V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí

Od 19. februára čaká na milovníkov týchto exotických kvetov výstava v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre.

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravuje výstavu Nežná krása orchideí, na ktorú pozýva všetkých milovníkov týchto exotických kvetov. Podujatie sa uskutoční v priestoroch skleníkov od 19. februára do 11. marca 2018. Súčasťou výstavy bude odborný seminár na tému starostlivosť o orchidey a ich použitie vo floristike.

Botanická záhrada má vo svojej zbierke 75 rodov orchideí, 210 druhov a veľa hybridov. „Orchidea bola vyšľachtená začiatkom 19. storočia a patrí medzi najväčšie čeľade v ríši rastlín. Počet druhov sa odhaduje na 25- až 30-tisíc a stále vznikajú ďalšie. Orchidey rastú všade, s výnimkou púští a oblastí večného ľadu. U nás rastie až 79 druhov a sú to hlavne zástupcovia tzv. zemných orchideí mierneho pásma. Až 90 % orchideí rastie v trópoch Ázie, Strednej a Južnej Ameriky,“ hovorí riaditeľka Botanickej záhrady SPU v Nitre Ing. E. Mňahončáková, PhD.

Botanická záhrada SPU v Nitre bola založená v roku 1982. V jej zbierkach sú okrem tropických a subtropických druhov zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska. Kontakty so svetovými botanickými záhradami udržiava prostredníctvom siete Index Seminum. Všetky zbierky sú prístupné študentom, odbornej aj laickej verejnosti. Súčasťou botanickej záhrady SPU je aj univerzitné Vivárium.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.