Návrhy študentov SPU sú inšpiráciou pre investorov

V Slovenskej poľnohospodárskej knižnici SPU v Nitre otvorili 14. marca výstavu prác študentov krajinnej a záhradnej architektúry.

Návštevníci výstavy prác študentov krajinnej a záhradnej architektúry tu nájdu projekty, priestorové modely, obrazy.

Slovenská poľnohospodárska knižnica prináša svojim používateľom a návštevníkom v mesiaci knihy popri odborných službách, ktoré celoročne poskytuje, zážitok navyše. Možnosť nahliadnuť do tvorby študentov Katedry krajinnej a záhradnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Projekty, priestorové modely, obrazy. Rôznorodé výstupy budúcich odborníkov, ktorí budú utvárať vzhľad našej krajiny.

„Sú tu práce študentov, absolvujúcich predmety architektonická tvorba, priestorová kompozícia, záhradné a parkové úpravy, dizajn záhradnej a parkovej tvorby, verejnej zelene a workshopy architektonickej tvorby“, informovala Ing. Denisa Halajová, PhD., vedúca Katedry záhradnej a krajinnej architektúry FZKI. Možno tu vidieť projekty, zamerané na tvorbu objektov záhradnej a krajinnej architektúry. Napríklad návrh sídliska a parku na Mikovíniho ulici či park okolo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale aj výsledky workshopu architektonickej tvorby, v rámci ktorého študenti minulý rok pracovali na návrhoch rozšírenia kúpaliska v Poľnom Kesove vrátane riešení zelene a oddychových plôch pre návštevníkov, mobiliáru či detských ihrísk. Vedúca katedry pripomína, že študenti sa radi zapájajú do terénnych prác, kde môžu dať voľný priebeh svojej kreativite na konkrétnom zadaní. Ich návrhy sú zároveň inšpiráciou pre investora, ako možno daný priestor pretvoriť.

Druhú súčasť komornej výstavy, ktorú iniciovalo vedenie knižnice, tvoria výtvarné diela študentov, inšpirované prírodnými motívmi. Je to doslova dôkaz o talente mladých adeptov krajinnej a záhradnej architektúry, ktorý je podľa Mgr. art. Soni Bellérovej, pedagogičky katedry, nevyhnutnou podmienkou prijatia na fakultu. Na talentových skúškach sa testuje výtvarné cítenie budúcich študentov, ale aj penzum znalostí, ktoré sa v prvých ročníkoch rozvíjajú na predmetoch zameraných na kreslenie, priestorovú kompozíciu a podobne. „Možno povedať, že kreslenie je akýmsi predskokanom návrhárskej činnosti“, vraví Soňa Bellérová a pozýva na prehliadku obrazov svojich študentov. Nenechajte si ujsť túto príležitosť, ktorá potrvá do konca marca.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.