Európske univerzity a podnikatelia spoločne

Riešiť problémy s klesajúcou životnou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou vo vidieckych regiónoch EÚ je cieľom projektu ERDI.

Vzdelávanie na partnerských univerzitách v rámci projektu ERDI musí byť inovatívne, odrážať potreby praxe a zodpovedať očakávaniam zamestnávateľov

Riešiť problémy vo vidieckych regiónoch Európskej únie je jedným z cieľov medzinárodného projektu Posilňovanie regionálneho rozvoja a inovácií - v skratke ERDI, na ktorom sa ako partner podieľa aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Projekt ERDI je založený na vytvorení medzinárodnej siete vzdelávacích inštitúcií a podnikateľských subjektov. Jedným z jeho cieľov je hľadať riešenia problémov súvisiacich s klesajúcou ekonomickou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou hlavne vo vidieckych regiónoch Európskej únie. Podľa autorov projektu si to vyžaduje posilnenie znalostí, podnikania a spolupráce v oblasti bioekonómie. Zvýšenie schopnosti absolventov zamestnať sa a zároveň zvýšenie konkurencieschopnosti regionálnej ekonomiky má priniesť vyššie budúce príjmy.

Hlavným koordinátorom projektu je Univerzita aplikovaných vied Karelia vo Fínsku. Súčasťou projektového konzorcia, okrem univerzít, sú aj regionálne podniky v Kanade, Fínsku, Českej Republiky, Holandsku, Maďarsku a na Slovensku, ktoré spolu s univerzitami vytvárajú regionálne siete zamerané na výmenu skúseností. Našu krajinu v implementácii projektu zastupuje Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a ako partner z praxe spoločnosť SLOV-MART, s.r.o spolu s ďalšími podnikmi v regionálnej sieti.

Partneri sa stretávajú pravidelne na workshopoch.V októbri minulého roka sa partneri z Holandska, Fínska, Kanady, Česka a Maďarska zišli na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, aby vyhodnotili výsledky dosiahnuté v druhom roku implementácie projektu, predstavili vytvorené siete podnikov v partnerských regiónoch a analyzovali biznis modely.

Podľa slov koordinátorky projektu za Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre profesorky Eleonóry Marišovej, manažment, inovatívnosť, udržateľnosť, záujem o sociálne podnikanie, ako aj investície do ľudských zdrojov - to všetko je v projekte prostredníctvom kvalitatívneho výskumu prepojené na zlepšenie vzdelávacích programov zameraných na bioekonomiku. "Ambíciou projektu je vybudovanie vedomostných aliancií tak, aby vzdelávanie na partnerských univerzitách bolo inovatívne, odrážalo potreby praxe a zodpovedalo očakávaniam zamestnávateľov", hovorí profesorka Eleonóra Marišová.

Máte už program pre deti na túto sobotu?

Novootvorený farmársky Trch. – Chutný trh v Slnečnice Markete bude už túto sobotu 26. mája oslavovať so všetkými deťmi.

TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu

Počuli ste už napríklad o digitálnej detoxikácii alebo e-Terapii? Prečítajte si o nových alternatívnych prístupoch ku zdraviu.

Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami

Pozrite sa, kedy sa oplatí na rozvoj firmy využiť peniaze od banky.

Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?

Týmto menším regionálnym dodávateľom sa podarilo zaujať nielen svoje okolie, ale aj Kaufland. Určite si ich obľúbite aj vy.