Ázijský manažment myslí na každý detail

Presvedčili sa o tom aj študenti SPU v Nitre, ktorí strávili desať dní na taiwanskej National University v Taipei.

Študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre s prodekankou Z. Kapsdorferovou a kolegami z National University of Taipei na študentskej konferencii Financial Leadership.

Vlaňajší podpis zmluvy o spolupráci medzi Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre a National University v Taipei otvoril študentom SPU dvere smerom na Taiwan. A tak už koncom januára mali študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre príležitosť navštíviť túto taiwanskú univerzitu, zúčastniť sa na deviatom ročníku študentskej vedeckej konferencie Financial Leadership a vystúpiť s prednáškami na tému marketing, personálny manažment a projektové riadenie. Zároveň sa aktívne zapojili do príprav podujatia a priučili sa ázijskému manažmentu, ktorý myslí skutočne na každý detail.

„V pamäti nám navždy zostane nesmierny záujem taiwanských študentov o vedomosti, dianie na univerzite, ako aj masové sprievodné kultúrne programy, ktoré zabezpečovali sami,“ prezradila prodekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu docentka Zuzana Kapsdorferová, ktorá sprevádzala štvoricu slovenských študentov. „Vysoko sme ocenili technickú vybavenosť, nielen univerzity, ale aj krajiny. Na krátku chvíľu sme mali možnosť okúsiť, ako sa žije v Smart City. Rovnako milo sme boli prekvapení ochotou a láskavosťou Taiwančanov, ktorí nám boli vždy ochotní pomôcť a poradiť", dodáva prodekanka. A ako hodnotia svoj pobyt samotní študenti?

Bc. Anka Pavelka:„Celú konferenciu organizovali taiwanskí študenti v rámci svojich zimných prázdnin s minimálnou účasťou pedagógov. Pracovali od rána do večera a ich nadšenie, ochota a trpezlivosť pretrvali až do konca. Bolo mi cťou byť súčasťou tohto tímu a prispieť svojou prácou k úspešnému priebehu konferencie. Počas jej prípravy a konania som sa naučila mnoho nových vecí. Ako lepšie spolupracovať, komunikovať, pomáhať a dokonca aj jesť paličkami. Spoznala som taiwanskú kultúru, krásnu krajinu, nadviazala som nové priateľstvá a získala spomienky na celý život.

Bc. Adela Suhanski: „Bola to pre mňa jedna z najlepších skúseností zo študentského života. Okrem toho, že ma obohatila o rôzne skúsenosti, umožnila mi spoznať úžasných ľudí, ktorí mi dokázali, že je naozaj možné všetko, ak človek chce."

Ing. Pavol Grman: „Zúčastnil som sa na konferencii už pred rokom, preto som mal teraz možnosť porovnať a oceniť, ako sa jej úroveň posunula opäť vyššie. Mohol som s obdivom uznať pracovitosť, cieľavedomosť a zodpovednosť tamojších študentov. Tí, ktorí vlani prijímali pokyny od svojich starších spolužiakov, boli teraz sami v ich pozícii. Má to veľký význam, starší odovzdávajú skúsenosti a funkcie mladším po tom, ako sami úspešne zvládnu celý chod konferencie. Rovnako by som chcel oceniť možnosť štúdia čínskeho jazyka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Študujem tento jazyk už druhý rok a to mi umožnilo predstaviť sa na konferencii v čínštine. Stretlo sa to s obrovskou radosťou u taiwanských študentov.“

Ing. Petronela Tarinová: „Rovnako ako moji kolegovia, aj ja sa vraciam z Taiwanu plná zážitkov, obohatená o nové skúsenosti. Za veľký prínos považujem predovšetkým rozhovory s pedagógmi a študentmi, v ktorých sme mali možnosť zdieľať názory na rôzne odborné i neodborné témy. Mimoriadne ma zaujal spôsob organizácie výučby, ako aj vybavenie univerzity. Taiwan je krajina s nulovou kriminalitou a čistotu jeho hlavného mesta (a nielen jeho) by mu mohla závidieť nejedna európska metropola. Som vďačná, že som dostala možnosť spoznať jej kultúru, ako aj láskavosť a ochotu ľudí pomôcť v každej situácii.“

Podľa slov dekanky Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre profesorky Eleny Horskej, je viac ako jasné, že investovať do vzťahov vzájomnej spolupráce s vyspelým partnerom v zahraničí sa oplatí. Prináša nové poznatky, skúsenosti, iný pohľad, perspektívu nových spoločných vzdelávacích i výskumných aktivít. "Vedenie fakulty sa snaží hľadať podporu pre svoje inovatívne a progresívne aktivity. Pracovnú cestu na Taiwan podporila spoločnosť LEDVANCE, ktorá je zároveň partnerom výučby čínskeho jazyka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite", hovorí dekanka a dodáva: "A to nie je všetko. Z Taipei sa presúvame do Moskvy. Práve v týchto dňoch majú študenti Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre možnosť prihlásiť sa na medzinárodnú študentskú konferenciu do tejto ruskej metropoly. Veď svet je jedna globálna dedina, a pre našich študentov zvlášť..."

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“

Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?

Do registra ochranných známok si nemôžete prihlásiť primárne následovné označenia

Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?

Podnikateľom sa často stáva, že výborná služba alebo tovar sú odkopírované a vlastníkom spoločnosti.