Európske univerzity a podnikatelia spoločne

Riešiť problémy s klesajúcou životnou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou vo vidieckych regiónoch EÚ je cieľom projektu ERDI.

Vzdelávanie na partnerských univerzitách v rámci projektu ERDI musí byť inovatívne, odrážať potreby praxe a zodpovedať očakávaniam zamestnávateľov

Riešiť problémy vo vidieckych regiónoch Európskej únie je jedným z cieľov medzinárodného projektu Posilňovanie regionálneho rozvoja a inovácií - v skratke ERDI, na ktorom sa ako partner podieľa aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Projekt ERDI je založený na vytvorení medzinárodnej siete vzdelávacích inštitúcií a podnikateľských subjektov. Jedným z jeho cieľov je hľadať riešenia problémov súvisiacich s klesajúcou ekonomickou úrovňou, nezamestnanosťou a migráciou hlavne vo vidieckych regiónoch Európskej únie. Podľa autorov projektu si to vyžaduje posilnenie znalostí, podnikania a spolupráce v oblasti bioekonómie. Zvýšenie schopnosti absolventov zamestnať sa a zároveň zvýšenie konkurencieschopnosti regionálnej ekonomiky má priniesť vyššie budúce príjmy.

Hlavným koordinátorom projektu je Univerzita aplikovaných vied Karelia vo Fínsku. Súčasťou projektového konzorcia, okrem univerzít, sú aj regionálne podniky v Kanade, Fínsku, Českej Republiky, Holandsku, Maďarsku a na Slovensku, ktoré spolu s univerzitami vytvárajú regionálne siete zamerané na výmenu skúseností. Našu krajinu v implementácii projektu zastupuje Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a ako partner z praxe spoločnosť SLOV-MART, s.r.o spolu s ďalšími podnikmi v regionálnej sieti.

Partneri sa stretávajú pravidelne na workshopoch.V októbri minulého roka sa partneri z Holandska, Fínska, Kanady, Česka a Maďarska zišli na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, aby vyhodnotili výsledky dosiahnuté v druhom roku implementácie projektu, predstavili vytvorené siete podnikov v partnerských regiónoch a analyzovali biznis modely.

Podľa slov koordinátorky projektu za Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre profesorky Eleonóry Marišovej, manažment, inovatívnosť, udržateľnosť, záujem o sociálne podnikanie, ako aj investície do ľudských zdrojov - to všetko je v projekte prostredníctvom kvalitatívneho výskumu prepojené na zlepšenie vzdelávacích programov zameraných na bioekonomiku. "Ambíciou projektu je vybudovanie vedomostných aliancií tak, aby vzdelávanie na partnerských univerzitách bolo inovatívne, odrážalo potreby praxe a zodpovedalo očakávaniam zamestnávateľov", hovorí profesorka Eleonóra Marišová.

TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM

Zadajte si parametre (veľkosť, hmotnosť) vášho vozidla alebo karavanu a Mio vám spočíta ideálnu trasu a ešte natočí priebeh jazdy!

Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV

SEAT Ateca, Arona a Tarraco vyrazili na cesty v Barcelone, v meste kde vznikli.

Vyznáte sa v novom označovaní palív?

Nové značenie palív ste si mohli všimnúť na tankovacích pištoliach, no uvádzať ho musia aj novo vyrobené autá na palivovej nádrži.

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave k diskusii o porušovaní autorského práva v akademickom prostredí