Ako si našetriť na vysokú školu

Priemerné výdavky slovenského vysokoškoláka sú okolo 230 € mesačne. Nasporiť na vzdelanie svojich detí je beh na dlhú trať.

Viacerí rodičia sa spoliehajú na bezplatný školský systém a neuvedomujú si, že okrem školného sa s vysokoškolským vzdelávaním spája množstvo ďalších výdavkov ako sú napríklad učebné pomôcky, strava, ubytovanie, cestovné náklady a podobne. Podľa prieskumov minú slovenskí vysokoškoláci mesačne približne 230 €. Celé 5 ročné štúdium na Slovensku stojí v priemere 14 000 €. V okolitých štátoch je táto suma ďaleko vyššia. Napríklad v Rakúsku si vysokoškoláci zaplatia za 5 rokov až 50 000 € a u susedov z Českej republiky by vás vysoká škola stála približne 20 000 €

Ako sa dostať k tak vysokej sume? Ak začnete sporiť deťom hneď po ich narodení, mali by ste mesačne odkladať približne 50 €. Pokiaľ začnete o 9 rokov neskôr, táto suma sa viac ako zdvojnásobí. Preto je dobré začať sporiť čím skôr. Ľahšie tak nasporíte požadovanú sumu a bude vám stačiť nižšia suma, ktorá natoľko nezaťaží váš rodinný rozpočet.

Na odkladanie peňazí pre vaše deti by ste mali využiť programy určené na dlhodobé sporenie. Napríklad špeciálny program Sporenie Vzdelanie od Tatra banky, ktorý je určený presne pre tieto účely. Krátkodobé sporenia vám totiž často neprinesú výnos, ktorý sa vyrovná zvyšovaniu cien v danom čase. Ak je to možné, zapojte do sporenia aj svoju rodinu. Napríklad starí rodičia určite radi prispejú na vzdelanie svojich vnúčat a spolu sa k cieľu dopracujete rýchlejšie a jednoduchšie.

Viac o programe Sporenie Vzdelanie

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.