Pondelok, 6. júl, 2020 | Meniny má Patrik, PatríciaKrížovkyKrížovky

3 pravidlá pre lepší dôchodok

Tretina našich dôchodcov má penziu od 305 do 410 €. Ak sa obávate, či vám taký dôchodok bude stačiť, nespoliehajte sa len na štát.

Rozdelenie starobných dôchodkov z 1. piliera podľa výšky ukazuje, že len malá časť slovenských dôchodcov dostáva dôchodok vyšší ako 500 eur. Keď si spočítate náklady na bývanie, stravu a základné potreby, určite budete súhlasiť, že štátny dôchodok na komfortný život nestačí.

Dôležité je zobrať zodpovednosť za dôchodok do vlastných rúk. Zhrňme si 3 základné pravidlá individuálneho sporenia na dôchodok:

1. Zadefinujte si, koľko si chcete na dôchodok nasporiť a akú mesačnú dávku očakávate navyše k štátnemu dôchodku.
  2. Ak si začnete sporiť v mladom veku, môžete si dovoliť odkladať výrazne menej.
  3. Priebežne kontrolujte, či výška vašich úspor v dôchodkovom sporení napĺňa vaše očakávania.

Štátom najviac zvýhodnená forma individuálneho sporenia na dôchodok je doplnkové dôchodkové sporenie, tzv. tretí pilier.

Odhad dôchodku uvidíte už aj v mobilnej aplikácii

Začiatkom tohto roka DDS Tatra banky, ako prvá zo 4 doplnkových dôchodkových spoločností na Slovensku, začala zobrazovať svojim sporiteľom odhad dôchodku z tretieho piliera. V mobilnej aplikácii tak sporitelia nájdu informáciu o ich predpokladanej nasporenej sume v treťom pilieri k veku 62 rokov a odhad doplnkového dôchodku vyplácaného na mesačnej báze počas 10 rokov. Ak sa im suma nepozdáva, priamo v mobilnej aplikácii si môžu zmeniť výšku mesačného príspevku a nasimulovať si sporenie podľa vlastných predstáv.

Navyše, vďaka jedinečnej investičnej stratégii sporenia Comfort life, sporitelia DDS Tatra banky nemusia sledovať vývoj fondov a myslieť na to, aby prispôsobovali nastavenie dôchodkového sporenia svojmu aktuálnemu veku. Comfort life robí tieto rozhodnutia za nich s cieľom získať čo najvyšší doplnkový dôchodok.

Ak si ešte na dôchodok nesporíte, nezabudnite, že čím skôr začnete, tým menej zaťažíte svoj mesačný rozpočet.

Viac o výhodách sporenia v 3. pilieri

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nechceli ich pustiť na pozemok

Pandémia si vybrala svoju daň – ľudia boli ostražitejší, bojazlivejší a nedôverčiví.

Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou

Po dobrom žúre bolí hlava, po celodennej turistike neviete vystrieť chrbát a po nešťastnej láske máte zlomené srdce.

Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov

Desiatky voľnočasových projektov po celom Slovensku získajú po 1000 eur.