Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

V roku 2018 sa bude na poli gastronómie naďalej dariť lokálnym produktom, zdravým potravinám a prírodným surovinám. Priať bude hlavne zelenine, kvetinovým chutiam, ale aj kórejskej kuchyni. Známy slovenský šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz prezradil, aké sú najaktuálnejšie trendy v gastronómii doma aj vo svete.

• Kvetinové chute – tento rok sa bude niesť v znamení vplyvu kvetov (levanduľa, čierna baza, ibištek či ruže)
  • Z trendov svetovej kuchyne to budú výrazné chute kórejskej či filipínskej kuchyne alebo fusion-style s indickým nádychom
  • Raj vegetariánov a vegánov – hitom bude zelenina namiesto bežných príloh (napr. cuketové špagety či karfiolová ryža), rastlinnejšie jedálne lístky a nové veggie koncepty a podniky
  • Neplytvanie – snaha nevyhadzovať zvyšky jedla, dôkladnejšia práca s mäsom, využiť zo zvieraťa omnoho viac
  • Z farmy priamo na stôl – ale aj domáce a priamo v reštauráciách vyrábané produkty (korenia, omáčky, dochucovadlá...)
  • Hyperlokálnosť – čím bližšie vypestované, tým lepšie
  • Udržateľnosť a transparentnosť - snaha chrániť životné prostredie, šetriť zdroje, vyberať suroviny, ktoré neničia prírodu
  • Chef-driven fast-casual koncepty a street food - perfektné jedlá pripravené kulinárskymi majstrami, ale veľmi rýchlo, jednoducho konzumovateľné a cenovo dostupné (tempura, kebab, ázijské knedličky, kukuričné placky s rôznymi náplňami...)
  • Instagram a fotogenické jedlá, predovšetkým dezerty
  • Podniky zamerané na jeden druh jedál
  • Zdravšie alternatívy k bežnému cukru
  • Dodávanie chutí pomocou injekcií
  • Jednoduchosť - „back to basics“ - návrat k základným podstatám kulinárskeho umenia.

Vyskúšať mnohé z nich budete môcť na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro od 25. do 28. januára v bratislavskej Inchebe. Netradičné ingrediencie a koreniny, potraviny z celého sveta, káva, víno, súťaže vo varení a live cooking show plné vôní a farieb vám dodajú poriadnu dávku inšpirácie. Danubius Gastro sa bude niesť v znamení najnovších trendov, a okrem slovenských výrobcov potravín, svoj priestor tradične dostanú aj zahraniční vystavovatelia s ponukou ochutnávok ich národných kulinárskych i nápojových špecialít. Oči, ale aj chuťové poháriky potešia kuchárske, baristické alebo barmanské šou, ale aj Kávové mestečko plné zaujímavých informácií, exhibícií a súťaží. Podujatie bude sprevádzať veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.