Čas pohody, lásky a pokoja. Taký by mal byť najtúžobnejšie očakávaný rodinný sviatok v roku - Vianoce. No nie vždy to tak v skutočnosti je. Vianoce ako ich poznáme z filmov či televíznych reklám sú často len ilúziou. K tomu sa pripája aj fakt, že tradičná rodina už môže vyzerať inak ako voľakedy. A tak sa za spoločným štedrovečerným stolom môžu stretnúť kvôli deťom nielen bývalí partneri, ale dokonca aj ich súčasní. Alebo sa stretnú viaceré generácie, ktoré majú úplne iný pohľad na svet. Prípadne sa počas sviatkov zíde nielen najbližšia, ale aj širšia rodina. Často ide len o „povinné“ stretnutia príbuzných, ktorí sa inak nestretávajú. Z rôznych dôvodov. Moderná doba so sebou prináša aj to, že sa rodiny rozrastajú a pribúdajú do nich nové kultúry, ktoré sa k nám „votreli“ ako nevesty, zaťovia či svokry a švagrovia. Každý z nás je jedinečný, každý má iné potreby, túžby a predstavy. To môže viesť, prirodzene, k malým či väčším konfliktom. „Keď sa nad tým zamyslíme, niet divu, že práve Vianoce sú emočne veľmi náročným obdobím. Je pochopiteľné, že keď to všetko prekonáme, pociťujeme únavu. A keďže s plnými ústami sa nehovorí, tak je lepšie ich mať plné dobrého jedla ako jedovatých slov,“ myslí si psychologička Svetlana La Garde. Čo však s tým, ak je práve jedlo zdrojom konfliktu? Jeden neje rybu, druhý nezdravú majonézu, tretiemu je kapustnica príliš obyčajná. Ako takýmto konfliktom predchádzať? Tak, že každý môže s láskou pripraviť presne to, čo má rád pre ostatných, ktorí sa pri sviatočnom stole zídu.
Vianočný duel – svokra vs. nevesta
Zeleninový kuskus s orechovo-jogurtovým krémom
100 g cukety, ½ červenej papriky, ½ červenej cibule, 200 g kuskusu, limetka, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 3 PL slnečnicového oleja, 80 g lieskových orechov, petržlenová vňať, 300 g jogurtu
Cuketu, papriku, cibuľu očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Kuskus pripravíme podľa návodu. Šťavu aj kôru z limetky a olivový olej pridáme do kuskusu, dochutíme soľou a čiernym korením. Na panvicu dáme slnečnicový olej, zeleninu v ňom opražíme, osolíme, okoreníme a tiež pridáme do kuskusu. Na jogurtový krém dáme do panvice lieskové orechy bez oleja, osmažíme ich a necháme vychladnúť. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, jej listy s polovicou orechov nahrubo nasekáme. Celé orechy rozmixujeme s jogurtom, nasekané orechy a petržlenovú vňať jemne primiešame a ochutíme. Kuskusom naplníme šálku, pritlačíme, vyklopíme na tanier a podávame s jogurtovým krémom.
Hydinový aspik so zeleninou a bylinkovo-jogurtovým dipom
1 PL slnečnicového oleja, 75 g jarnej cibuľky, 75 g mrkvy, 40 g zeleru, soľ, 80 ml portského vína, 180 g kuracích pŕs, 9 plátkov bielej želatíny, 400 ml slepačieho vývaru, čierne korenie, petržlenová vňať, zväzok pažítky, malé kyslejšie jablko, 300 g smotanového jogurtu, 1 PL citrónovej šťavy
Formu potrieme olejom, vyložíme potravinárskou fóliou a odložíme do chladu. Cibuľku, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na malé kocky. Blanšírujeme 2-3 min. v slanej vode. Vodu zlejeme a zeleninu prudko ochladíme. Portské s lyžicou vody necháme prejsť varom a osolíme. Vložíme kuracie prsia a dusíme pri teplote tesne pod bodom varu 15-20 minút. Mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Želatínu namočíme podľa návodu na obale. Vývar prevaríme, následne v ňom rozpustíme želatínu. Do formy nalejeme asi 1-2 cm vývaru. Odložíme do chladu, kým nezačne zľahka rôsolovieť. Petržlenovú vňať umyjeme, natrháme na väčšie kúsky. Spolu so zeleninou a mäsom ju dáme do zvyšného vývaru, premiešame a naplníme do formy. Dáme do chladničky asi na 8 hodín. Pažítku a petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame. Jablko tiež na malé kocky. Petržlenovú vňať, pažítku, jogurt a citrónovú šťavu zmiešame, osolíme a okoreníme. Rôsol vyklopíme a servírujeme s dipom.
Viac informácií nájdete na www.kaufland.sk