Ázijský manažment myslí na každý detail

Presvedčili sa o tom aj študenti SPU v Nitre, ktorí strávili desať dní na taiwanskej National University v Taipei.

Študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre s prodekankou Z. Kapsdorferovou a kolegami z National University of Taipei na študentskej konferencii Financial Leadership.

Vlaňajší podpis zmluvy o spolupráci medzi Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre a National University v Taipei otvoril študentom SPU dvere smerom na Taiwan. A tak už koncom januára mali študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre príležitosť navštíviť túto taiwanskú univerzitu, zúčastniť sa na deviatom ročníku študentskej vedeckej konferencie Financial Leadership a vystúpiť s prednáškami na tému marketing, personálny manažment a projektové riadenie. Zároveň sa aktívne zapojili do príprav podujatia a priučili sa ázijskému manažmentu, ktorý myslí skutočne na každý detail.

„V pamäti nám navždy zostane nesmierny záujem taiwanských študentov o vedomosti, dianie na univerzite, ako aj masové sprievodné kultúrne programy, ktoré zabezpečovali sami,“ prezradila prodekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu docentka Zuzana Kapsdorferová, ktorá sprevádzala štvoricu slovenských študentov. „Vysoko sme ocenili technickú vybavenosť, nielen univerzity, ale aj krajiny. Na krátku chvíľu sme mali možnosť okúsiť, ako sa žije v Smart City. Rovnako milo sme boli prekvapení ochotou a láskavosťou Taiwančanov, ktorí nám boli vždy ochotní pomôcť a poradiť", dodáva prodekanka. A ako hodnotia svoj pobyt samotní študenti?

Bc. Anka Pavelka:„Celú konferenciu organizovali taiwanskí študenti v rámci svojich zimných prázdnin s minimálnou účasťou pedagógov. Pracovali od rána do večera a ich nadšenie, ochota a trpezlivosť pretrvali až do konca. Bolo mi cťou byť súčasťou tohto tímu a prispieť svojou prácou k úspešnému priebehu konferencie. Počas jej prípravy a konania som sa naučila mnoho nových vecí. Ako lepšie spolupracovať, komunikovať, pomáhať a dokonca aj jesť paličkami. Spoznala som taiwanskú kultúru, krásnu krajinu, nadviazala som nové priateľstvá a získala spomienky na celý život.

Bc. Adela Suhanski: „Bola to pre mňa jedna z najlepších skúseností zo študentského života. Okrem toho, že ma obohatila o rôzne skúsenosti, umožnila mi spoznať úžasných ľudí, ktorí mi dokázali, že je naozaj možné všetko, ak človek chce."

Ing. Pavol Grman: „Zúčastnil som sa na konferencii už pred rokom, preto som mal teraz možnosť porovnať a oceniť, ako sa jej úroveň posunula opäť vyššie. Mohol som s obdivom uznať pracovitosť, cieľavedomosť a zodpovednosť tamojších študentov. Tí, ktorí vlani prijímali pokyny od svojich starších spolužiakov, boli teraz sami v ich pozícii. Má to veľký význam, starší odovzdávajú skúsenosti a funkcie mladším po tom, ako sami úspešne zvládnu celý chod konferencie. Rovnako by som chcel oceniť možnosť štúdia čínskeho jazyka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Študujem tento jazyk už druhý rok a to mi umožnilo predstaviť sa na konferencii v čínštine. Stretlo sa to s obrovskou radosťou u taiwanských študentov.“

Ing. Petronela Tarinová: „Rovnako ako moji kolegovia, aj ja sa vraciam z Taiwanu plná zážitkov, obohatená o nové skúsenosti. Za veľký prínos považujem predovšetkým rozhovory s pedagógmi a študentmi, v ktorých sme mali možnosť zdieľať názory na rôzne odborné i neodborné témy. Mimoriadne ma zaujal spôsob organizácie výučby, ako aj vybavenie univerzity. Taiwan je krajina s nulovou kriminalitou a čistotu jeho hlavného mesta (a nielen jeho) by mu mohla závidieť nejedna európska metropola. Som vďačná, že som dostala možnosť spoznať jej kultúru, ako aj láskavosť a ochotu ľudí pomôcť v každej situácii.“

Podľa slov dekanky Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre profesorky Eleny Horskej, je viac ako jasné, že investovať do vzťahov vzájomnej spolupráce s vyspelým partnerom v zahraničí sa oplatí. Prináša nové poznatky, skúsenosti, iný pohľad, perspektívu nových spoločných vzdelávacích i výskumných aktivít. "Vedenie fakulty sa snaží hľadať podporu pre svoje inovatívne a progresívne aktivity. Pracovnú cestu na Taiwan podporila spoločnosť LEDVANCE, ktorá je zároveň partnerom výučby čínskeho jazyka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite", hovorí dekanka a dodáva: "A to nie je všetko. Z Taipei sa presúvame do Moskvy. Práve v týchto dňoch majú študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre možnosť prihlásiť sa na medzinárodnú študentskú konferenciu do tejto ruskej metropoly. Veď svet je jedna globálna dedina, a pre našich študentov zvlášť..."

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.