Mladý vinohradník z SPU v Nitre je najlepší na Slovensku

Študent Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Marek Mertuš obsadil v súťaži v reze viniča hroznorodého 2. miesto.

Marek Mertuš, študent prvého ročníka Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva si v kategórii juniorov "vystrihal" durhé miesto

Osemnásty ročník súťaže o Zlaté nožnice, ktorého spoluorganizátorom bola Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, sa konal 15. februára vo vinohradoch vinárstva VINIDI v Bábe. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: kategória junior (do 21 rokov) a profesionál. Úlohou súťažiacich bolo orezať 25 krov vinohradu odrody Cabernet Franc, založeného v roku 2010. Porota zložená zo siedmich odborníkov určila kvalitu rezu rýnsko-hessenského vedenia viniča. Spomedzi juniorských účastníkov zo Slovenska sa najlepšie umiestnil práve študent Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre, Marek Mertuš. Skončil na celkovom druhom mieste, keď ho prekonala len česká reprezentantka Bohdana Stejskalová.

„K záhradníctvu ma priviedol blízky vzťah k prírode, teda hlavne k ovocinárstvu, s ktorým sa stretávam už od malička“, hovorí Marek Mertuš. Pochádza z ovocinárskej rodiny ktorá pestuje 200 hektárov ovocných kultúr. Pri príprave na súťaž mu pomáhal skúsený spolužiak a vinohradník Jakub Mankovecký. "Súťaž bola náročná, toto bola už moja štvrtá účasť." Marek študuje v prvom ročníku v programe záhradníctvo na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. „Štúdium sa mi veľmi páči a keby som sa mal znovu rozhodnúť kam na vysokú, bez váhania by som išiel na záhradníctvo do Nitry“, dodáva.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.