Ako si našetriť na vysokú školu

Priemerné výdavky slovenského vysokoškoláka sú okolo 230 € mesačne. Nasporiť na vzdelanie svojich detí je beh na dlhú trať.

Viacerí rodičia sa spoliehajú na bezplatný školský systém a neuvedomujú si, že okrem školného sa s vysokoškolským vzdelávaním spája množstvo ďalších výdavkov ako sú napríklad učebné pomôcky, strava, ubytovanie, cestovné náklady a podobne. Podľa prieskumov minú slovenskí vysokoškoláci mesačne približne 230 €. Celé 5 ročné štúdium na Slovensku stojí v priemere 14 000 €. V okolitých štátoch je táto suma ďaleko vyššia. Napríklad v Rakúsku si vysokoškoláci zaplatia za 5 rokov až 50 000 € a u susedov z Českej republiky by vás vysoká škola stála približne 20 000 €

Ako sa dostať k tak vysokej sume? Ak začnete sporiť deťom hneď po ich narodení, mali by ste mesačne odkladať približne 50 €. Pokiaľ začnete o 9 rokov neskôr, táto suma sa viac ako zdvojnásobí. Preto je dobré začať sporiť čím skôr. Ľahšie tak nasporíte požadovanú sumu a bude vám stačiť nižšia suma, ktorá natoľko nezaťaží váš rodinný rozpočet.

Na odkladanie peňazí pre vaše deti by ste mali využiť programy určené na dlhodobé sporenie. Napríklad špeciálny program Sporenie Vzdelanie od Tatra banky, ktorý je určený presne pre tieto účely. Krátkodobé sporenia vám totiž často neprinesú výnos, ktorý sa vyrovná zvyšovaniu cien v danom čase. Ak je to možné, zapojte do sporenia aj svoju rodinu. Napríklad starí rodičia určite radi prispejú na vzdelanie svojich vnúčat a spolu sa k cieľu dopracujete rýchlejšie a jednoduchšie.

Viac o programe Sporenie Vzdelanie

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.