Jazdenky inzerované na Slovensku sú mladšie ako európsky priemer

V krajinách V4 klesla v minulom mesiaci ponuka jazdeniek, na Slovensku a Maďarsku o 3 000 vozidiel, v Čechách a Poľsku o 12 000.

Priemerný vek jazdeniek ponúkaných na Slovensku klesol oproti septembru a októbru na 9,1 a je pod európskym priemerom, ktorý je podľa štúdie ACEA* 10,7 roka. Tieto výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

Vek vozidiel ponúkaných na Slovensku v novembri je nižší ako priemer v 25 štátoch EU a zároveň aj než priemerný vek slovenského vozového parku, ktorý je podľa štúdie ACEA 13,4 roka. Priemerný vek automobilov inzerovaných v ostatných krajinách V4 kopíruje poradie v rámci štúdie. Vždy je však o pár rokov nižší ako priemerný vek vozového parku. „Dôvodom takéhoto rozdielu je neustále sa zvyšujúci dopyt po zánovných automobiloch, ktorý evidujeme aj u nás,“ vysvetľuje situáciu na trhu generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová. A dodáva: „Na Slovensku sú ponúkané jazdenky najmladšie, nasleduje Česká republika s vekom 9,2 rokov, Maďarsko s 10,1 rokmi a Poľsko s 10,4 rokmi.“

Cena automobilov inzerovaných na Slovensku v novembri patrí medzi najnižšie za posledné štyri mesiace. „Stále sa však drží na špičke v rámci krajín V4. V priemere najlacnejšie ponúkané jazdenky si motoristi môžu kúpiť v Poľsku, a to za takmer 6 000 eur. Ich cena však odráža kvalitu, v Poľsku sú jazdenky najstaršie a majú zároveň aj najvyšší počet najazdených kilometrov,“ popisuje situáciu Karolína Topolová.

Najinzerovanejším automobilom v novembri bola aj naďalej Škoda Octavia, na druhé miesto poskočil Volkswagen Passat, ktorý odsunul Volkswagen Golf na tretiu priečku. Vyššie poskočili aj ďalšie luxusnejšie automobily BMW 3, Audi A4, Audi A6. Výrazne odlišné sú rebríčky najponúkanejších automobilov v Maďarsku a Poľsku, kde je na prvom mieste Opel Astra, na druhom Ford Focus či Volkswagen Passat.

V novembri bolo najviac áut inzerovaných v Trenčianskom kraji (6 346), kde dosahovali zároveň aj najvyššej priemernej ceny, najnižší priemerný nájazd a boli najmladšie. Takmer o polovicu menšia ponuka bola v Prešovskom kraji (3 305). Najnižšia priemerná cena inzerovaných áut bola v Košickom kraji (7 036 eur).

*ACEA - Asociácia európskych konštruktérov vozidiel

Volkswagen Touran

Opel Corsa

Audi A4

Dva rekordy na druhý pokus

Druhé narodeniny PSK Arény sa budú niesť v znamení pokusu o slovenský rekord.

Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov

Úlohou mestskej polície nemá byť kontrolovať parkovné v prospech súkromnej firmy, ale dohliadať na bezpečnosť v meste.

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.