Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

V roku 2018 sa bude na poli gastronómie naďalej dariť lokálnym produktom, zdravým potravinám a prírodným surovinám. Priať bude hlavne zelenine, kvetinovým chutiam, ale aj kórejskej kuchyni. Známy slovenský šéfkuchár a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz prezradil, aké sú najaktuálnejšie trendy v gastronómii doma aj vo svete.

• Kvetinové chute – tento rok sa bude niesť v znamení vplyvu kvetov (levanduľa, čierna baza, ibištek či ruže)
  • Z trendov svetovej kuchyne to budú výrazné chute kórejskej či filipínskej kuchyne alebo fusion-style s indickým nádychom
  • Raj vegetariánov a vegánov – hitom bude zelenina namiesto bežných príloh (napr. cuketové špagety či karfiolová ryža), rastlinnejšie jedálne lístky a nové veggie koncepty a podniky
  • Neplytvanie – snaha nevyhadzovať zvyšky jedla, dôkladnejšia práca s mäsom, využiť zo zvieraťa omnoho viac
  • Z farmy priamo na stôl – ale aj domáce a priamo v reštauráciách vyrábané produkty (korenia, omáčky, dochucovadlá...)
  • Hyperlokálnosť – čím bližšie vypestované, tým lepšie
  • Udržateľnosť a transparentnosť - snaha chrániť životné prostredie, šetriť zdroje, vyberať suroviny, ktoré neničia prírodu
  • Chef-driven fast-casual koncepty a street food - perfektné jedlá pripravené kulinárskymi majstrami, ale veľmi rýchlo, jednoducho konzumovateľné a cenovo dostupné (tempura, kebab, ázijské knedličky, kukuričné placky s rôznymi náplňami...)
  • Instagram a fotogenické jedlá, predovšetkým dezerty
  • Podniky zamerané na jeden druh jedál
  • Zdravšie alternatívy k bežnému cukru
  • Dodávanie chutí pomocou injekcií
  • Jednoduchosť - „back to basics“ - návrat k základným podstatám kulinárskeho umenia.

Vyskúšať mnohé z nich budete môcť na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro od 25. do 28. januára v bratislavskej Inchebe. Netradičné ingrediencie a koreniny, potraviny z celého sveta, káva, víno, súťaže vo varení a live cooking show plné vôní a farieb vám dodajú poriadnu dávku inšpirácie. Danubius Gastro sa bude niesť v znamení najnovších trendov, a okrem slovenských výrobcov potravín, svoj priestor tradične dostanú aj zahraniční vystavovatelia s ponukou ochutnávok ich národných kulinárskych i nápojových špecialít. Oči, ale aj chuťové poháriky potešia kuchárske, baristické alebo barmanské šou, ale aj Kávové mestečko plné zaujímavých informácií, exhibícií a súťaží. Podujatie bude sprevádzať veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour.

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018