Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre hodnotia sociálne, ekonomické a environmentálne dopady prvej rýchlostnej cesty R1.

Študent Ing. Peter Šedík a dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre prof. Elena Horská so zástupcami spoločnosti Granvia – Miou Bajakovou a Martinom Schlorom

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu a Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pracujú od roku 2017 na štúdii o sociálnych, ekonomických a environmentálnych dopadoch rýchlostnej cesty PR1BINA.

Projekt sa realizuje v spolupráci so spoločnosťou Granvia, koncesionárom výstavby a prevádzky prvej rýchlostnej cesty na území Slovenska postavenej prostredníctvom modelu PPP (projekt verejno-súkromného partnerstva).

Základnou úlohou štúdie je preskúmať súčasné sociálne, ekonomické a environmentálne dopady cesty, porovnať ich s pôvodným stavom a identifikovať veľkosť efektov, vytvorených v dôsledku novej infraštruktúry. Podstatnou súčasťou štúdie je vyhodnotenie primárneho dotazníkového výskumu, zameraného na vnímanie a vplyv novej rýchlostnej komunikácie PR1BINA na bežný život obyvateľov a podnikateľov pôsobiacich v spádovej oblasti cesty.

Obyvatelia vidia dlhodobo najväčší prínos novej komunikácie najmä v šetrení času a nákladov na pohonné hmoty, zvýšení bezpečnosti cestnej premávky a v neposlednom rade vyzdvihujú lepšiu dostupnosť. Neopomenuteľné je využívanie komunikácie podnikateľmi operujúcimi v spádovej oblasti, ktorí ju rovnomerne využívajú na zabezpečenie dochádzania do práce, transport tovarov, poskytovanie služieb a pracovné cesty. Podnikatelia vidia, obdobne ako obyvatelia, najväčší prínos v šetrení času a zlepšení dostupnosti. Prínos cesty v šetrení času a cestovných nákladov je zrejmý nielen z empirického vnímania respondentov, ale aj z kvantifikovateľných ukazovateľov.

Súčasťou projektu je aj analýza zlepšenia dopravnej situácie vďaka novej komunikácii, najmä na príklade zlatomoraveckej cesty I65, kde je zjavný pokles intenzity dopravy takmer o tri štvrtiny oproti obdobiu pred otvorením rýchlostnej cesty PR1BINA, čo má samozrejme pozitívny vplyv aj na nehodovosť. Štúdia sa v neposlednom rade venuje popisu vývoja makroekonomických ukazovateľov (nezamestnanosť, HDP) v spádových oblastiach skúmanej komunikácie. Osobitnú časť štúdie tvorí skúmanie vybraných environmentálnych dopadov, osobitne zrážkovej vody z povrchového odtoku diaľnice.

V riešiteľskom tíme sú odborníci na štatistiku, demografickú štatistiku, ekonometriu, marketing a vodné hospodárstvo a študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU so zameraním na obchod a marketing a kvantitatívne metódy v ekonómii.

"Projekt je ukážkou prepojenia univerzitného výskumu s potrebami praxe prostredníctvom spolupráce so spoločnosťou Granvia," hovorí dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre prof. Elena Horská, ktorá je zároveň koordinátorkou tohto zaujímavého projektu. "Výstupy štúdie budú použité na prezentáciu spoločnosti GRANVIA, ako možného investora v krajinách strednej a východnej Európy. Štúdia bude v priebehu roka 2018 publikovaná ako vedecká monografia v niektorom zo zahraničných renomovaných vydavateľstiev," dodáva dekanka.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?