V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí

Od 19. februára čaká na milovníkov týchto exotických kvetov výstava v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre.

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravuje výstavu Nežná krása orchideí, na ktorú pozýva všetkých milovníkov týchto exotických kvetov. Podujatie sa uskutoční v priestoroch skleníkov od 19. februára do 11. marca 2018. Súčasťou výstavy bude odborný seminár na tému starostlivosť o orchidey a ich použitie vo floristike.

Botanická záhrada má vo svojej zbierke 75 rodov orchideí, 210 druhov a veľa hybridov. „Orchidea bola vyšľachtená začiatkom 19. storočia a patrí medzi najväčšie čeľade v ríši rastlín. Počet druhov sa odhaduje na 25- až 30-tisíc a stále vznikajú ďalšie. Orchidey rastú všade, s výnimkou púští a oblastí večného ľadu. U nás rastie až 79 druhov a sú to hlavne zástupcovia tzv. zemných orchideí mierneho pásma. Až 90 % orchideí rastie v trópoch Ázie, Strednej a Južnej Ameriky,“ hovorí riaditeľka Botanickej záhrady SPU v Nitre Ing. E. Mňahončáková, PhD.

Botanická záhrada SPU v Nitre bola založená v roku 1982. V jej zbierkach sú okrem tropických a subtropických druhov zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska. Kontakty so svetovými botanickými záhradami udržiava prostredníctvom siete Index Seminum. Všetky zbierky sú prístupné študentom, odbornej aj laickej verejnosti. Súčasťou botanickej záhrady SPU je aj univerzitné Vivárium.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.