Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Agromechatronika pre zahraničných študentov

SPU v Nitre je strategickým partnerom Erasmus+ projektu, výstupom ktorého bude aj medzinárodný študijný program agromechatronika.

Na Technickej univerzite v Ilmenau v Spolkovej republike Nemecko sa od 12. do 16. februára uskutočnil úvodný míting k novému projektu Podpora internacionalizácie poľnohospodárskeho technického vybavenia v Iráne a Rusku, riešenému v rámci programu Erasmus+ KA2 Budovanie kapacít v oblasti vyššieho vzdelávania.

Okrem zástupcov nemeckej univerzity, ako koordinátora projektu, sa na ňom zúčastnili partneri z ruských, iránskych a talianskych univerzít. Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre reprezentoval fakultný koordinátor projektu za Technickú fakultu SPU v Nitre doc. Jozef Rédl z Katedry konštruovania strojov a Ing. Ladislav Tóth z Katedry elektrotechniky, automatizácie a informatiky.

Precízne pripravené rokovania, ktoré prebiehali v komplexe Ernst-Abbe-Zentrum, sa niesli v priateľskej atmosfére a pracovné tempo bolo tradične „nemecky“ náročné. Súčasťou pracovného programu bolo predstavenie jednotlivých univerzít a ich študijných programov, workshopy, rokovania o finančnom manažmente projektu, pláne mobilít a pláne práce, ako aj možnostiach vytvorenia online vzdelávacieho laboratória na SPU v Nitre.

Projekt, ktorého lokálnym koordinátorom za Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre je rektor Peter Bielik, odštartoval vlani a potrvá do roku 2020. Jeho cieľom je okrem iného vytvorenie medzinárodného študijného programu agromechatronika, ktorý sa bude vyučovať na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre v anglickom jazyku v súlade so zásadami ECTS. Určený bude študentom mobilitného programu Erasmus+.

Podľa slov fakultného koordinátora za Technickú fakultu SPU v Nitre docenta Jozefa Rédla, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bude spolupracovať aj pri vytváraní štandardov a hodnotení výkonov činností partnerských univerzít v Ruskej federácii a Iráne. Manažérsky sa bude podieľať na zabezpečovaní potrebného technického vybavenia pre vznikajúci študijný program a na príprave letnej školy zameranej na oblasť udržateľného poľnohospodárstva. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ako strategický partner projektu, bude zároveň hostiteľom pedagógov partnerských univerzít z Ruskej federácie a Iránu, ktorí budú riešiť praktické aspekty programu v oblasti agroinžinierstva.

„Ďalšie pracovné stretnutie riešiteľského kolektívu naplánované na prelom mája a júna sa uskutoční na našej univerzite“, hovorí docent Rédl. „Veríme, že vďaka výsledkom projektu vzrastie u nás počet zahraničných študentov, ktorí ocenia úroveň vedecko-pedagogickej činnosti a budú ďalej šíriť dobré meno Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre,“ dodáva fakultný koordinátor projektu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu

Staré spotrebiče vám zadarmo odvezieme z adresy vášho bydliska.

Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie

Rastie v stovkách percent ročne.

V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?

Kedysi sme mlieko vyvážali, teraz je to naopak.