Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?

Prinášame vám niekoľko cestovateľských tipov, za ktorými nemusíte cestovať ďaleko.

Pri honbe za zážitkami, pamiatkami, zrúcaninami či unikátnou prírodou sme ochotní míňať veľa peňazí, času a cestovať stovky kilometrov. Jedinečné úkazy nám pritom prináša aj Slovensko a máme ich prakticky hneď za rohom. Sľubujú nielen nezabudnuteľný pohľad, ale aj originálnu fotku na pamiatku. Už ste ich videli?

Kameňopád, more a gotický hrad = Šomoška

Hneď niekoľko unikátov ponúka Národná prírodná rezervácia Šomoška. Nachádza sa na hraniciach s Maďarskom neďaleko Fiľakova v Cerovej vrchovine. Nájdete tu vulkanický vodopád vysoký deväť metrov a starý asi štyri milióny rokov, za ktorého pôvodom stojí obdobie činných sopiek na území Slovenska. Ich magma sa po dotyku s povrchom zeme menila na postupne tuhnúcu lávu a na výsledok sa môžeme pozerať dodnes. Neďaleko sa nachádza ďalší prírodný skvost – kamenné more a prejsť sa môžete aj k tajomnej zrúcanine gotického hradu.

Nedotknutý Badínsky prales

Málokto vie, že na Slovensku je vyše 70 pralesov. Ten Badínsky sa nachádza len desať kilometrov od Banskej Bystrice. Nedotknutá príroda pralesa má rozlohu viac ako 30 hektárov, obrovské jedle biele majú približne 400 rokov, výšku 46 metrov a ich obvod kmeňa presahuje 550 centimetrov.

Slovenská púšť - Šranecké piesky

Približne v polovici cesty medzi obcami Lakšarská Nová Ves a Plavecký Mikuláš natrafíte na neobvyklú krajinu pripomínajúcu africké púšte a piesočné duny. Piesok sem navial vietor z rieky Moravy pred miliónmi rokov, a dal tak tejto oblasti výnimočný charakter. Táto oblasť patrí medzi chránené oblasti európskeho významu, žije tu niekoľko vzácnych druhov flóry aj fauny.

Stovky ďalších tipov na veľtrhu cestovného ruchu

Od 25. do 28. januára nájdete pod jednou strechou stovky ďalších slovenských cestovateľských tipov. Ak však túžite opustiť hranice našej krajiny, inšpirovať sa môžete ponukou blízkych i vzdialenejších krajín, či exotických destinácií; čo tak ochutnať rumy z Dominikánskej republiky, spoznať turistický potenciál Petrohradu, naladiť sa na zaujímavé kubánske destinácie, ale aj indonézsku kultúru alebo odhaliť chorvátsky ostrov Vir? Nielen to, ale ešte viac aj s lovcami zážitkov na víkendovom festival cestovateľských filmov Bubo Bál – Camera Slovakia, ponúkne veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Inchebe. Podujatie sa uskutoční súbežne s veľtrhom gastronómie Danubius Gastro.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?