Najpredávanejšia jazdenka 2017 - hatchback s naftovým motorom

Najväčší predajca ojazdených vozidiel AAA AUTO International predal vlani vyše 75 000 áut

V rámci celej skupiny predala spoločnosť AAA AUTO International za minulý rok viac ako 75 000 vozidiel, z toho 18 000 na Slovensku. Titul najobľúbenejšej jazdenky získal strieborný hatchback poháňaný naftovým motorom, ktorý vystriedal dlhodobo dominujúci benzín. V minulom roku prevládali vozidlá s manuálnou prevodovkou, pohonom dvoch kolies a výkonom 70 – 85 kW. Vyplýva to z každoročnej analýzy najpredávanejších jazdených vozidiel AAA AUTO Index.

Slovenskí zákazníci si zvolili kráľa jazdeniek, stal sa ním strieborný hatchback (dvojpriestorové vozidlá s výklopnou zadnou časťou karosérie a zvislým alebo splývajúcim zadkom). Ten si v minulom roku kúpilo 37 % zákazníkov. Druhou najvyhľadávanejšou karosériou sú vozidlá v úprave kombi, ktoré si zvolilo 24 % ľudí. O dve percentá sa zvýšila obľuba SUV, a to na 14 %.

V roku 2017 vozidlá poháňané naftou prelomili doteraz tesnú prevahu benzínov. Zvolilo si ich 52 % vodičov. Aj najobľúbenejším agregátom je motor poháňaný naftou, a to konkrétne 1,9 TDi. V tomto roku dominovali motory s výkonom 70 – 85 kW, ktoré si našli majiteľov v 33 % prípadov. Z prvého miesta tak tesne zosadili výkonnostne najslabšie automobily kategórie do 69 kW. Tie si kúpilo 31,7 % zákazníkov. Tretiu pozíciu si udržali vozidlá s výkonom 101 – 125 kW, ktoré si medziročne polepšili o 3 % na 17,3 % %. „Súčet percent z prvých dvoch najnižších kategórií spolu tvorí skoro dve tretiny trhu. Potvrdil sa tak trend, ktorý nastúpil v minulom roku, , že si slovenskí vodiči stále viac vyberajú menej výkonné vozidlá,“ uvádza generálna riaditeľka AAA AUTO International Karolína Topolová.

Suverenitu si držia vozidlá s manuálnou prevodovkou, ktoré si na Slovensku v roku 2017 zakúpilo 86,4 % zákazníkov. Avšak mierne si polepšili automobily s automatickou prevodovkou, ktoré si medziročne zvolilo o 3 percentá viac vodičov (13,6 %). Rovnako si svoju dominanciu udržiavajú aj vozidlá s náhonom dvoch kolies (87,8 %).

Aj napriek miernemu medziročnému percentuálnemu poklesu záujmu sa v minulom roku na prvom mieste medzi najobľúbenejšími modelmi naďalej drží Škoda Octavia s 8,2 % predaných kusov. Pokles zaznamenal aj menší model z dielne Škody, druhá Fabia. Naopak mierne vzrástol záujem o luxusnejšie vozidlá ako Volkswagen Passat, ktorý sa drží na tretej priečke s 3,7 % predaných vozidiel, a Škoda Superb s dvojpercentným podielom. Štvrté a piate miesto zostalo oproti minulému roku nezmenené. Štvrtý skončil Volkswagen Golf a piaty Ford Focus.

Záujem o jazdenky stále rastie. AAA AUTO International očakáva, že počet predaných automobilov v rámci celej skupiny aj v novom roku prekročí hranicu 75 tisíc. „Ľudia si môžu vďaka zlepšujúcej sa ekonomickej situácii dovoliť drahšie a kvalitnejšie jazdenky. Rastie tak aj počet Slovákov, ktorí doteraz nemali auto žiadne,“ uzatvára Karolína Topolová.

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov

NBS vydala nariadenie, ktoré upravuje poskytovanie hypoték nad 90 % a 80 % hodnoty zabezpečenia. Platiť začína 1. 7. 2018.

Všetko, čo rodiny milujú

Ponuka rodinných dovoleniek v Burgenlande

Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek

Vláda chce od ľudí zinkasovať 60 miliónov navyše.

Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín

V Bratislave včera predstavili novú automatizovanú separačnú linku, ktorá využíva celosvetovo najvyspelejšie technológie.