V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí

Od 19. februára čaká na milovníkov týchto exotických kvetov výstava v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre.

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravuje výstavu Nežná krása orchideí, na ktorú pozýva všetkých milovníkov týchto exotických kvetov. Podujatie sa uskutoční v priestoroch skleníkov od 19. februára do 11. marca 2018. Súčasťou výstavy bude odborný seminár na tému starostlivosť o orchidey a ich použitie vo floristike.

Botanická záhrada má vo svojej zbierke 75 rodov orchideí, 210 druhov a veľa hybridov. „Orchidea bola vyšľachtená začiatkom 19. storočia a patrí medzi najväčšie čeľade v ríši rastlín. Počet druhov sa odhaduje na 25- až 30-tisíc a stále vznikajú ďalšie. Orchidey rastú všade, s výnimkou púští a oblastí večného ľadu. U nás rastie až 79 druhov a sú to hlavne zástupcovia tzv. zemných orchideí mierneho pásma. Až 90 % orchideí rastie v trópoch Ázie, Strednej a Južnej Ameriky,“ hovorí riaditeľka Botanickej záhrady SPU v Nitre Ing. E. Mňahončáková, PhD.

Botanická záhrada SPU v Nitre bola založená v roku 1982. V jej zbierkach sú okrem tropických a subtropických druhov zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska. Kontakty so svetovými botanickými záhradami udržiava prostredníctvom siete Index Seminum. Všetky zbierky sú prístupné študentom, odbornej aj laickej verejnosti. Súčasťou botanickej záhrady SPU je aj univerzitné Vivárium.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.