Nová budova v areáli SPU poskytne komfortné priestory na štúdium

V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre rastie trojpodlažná budova archívu a univerzitnej knižnice

Komfortné a variabilné priestory s bezbariérovým prístupom budú využívať študenti SPU v Nitre, ale aj široká verejnosť

V centrálnom areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, neďaleko jazdeckej haly, vládne stavebný ruch. Už o rok tu má stáť nová trojpodlažná budova archívu a študovne Slovenskej poľnohospodárskej knižnice.

V novostavbe sa budú nachádzať dve samostatné pracoviská. Na prvom nadzemnom podlaží bude umiestnený archív a registratúrne stredisko, vybavené regálovým systémom na uskladnenie takmer 1700 metrov spisov archívnych materiálov a materiálov registratúry. Na druhom a treťom nadzemnom podlaží bude študovňa Slovenskej poľnohospodárskej knižnice (SlPK). Komfortné a variabilné priestory s bezbariérovým prístupom budú určené širokej verejnosti, najmä však študentom. Tri zóny poskytnú výborné podmienky pre všetkých návštevníkov.
V tichej zóne bude vytvorený priestor na štúdium, v hlučnej zóne sa budú nachádzať informačné pulty, prednášková miestnosť a služby, ako napr. tlač a kopírovanie. Treťou bude relaxačná zóna, ktorú bude tvoriť zimná záhrada a terasa. Nová študovňa SlPK poskytne priestor na uskladnenie približne 40-tisíc knižničných jednotiek, k dispozícii bude 50-70 študijných miest.
Podľa slov rektora SPU v Nitre Dr.h.c. prof. Ing. Petra Bielika, PhD., v zmysle smerníc, ktoré vstúpili do platnosti, je nevyhnutné vybudovať nový a
moderný archív, súčasné priestory sú nevyhovujúce. Cieľom novej študovne v centrálnom areáli SPU je zasa priblížiť sa viac k študentom. V súčasnosti nie je v areáli univerzity dostatok študijných priestorov, nová budova má riešiť tento problém. „Chceme študentom poskytnúť komfortné priestory na štúdium - formálne, neformálne aj skupinové, umožniť im čo najlepší prístup ku kvalitnému informačnému obsahu a tiež ponúkať služby knižnice tam, kde študenti žijú,“ vysvetlila riaditeľka SlPK Mgr. Beáta Bellérová, PhD.
Projektovú dokumentáciu budovy knižnice, archívu a registratúrneho strediska SPU vypracovala projektovo-inžinierska kancelária Jegon, s.r.o., Michalovce.
V novembri 2017 bola podpísaná zmluva s dodávateľom stavebných prác, spoločnosťou Euro-Building, a.s., Bratislava.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 5. vydanie.

Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy

Rekonštrukcia hotela Danube je ukončená, kolauduje sa však len interiér.

Európske univerzity a podnikatelia spoločne

Riešiť problémy s klesajúcou životnou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou vo vidieckych regiónoch EÚ je cieľom projektu ERDI.

Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre

Pre človeka so zrakovým postihnutím je každý krok v predajni potravín krokom do neznáma.