V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU

Na príprave Záhradníckeho fóra 2018 sa podieľala aj Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre.

Autori víťazných realizácií Záhrada, Park, Detail roka 2017. Zľava: P. Gondár, R. Starinský, P. Šaffo, P. Pasečný, R. Masár

Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu organizovala 14. a 15. februára v Nitre už siedmy ročník Záhradníckeho fóra, medzinárodného seminára určeného nielen záhradným architektom, realizátorom, záhradníckym firmám, ale aj pracovníkom mestských úradov, útvarov správy zelene, orgánov ochrany životného prostredia, ochrany prírody a pamiatkových úradov, pedagogickým a výskumným pracovníkom a študentom.

Na jeho príprave sa aktívne podieľala aj Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Prednáškové bloky oboch dní priniesli pestrú škálu vystúpení slovenských a českých odborníkov. Témy prednášok odzrkadľovali súčasné prístupy v tvorbe mestskej zelene (Brno, Bratislava), obnovy historickej zelene (Bojnice), tvorby moderných pietnych miest (lesoparkový cintorín v Prešove). Druhý deň patril praktickým témam, ako je výsadba alejových stromov, použitie trvaliek v parkoch a záhradách a mykorhízne huby a ich výhody. S prednáškou o adaptácii drevín na sucho vystúpila aj profesorka Viera Paganová z Katedry biotechniky zelene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre.

Účastníci seminára mali príležitosť diskutovať priamo s predajcami a dodávateľmi rôznych firiem a spoločností, ktorí prezentovali novinky v oblasti záhradnej tvorby a techniky.

Druhý deň podujatia patril slávnostnému vyhláseniu výsledkov tretieho ročníka súťaže Záhrada, Park a Detail roka 2017. V rámci jednotlivých kategórií bolo celkovo prihlásených štrnásť realizácií - štyri z oblasti záhrad, tri parky a sedem záhradných detailov. Päťčlenná porota navštívila všetky prihlásené objekty, diskutovala s tvorcami i realizátormi a na základe samostatného hodnotenia stanovila poradie.

Podľa slov Ing. Márie Bihúňovej, PhD., prodekanky Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre, je potešujúce, že väčšina autorov nominovaných realizácií študovala práve na tejto fakulte a jej absolventi obsadili v súťaži popredné miesta. "V mene fakulty im srdečne blahoželám a prajem veľa ďalších úspešných projektov a realizácií", povedala prodekanka Mária Bihuňová.

Záhrada roka 2017:

1. Sadové úpravy pri rekreačnej chate na Zelenej Vode (autor: Ing. Peter Gondár, Landscape Design, s. r. o., absolvent FZKI SPU v Nitre)

2. Átriová záhrada - moderná záhrada v japonskom štýle (autor: Ing. Peter Šaffo, BONSAIGARDEN)

3. Záhrada v Malackách (autori: Ing. Peter Pasečný, Ing. Ivana Pasečná - absolventi FZKI SPU v Nitre, Ing. Erika Sekanová, 2ka, s .r. o.)

Park roka 2017:

Revitalizácia parčíka na Bosákovej ulici, Bratislava (autori: Ing. Tamara Reháčková, PhD., Ing. Miloš Kedrovič)

Detail roka 2017

1. 3D plot (autor: Ing. Peter Pasečný, 2ka, s .r. o., absolvent FZKI SPU v Nitre)

2. Terasy ako oddychové zóny firmy PIXEL FEDERATION s. r. o. Bratislava (autor: Ing. Róbert Starinský)

3. Terasa bytového domu, Ivana Olbrachta 21F, Trenčín (autor: Ing. Richard Masár, landart ateliér s.r.o., absolvent FZKI SPU v Nitre)

Už viac ako 36 čerpacích staníc OMV je v novom šate

Motoristi si vychutnajú príjemnú atmosféru aj nové služby.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.