zároveň sa usilujem byť čo najviac so svojimi blízkymi, pretože prežívame obdobie, ktoré sa dotýka každej rodiny. Nazdávam sa, že atmosféra dušičkového obdobia by mala dostať prednosť pred zhonom volebnej kampane. Toto je čas, keď si nielen spomíname a modlíme sa za našich blízkych, ktorí nás už opustili, ale je to aj priestor premýšľať o živote a jeho hodnote v širších a hlbších súvislostiach.

Plánujete ešte nejaké mimoriadne aktivity v rámci kampane?

Či už je kampaň alebo dušičkové obdobie, bežný pracovný život sa zastaviť nemôže, pretože je našou povinnosťou napĺňať potreby a očakávania ľudí nášho kraja. Na tom nič nemení ani volebná kampaň. Aj preto Úrad Prešovského samosprávneho kraja pracuje ďalej bez ohľadu na to, že sa blížia voľby. Neustále sa zaoberám projektmi, ktoré sme rozbehli a ktoré budú pokračovať aj po 4. novembri. Slovom práce je stále veľa a mám chuť v nej pokračovať, pretože vidím, že projekty v oblastiach rozvoja cestnej siete, školstva, sociálnej starostlivosti, ako aj na poli modernizácie kraja prinášajú úžitok všetkým generáciám nášho kraja. Pochopiteľne, kampaň sa stala neoddeliteľnou súčasťou týchto dní. Ako som už povedal, som v neustálom styku s ľuďmi, no dôležitejšia než kampaň je práca pre dobro všetkých – seniorov, matky a otcov rodín, ako aj pre našu mládež.

Ústrednou témou volebnej kampane bol rozvoj ciest a výstavba diaľnic. Myslíte si, že kraj môže v tomto ohľade urobiť ešte viac ako doteraz?

Súhlasím s tým, že cesty sú veľmi dôležité. Zároveň si dovolím tvrdiť, že väčšina ľudí bude súhlasiť s tým, že rozvoj, obnova a rekonštrukcie ciest II. a III. triedy priniesli a prinášajú všetkým generáciám nášho kraja viditeľné zmeny k lepšiemu. Naše cesty sú kvalitnejšie, bezpečnejšie, rýchlejšie a sú vybavené modernými technológiami. V tomto trende budeme pokračovať aj naďalej, pretože cestná sieť je podmienkou ekonomického rozvoja.

Tiež budeme aj naďalej pokračovať v intenzívnej spolupráci s vládou na výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. Všetci vidia, aký pokrok sme dosiahli dobudovaním diaľnice medzi Ružomberkom a Prešovom. Teraz musíme ísť ďalej, pretože ekonomický rast Prešovského kraja súvisí nielen s vnútroštátnym obchodom v rámci Slovenska, ale aj s obchodnou výmenou s Poľskom.

Ekonomický rast však súvisí nielen s cestami a diaľnicami, ale aj s investíciami. Aké má kraj v tomto smere možnosti?

Práve preto, aby sme mohli presvedčiť veľkých investorov, nech prídu do Prešovského kraja, musíme mať kvalitné cesty. Zároveň je našou veľkou výhodou, že viem spolupracovať s vládou a každým ministrom, ktorý môže mať vplyv na rokovania s potenciálnymi investormi. Robím to dlhodobo a v tejto práci budem aj naďalej pokračovať. Okrem toho, že som predsedom Prešovského kraja, som aj poslancom NR SR a z tejto pozície dokážem tiež ovplyvňovať rozhodnutia v Bratislave tak, aby z nich mali prospech všetky generácie nášho kraja. Župa je technicky aj finančne pripravená spolupracovať s investormi a ak mi ľudia opäť vyjadria dôveru, budem sa v týchto otázkach aj naďalej intenzívne angažovať.

Pred týmito voľbami sa veľa diskutovalo o mladej generácii a o jej príležitostiach. Ako vnímate tento posun oproti minulosti?

Veľmi to vítam, pretože mládež a mladá generácia sú z hľadiska mojej každodennej práce veľmi dôležité. Dôkazom toho sú nielen investície do školstva, ktoré v uplynulom období presahovali 300 miliónov, ale aj spoločný projekt s mestom Prešov s názvom Prešovská kreatívna fabrika. Je to program podpory mladých talentov v oblasti netechnologických inovácií a verím, že pomôže mnohým mladým ľuďom nájsť si profesionálne uplatnenie.

Objednávateľ: MUDr. Peter Chudík, Záborske 185, 082 53 Petrovany

Dodávateľ: Petit Press, a.s., divízia východ, o.z., Letná 47, O40 01 Košice, IČO 35 790 253

Tlačová správa je komerčným textom a nijako neprezentuje názor redakcie, ktorá sa s jej obsahom nestotožňuje. Za jej obsah a rešpektovanie zákonných noriem zodpovedá zadávateľ.

Prihláste sa a vložte PR článok

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.

Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!

Nová nemocnica je na svete a len dni ostávajú do jej otvorenia.

Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba

Všestranná funkčnosť, nadčasovosť a dizajn - atribúty projektu, aký nemá v Bratislave obdobu. Vzniká komplexný priestor na žitie.

Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik

Vaše auto stojí pred domom a vy striehnete, pretože ste videli na ulici podivné indivíduá.