Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre hodnotia sociálne, ekonomické a environmentálne dopady prvej rýchlostnej cesty R1.

Študent Ing. Peter Šedík a dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre prof. Elena Horská so zástupcami spoločnosti Granvia – Miou Bajakovou a Martinom Schlorom

Na Fakulte ekonomiky a manažmentu a Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pracujú od roku 2017 na štúdii o sociálnych, ekonomických a environmentálnych dopadoch rýchlostnej cesty PR1BINA.

Projekt sa realizuje v spolupráci so spoločnosťou Granvia, koncesionárom výstavby a prevádzky prvej rýchlostnej cesty na území Slovenska postavenej prostredníctvom modelu PPP (projekt verejno-súkromného partnerstva).

Základnou úlohou štúdie je preskúmať súčasné sociálne, ekonomické a environmentálne dopady cesty, porovnať ich s pôvodným stavom a identifikovať veľkosť efektov, vytvorených v dôsledku novej infraštruktúry. Podstatnou súčasťou štúdie je vyhodnotenie primárneho dotazníkového výskumu, zameraného na vnímanie a vplyv novej rýchlostnej komunikácie PR1BINA na bežný život obyvateľov a podnikateľov pôsobiacich v spádovej oblasti cesty.

Obyvatelia vidia dlhodobo najväčší prínos novej komunikácie najmä v šetrení času a nákladov na pohonné hmoty, zvýšení bezpečnosti cestnej premávky a v neposlednom rade vyzdvihujú lepšiu dostupnosť. Neopomenuteľné je využívanie komunikácie podnikateľmi operujúcimi v spádovej oblasti, ktorí ju rovnomerne využívajú na zabezpečenie dochádzania do práce, transport tovarov, poskytovanie služieb a pracovné cesty. Podnikatelia vidia, obdobne ako obyvatelia, najväčší prínos v šetrení času a zlepšení dostupnosti. Prínos cesty v šetrení času a cestovných nákladov je zrejmý nielen z empirického vnímania respondentov, ale aj z kvantifikovateľných ukazovateľov.

Súčasťou projektu je aj analýza zlepšenia dopravnej situácie vďaka novej komunikácii, najmä na príklade zlatomoraveckej cesty I65, kde je zjavný pokles intenzity dopravy takmer o tri štvrtiny oproti obdobiu pred otvorením rýchlostnej cesty PR1BINA, čo má samozrejme pozitívny vplyv aj na nehodovosť. Štúdia sa v neposlednom rade venuje popisu vývoja makroekonomických ukazovateľov (nezamestnanosť, HDP) v spádových oblastiach skúmanej komunikácie. Osobitnú časť štúdie tvorí skúmanie vybraných environmentálnych dopadov, osobitne zrážkovej vody z povrchového odtoku diaľnice.

V riešiteľskom tíme sú odborníci na štatistiku, demografickú štatistiku, ekonometriu, marketing a vodné hospodárstvo a študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU so zameraním na obchod a marketing a kvantitatívne metódy v ekonómii.

"Projekt je ukážkou prepojenia univerzitného výskumu s potrebami praxe prostredníctvom spolupráce so spoločnosťou Granvia," hovorí dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre prof. Elena Horská, ktorá je zároveň koordinátorkou tohto zaujímavého projektu. "Výstupy štúdie budú použité na prezentáciu spoločnosti GRANVIA, ako možného investora v krajinách strednej a východnej Európy. Štúdia bude v priebehu roka 2018 publikovaná ako vedecká monografia v niektorom zo zahraničných renomovaných vydavateľstiev," dodáva dekanka.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“