Najpredávanejšia jazdenka 2017 - hatchback s naftovým motorom

Najväčší predajca ojazdených vozidiel AAA AUTO International predal vlani vyše 75 000 áut

V rámci celej skupiny predala spoločnosť AAA AUTO International za minulý rok viac ako 75 000 vozidiel, z toho 18 000 na Slovensku. Titul najobľúbenejšej jazdenky získal strieborný hatchback poháňaný naftovým motorom, ktorý vystriedal dlhodobo dominujúci benzín. V minulom roku prevládali vozidlá s manuálnou prevodovkou, pohonom dvoch kolies a výkonom 70 – 85 kW. Vyplýva to z každoročnej analýzy najpredávanejších jazdených vozidiel AAA AUTO Index.

Slovenskí zákazníci si zvolili kráľa jazdeniek, stal sa ním strieborný hatchback (dvojpriestorové vozidlá s výklopnou zadnou časťou karosérie a zvislým alebo splývajúcim zadkom). Ten si v minulom roku kúpilo 37 % zákazníkov. Druhou najvyhľadávanejšou karosériou sú vozidlá v úprave kombi, ktoré si zvolilo 24 % ľudí. O dve percentá sa zvýšila obľuba SUV, a to na 14 %.

V roku 2017 vozidlá poháňané naftou prelomili doteraz tesnú prevahu benzínov. Zvolilo si ich 52 % vodičov. Aj najobľúbenejším agregátom je motor poháňaný naftou, a to konkrétne 1,9 TDi. V tomto roku dominovali motory s výkonom 70 – 85 kW, ktoré si našli majiteľov v 33 % prípadov. Z prvého miesta tak tesne zosadili výkonnostne najslabšie automobily kategórie do 69 kW. Tie si kúpilo 31,7 % zákazníkov. Tretiu pozíciu si udržali vozidlá s výkonom 101 – 125 kW, ktoré si medziročne polepšili o 3 % na 17,3 % %. „Súčet percent z prvých dvoch najnižších kategórií spolu tvorí skoro dve tretiny trhu. Potvrdil sa tak trend, ktorý nastúpil v minulom roku, , že si slovenskí vodiči stále viac vyberajú menej výkonné vozidlá,“ uvádza generálna riaditeľka AAA AUTO International Karolína Topolová.

Suverenitu si držia vozidlá s manuálnou prevodovkou, ktoré si na Slovensku v roku 2017 zakúpilo 86,4 % zákazníkov. Avšak mierne si polepšili automobily s automatickou prevodovkou, ktoré si medziročne zvolilo o 3 percentá viac vodičov (13,6 %). Rovnako si svoju dominanciu udržiavajú aj vozidlá s náhonom dvoch kolies (87,8 %).

Aj napriek miernemu medziročnému percentuálnemu poklesu záujmu sa v minulom roku na prvom mieste medzi najobľúbenejšími modelmi naďalej drží Škoda Octavia s 8,2 % predaných kusov. Pokles zaznamenal aj menší model z dielne Škody, druhá Fabia. Naopak mierne vzrástol záujem o luxusnejšie vozidlá ako Volkswagen Passat, ktorý sa drží na tretej priečke s 3,7 % predaných vozidiel, a Škoda Superb s dvojpercentným podielom. Štvrté a piate miesto zostalo oproti minulému roku nezmenené. Štvrtý skončil Volkswagen Golf a piaty Ford Focus.

Záujem o jazdenky stále rastie. AAA AUTO International očakáva, že počet predaných automobilov v rámci celej skupiny aj v novom roku prekročí hranicu 75 tisíc. „Ľudia si môžu vďaka zlepšujúcej sa ekonomickej situácii dovoliť drahšie a kvalitnejšie jazdenky. Rastie tak aj počet Slovákov, ktorí doteraz nemali auto žiadne,“ uzatvára Karolína Topolová.

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.