Hypotéka pre mladých už len do konca roka

Plánujete vlastné bývanie a chceli by ste využiť štátny príspevok pre mladých? Poponáhľajte sa.

Štátny príspevok pre mladých (ŠPM), ako ho poznáme, môžete získať už len do konca roka. Tento termín však platí pre podpis úverovej zmluvy. Preto vám zostáva oveľa menej času, ako sa na prvý pohľad zdá. Napríklad v Tatra banke je potrebné podpísať žiadosť o hypotéku do 15. decembra. Inak vám príspevok nebude možné priznať a od nového roka si budete môcť uplatniť už len výhodu formou daňového bonusu.

Pár tipov, prečo s hypotékou nečakať:

• Štátny príspevok pre mladých si uplatňujete mesačne, po novom budete o daňový bonus žiadať 1x ročne pri podaní daňového priznania alebo ročného zúčtovania preddavkov na daň.
  • Daňový bonus je obmedzený sumou 400 € ročne
  • V prípade štátneho príspevku pre mladých všetko za vás vybaví banka. O vyplatenie daňového bonusu budete musieť žiadať na základe vyčíslenia zaplatených úrokov poskytnutého bankou každý rok sami alebo prostredníctvom zamestnávateľa.
  • Od nového roka zaniká pre nové úvery aj možnosť odkladu splátok istiny až na 60 mesiacov a možnosť mimoriadnej splátky istiny bez poplatku počas prvých 5 rokov
  • S ukončením poskytovania ŠPM sa spájajú viaceré výhody, ktoré banky svojim klientom poskytujú. Napríklad úver bez poplatkov, preplatenie kolkov na katastri a podobne.
  • Ak chcete mať istotu, či je pre vás štátny príspevok pre mladých najvýhodnejším riešením a koľko vďaka nemu ušetríte, určite sa zastavte v pobočke banky a nechajte si ponuky prepočítať.

Poďte kontrolovať novinárov denníka SME

Ponúkame vám možnosť prísť na niekoľko dní do redakcie SME.

Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť

Niekedy jednoducho nepomôže pravidelný prísun vitamínov ani iná prevencia.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019

Prvé predpovede, ako sa vyvinie dianie na realitnom trhu v roku 2019.