Koľko sporiť deťom na lepšiu budúcnosť?

Byť rodičom nie je ľahké. Okrem toho, že sa snažíme vychovať deti čo najlepšie, chceme im nasporiť financie na štart do života.

Mnohí rodičia už od narodenia svojich detí začínajú sporiť na ich budúcnosť. Veď kto z nás by nechcel dopriať deťom „niečo na začiatok“. Zvyčajne ani nepremýšľame nad tým, na čo deti dané peniaze použijú. Snažíme sa proste sporiť najlepšie, ako vieme. Možno si kúpia prvé auto, budú mať základ na svoj vlastný byt, alebo si doprajú možnosť študovať v zahraničí, či len tak vycestovať, kým sa zaradia do stereotypu pracovného života.

Skôr, ako však príde čas na vlastný byt, či dom, prichádza otázka, akou cestou sa budú naše deti uberať. Vyberú si odbornú školu alebo gymnázium? Budú pokračovať na vysokej škole doma alebo v zahraničí? Čím sú deti staršie, tým drahšie sú ich záujmy a náklady na ich život. Podľa štatistík napríklad priemerný vysokoškolák minie počas 5 ročného štúdia na vysokej škole na Slovensku až 14 000 €. Ak si dopraje možnosť, odísť na semester študovať do zahraničia, táto suma sa môže navýšiť o viac ako 1000 € aj napriek možnosti dotácie cez rôzne grantové programy.

Myslíte si, že máte dosť času riešiť tieto otázky? Pozrite sa, koľko by ste museli mesačne sporiť, aby ste dosiahli za 18 rokov spomínanú sumu 14 000 €. Pri priemernom výnose 5% ročne by ste počas celých 18 rokov museli odkladať takmer 40 € mesačne. Ak sa rozhodnete sporiť o polovicu kratšie, teda napríklad 9 rokov, táto suma je viac ako 100 € mesačne, čo pri bežných výdavkoch určite nie je zanedbateľná položka. „Priemerná suma, ktorú si klienti sporia v našich sporiacich programoch je približne 55 €, v programe Sporenie Vzdelanie je táto suma približne dvojnásobná,“ hovorí Martin Smrek, vedúci oddelenia produktového manažmentu TAM, ktoré v minulom roku prinieslo práve sporenie určené špeciálne pre účely vzdelania pre naše deti.

article_photo

Zdroj: http://www.tam.sk/sk/investicna-kalkulacka

Ak teda zvažujete, že pre svoje deti začnete sporiť, určite tak urobte čím skôr. Na dlhodobé sporenie môžete využiť napríklad spomínaný špeciálny program SporenieTB Vzdelanie, ktorý ponúka Tatra banka. Vďaka flexibilite v nastavovaní výšky sporenia či investičnej stratégie je ideálnym riešením na sporenie na lepšiu budúcnosť detí.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.