Košickí športovci „pustili žilou“

„Projekt Nová krv pre Košice bude pokračovať aj po valentínskom týždni,“ prisľúbila Alena Bašistová z Nadácie Ochranné krídla.

Košice, 12. február 2018 - Darovať krv po prvýkrát bolo výzvou podujatia Nová krv pre Košice, na ktorú zareagoval aj futbalový tím FC Lokomotíva Košice s hráčmi základnej zostavy a vedením klubu. „Naša trojica má dnes v darovaní krvi premiéru. Verím, že si to bez problémov natrénujú a budú v takto výnimočnej aktivite pokračovať aj ďalej,“ povzbudil svojich zverencov Róbert Jano, športový riaditeľ. K futbalistom sa pridali i volejbalisti a florbalisti.

Cieľom podujatia, ktoré na košickej železničnej stanici zorganizovala Nadácia Ochranné krídla Aleny Bašistovej, je podporiť darovanie krvi predovšetkým u prvodarcov, bez ohľadu na vek.

„Tak to nebolo len tak. Nervy pomaly ako pred penaltou,“ vydýchli si s úsmevom mladí obrancovia Lokomotívy, Mikuláš Tóth a Róbert Cicman. „Pani doktorka sa pýtala, ako dlho mám tetovanie, lebo aj na tom záleží, či môžem darovať krv alebo nie,“ pridal sa útočník Róbert Jano. „Optimálny čas pre darovanie, ak si dal niekto skrášliť tetovaním telo, je pol roka po zákroku. Pri čítaní pokynov pre darcu to veľa ľudí prekvapí,“ vysvetlila MUDr. Justína Bosáková z Národnej transfúznej stanice, stredisko Košice. „Často sa stáva, že pred samotným odberom si, najmä páni, dodajú odvahu tým, že si ešte jednu zapália. Fajčeniu by mali dať stopku aspoň osem hodín pred darovaním krvi,“ dodala lekárka. K prvodarcom sa zaradil aj florbalista ATU Košice Martin Spišák. Ozdobou medzi športovcami bol volejbalista VK KDS Šport Košice, Jakub Bališin, už 23-násobný darca.

Košická železničná stanica, miesto, kde sa podujatie uskutočnilo, o darcov núdzu nemala.„Som veľmi rada, že na našu výzvu, darovať krv po prvý raz, verejnosť reagovala veľmi pozitívne. Milo prekvapili stredoškoláci či pracovníci železničnej i blízkej autobusovej stanice,“ hovorí Alena Bašistová z Nadácie Ochranné krídla, organizátora podujatia. „Samozrejme, privítali sme každého, kto chcel krv darovať – prvý alebo niekoľký krát. Úprimne si vážim všetkých, ktorí našu snahu prišli podporiť, ich čas, odhodlanie a ľudskosť. Pár minút ich času môže zachrániť niekomu život. Koniec-koncov, nikdy nevieme, kedy budeme takúto pomoc potrebovať pre seba alebo blízkych. Projekt Nová krv pre Košice bude pokračovať aj po valentínskom týždni, počas roka, aby sme oslovili čo najširšie publikum v rôznom čase,“ uzatvára A. Bašistová.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 5. vydanie.

Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy

Rekonštrukcia hotela Danube je ukončená, kolauduje sa však len interiér.

Európske univerzity a podnikatelia spoločne

Riešiť problémy s klesajúcou životnou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou vo vidieckych regiónoch EÚ je cieľom projektu ERDI.

Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre

Pre človeka so zrakovým postihnutím je každý krok v predajni potravín krokom do neznáma.