3 pravidlá pre lepší dôchodok

Tretina našich dôchodcov má penziu od 305 do 410 €. Ak sa obávate, či vám taký dôchodok bude stačiť, nespoliehajte sa len na štát.

Rozdelenie starobných dôchodkov z 1. piliera podľa výšky ukazuje, že len malá časť slovenských dôchodcov dostáva dôchodok vyšší ako 500 eur. Keď si spočítate náklady na bývanie, stravu a základné potreby, určite budete súhlasiť, že štátny dôchodok na komfortný život nestačí.

Dôležité je zobrať zodpovednosť za dôchodok do vlastných rúk. Zhrňme si 3 základné pravidlá individuálneho sporenia na dôchodok:

1. Zadefinujte si, koľko si chcete na dôchodok nasporiť a akú mesačnú dávku očakávate navyše k štátnemu dôchodku.
  2. Ak si začnete sporiť v mladom veku, môžete si dovoliť odkladať výrazne menej.
  3. Priebežne kontrolujte, či výška vašich úspor v dôchodkovom sporení napĺňa vaše očakávania.

Štátom najviac zvýhodnená forma individuálneho sporenia na dôchodok je doplnkové dôchodkové sporenie, tzv. tretí pilier.

Odhad dôchodku uvidíte už aj v mobilnej aplikácii

Začiatkom tohto roka DDS Tatra banky, ako prvá zo 4 doplnkových dôchodkových spoločností na Slovensku, začala zobrazovať svojim sporiteľom odhad dôchodku z tretieho piliera. V mobilnej aplikácii tak sporitelia nájdu informáciu o ich predpokladanej nasporenej sume v treťom pilieri k veku 62 rokov a odhad doplnkového dôchodku vyplácaného na mesačnej báze počas 10 rokov. Ak sa im suma nepozdáva, priamo v mobilnej aplikácii si môžu zmeniť výšku mesačného príspevku a nasimulovať si sporenie podľa vlastných predstáv.

Navyše, vďaka jedinečnej investičnej stratégii sporenia Comfort life, sporitelia DDS Tatra banky nemusia sledovať vývoj fondov a myslieť na to, aby prispôsobovali nastavenie dôchodkového sporenia svojmu aktuálnemu veku. Comfort life robí tieto rozhodnutia za nich s cieľom získať čo najvyšší doplnkový dôchodok.

Ak si ešte na dôchodok nesporíte, nezabudnite, že čím skôr začnete, tým menej zaťažíte svoj mesačný rozpočet.

Viac o výhodách sporenia v 3. pilieri

Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby

Čerpačka na Moldavskej uspokojí aj náročných motoristov.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.