Viete, čo je job shadowing?

Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre ponúka študentom inovatívne formy prepojenia akademickej a podnikateľskej sféry

Študent sa stáva "pozorovateľom" osoby, ktorá žije svoj každodenný pracovný život

Prepojenie vzdelávania s potrebami trhu práce a realitou na trhu práce je jednou z priorít Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Prednášky odborníkov z praxe sú na fakulte realitou, vedenie fakulty hľadá inovatívne formy prepojenia akademickej a podnikateľskej sféry. Medzi ne patrí aj job shadowing.

Job shadowing

Táto metóda vyžaduje partnera, ochotného investovať najmä čas na organizačné zabezpečenie celej akcie, počas ktorej sa študent (i učiteľ) stáva „pozorovateľom“ osoby, ktorá žije svoj každodenný pracovný život. Takýto pilotný projekt rozbehla Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre so spoločnosťou IBM v Bratislave. Pre skupinu 15 študentov a učiteľov Fakulty ekonomiky a manažmentu znamenal prvú unikátnu príležitosť zažiť „pracovný deň" s jedným z manažérov IBM. Študentov čakal bohatý a profesionálne pripravený program. Najskôr prezentácia spoločnosti, potom pozorovanie „svojho manažéra“ pri práci, spoločný obed vo dvojici, opäť práca a na záver sumarizácia dňa.

Ako hodnotia akciu samotní študenti ?

Dárius: „Job shadowing v IBM je jedným z prvých krokov ako efektívnejšie prepojiť teóriu nadobudnutú na akademickej pôde a prax v medzinárodnom biznise. Niektorí si môžu myslieť, že jeden deň je málo. Kto však chce, dokáže získať aspoň základný prehľad o tom, čo ho čaká a čo sa od neho očakáva vo veľkom svete po tom, ako opustí bránu univerzity. Dúfam, že pre budúce generácie vysokoškolákov sa tento deň pretransformuje minimálne na letnú stáž. Veď ako sa hovorí, človek sa najlepšie naučí plávať, keď ho hodia do vody. Takže netreba váhať a skočiť rovno do toho!“

Natália: „Akcia Job shadowing sa mi veľmi páčila. Oceňujem, že taká veľká spoločnosť ako IBM si dala námahu a vypracovala pre nás plán a poskytla príležitosť, ako sa čo najviac dozvedieť o praxi už počas štúdia. Od manažéra, ktorého som si náhodne vybrala, som sa dozvedela, čo vyžaduje jeho práca, aký prístup k zamestnancom využíva, ako rieši problémy a konflikty a pod. Keďže v tíme mal aj zahraničného zamestnanca, istú časť dňa som počúvala komunikáciu v anglickom jazyku. Som vďačná za novú skúsenosť a na podobnom podujatí by som sa rada zúčastnila aj v budúcnosti.“

Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!

Poslanec mesta M. Borguľa je pripravený platiť proti nim právnikov.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.