Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Dobrý developer urobí z bytu domov a zo sídliska komunitu

Slovenská developerská spoločnosť ITB Development spustila iniciatívu Buď náročný, ktorou sa hlási k spoločenskej zodpovednosti.

Proklientský prístup, kreatívna architektúra a vizionársky urbanizmus sú atribúty, ktoré sa spájajú v činnosti dobrého developera. Synonymami slova development sú predsa progres, rast a zlepšenie. Podľa ITB developer nesie zodpovednosť nielen za rast stavby, ale aj za život komunity a rozvoj mesta. „Developer sa má snažiť o optimálne riešenie urbanistických problémov rovnako, ako sa snaží o dokonalú efektivitu priebehu výstavby. Je náročné prísť s riešením, ktoré zveľadí bývanie jednotlivca aj komunity zároveň. Cieľom našej iniciatívy je, aby aj sami zákazníci boli rovnako nároční na to, ako a kde budú bývať,“ vysvetľuje architekt a spoluzakladateľ ITB Development Tomáš Šebo.

Náročnosť je v projektoch ITB Development prítomná neustále, v predošlých i aktuálnych projektoch. V súvislosti s lokalitou a výberom pozemkov aplikujú princípy mestotvorby aj citlivého začlenenia projektov do špecifického prostredia. S lokalitou sa úzko spája občianska vybavenosť alebo prítomnosť zelene, ktorú považujú v ITB za neoddeliteľnú súčasť kvality bývania. Často tiež prepájajú zeleň so stavbou, čím sa dostáva bližšie k užívateľovi, ako napríklad v rezidenčnom projekte Kolísky, či v realizovanom biznis centre Wallenrod vo forme unikátnej vertikálnej záhrady na fasáde.

Podobná náročnosť je vlastná aj ostatným architektonickým riešeniam ITB Development. Vo vybraných projektoch majú klienti možnosť meniť pozíciu, či veľkosť balkónov, alebo okien. Už tvorba dispozičných návrhov zohľadňuje osobitné vlastnosti zákazníkov. Tí môžu meniť vzhľad bytu, vrátane presúvania miestností, spájania bytov, alebo zdvojnásobenia plochy súkromnej terasy. Vysoká miera proklientskej flexibility však vždy zachováva jedinečný dizajnový rozmer každého projektu. Napríklad rezidenčný dom Nový háj získal cenu za architektúru CEZAAR 2015. Projekt Čerešne living bol inšpirovaný autentickým štýlom projektu HafenCity v Hamburgu, kde každá budova je jedinečná s vlastným dizajnom. Týmto spôsobom ITB Development predchádza ťaživej uniformite a anonymite prostredia.

Ľudia kupujúci nehnuteľnosť by mali byť nároční na dispozície a aj štandard vybavenia. ITB Development si dáva za cieľ vytvoriť racionálnu a komfortnú dispozíciu v spolupráci s klientom, keďže byty nie sú len súbor izieb navrhnutých podľa predlohy, ale zhmotnenie myšlienky domova jeho konkrétnych budúcich obyvateľov. „Pre nás v ITB Development je dôležitá individualizácia. Klientovi pomáhame vytvoriť si bývanie, ktoré bude zodpovedať jeho osobnosti a potrebám. Uvedomujeme si, že ľudia sú rôzni a naša flexibilita je spôsob akým môžeme dosiahnuť úplnú spokojnosť a naplnenie snov budúcich užívateľov.“

Náročnosť sa musí pozitívne dotknúť celej komunity. V projekte Gansberg Koliba ITB Development rozšíril cestu, vytvoril chodník, nový odbočovací pruh, prechod pre chodcov a zapustil zastávku MHD tak, aby nespomaľovala premávku. Ešte vyšší cieľ majú návrhy spoločnosti na revitalizáciu Mickiewiczovej ulice, Novej Einsteinovej alebo bulváru Štefánikova. „Iniciatíva Buď náročný predstavuje posun vnímania realitného developmentu ako odvetvia, ktoré vytvára skutočne dlhodobé hodnoty. Byty tak získavajú šance stať sa domovmi a sídliská fungujúcimi komunitami. A to sú dôvody, prečo sa ľuďom kupujúcim byt oplatí byť náročný,“ dodáva na koniec Tomáš Šebo.

Viete aké je študentské mesto na Slovensku?

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici poskytuje kvalitné vysokoškolské vzdelávanie.

Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?

Metropolitná univerzita Praha (MUP) má ako jedna z malého množstva skromných vysokých škôl v Českej republike štatút univerzity.

Trnavská univerzita je kvalitou v popredí

Trnavská univerzita v Trnave je moderná, atraktívna inštitúcia s tradíciou.