Nová budova v areáli SPU poskytne komfortné priestory na štúdium

V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre rastie trojpodlažná budova archívu a univerzitnej knižnice

Komfortné a variabilné priestory s bezbariérovým prístupom budú využívať študenti SPU v Nitre, ale aj široká verejnosť

V centrálnom areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, neďaleko jazdeckej haly, vládne stavebný ruch. Už o rok tu má stáť nová trojpodlažná budova archívu a študovne Slovenskej poľnohospodárskej knižnice.

V novostavbe sa budú nachádzať dve samostatné pracoviská. Na prvom nadzemnom podlaží bude umiestnený archív a registratúrne stredisko, vybavené regálovým systémom na uskladnenie takmer 1700 metrov spisov archívnych materiálov a materiálov registratúry. Na druhom a treťom nadzemnom podlaží bude študovňa Slovenskej poľnohospodárskej knižnice (SlPK). Komfortné a variabilné priestory s bezbariérovým prístupom budú určené širokej verejnosti, najmä však študentom. Tri zóny poskytnú výborné podmienky pre všetkých návštevníkov.
V tichej zóne bude vytvorený priestor na štúdium, v hlučnej zóne sa budú nachádzať informačné pulty, prednášková miestnosť a služby, ako napr. tlač a kopírovanie. Treťou bude relaxačná zóna, ktorú bude tvoriť zimná záhrada a terasa. Nová študovňa SlPK poskytne priestor na uskladnenie približne 40-tisíc knižničných jednotiek, k dispozícii bude 50-70 študijných miest.
Podľa slov rektora SPU v Nitre Dr.h.c. prof. Ing. Petra Bielika, PhD., v zmysle smerníc, ktoré vstúpili do platnosti, je nevyhnutné vybudovať nový a
moderný archív, súčasné priestory sú nevyhovujúce. Cieľom novej študovne v centrálnom areáli SPU je zasa priblížiť sa viac k študentom. V súčasnosti nie je v areáli univerzity dostatok študijných priestorov, nová budova má riešiť tento problém. „Chceme študentom poskytnúť komfortné priestory na štúdium - formálne, neformálne aj skupinové, umožniť im čo najlepší prístup ku kvalitnému informačnému obsahu a tiež ponúkať služby knižnice tam, kde študenti žijú,“ vysvetlila riaditeľka SlPK Mgr. Beáta Bellérová, PhD.
Projektovú dokumentáciu budovy knižnice, archívu a registratúrneho strediska SPU vypracovala projektovo-inžinierska kancelária Jegon, s.r.o., Michalovce.
V novembri 2017 bola podpísaná zmluva s dodávateľom stavebných prác, spoločnosťou Euro-Building, a.s., Bratislava.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.

Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?

Využite Kombiprodukt a získajte najvýhodnejší úrok na trhu