Návrhy študentov SPU sú inšpiráciou pre investorov

V Slovenskej poľnohospodárskej knižnici SPU v Nitre otvorili 14. marca výstavu prác študentov krajinnej a záhradnej architektúry.

Návštevníci výstavy prác študentov krajinnej a záhradnej architektúry tu nájdu projekty, priestorové modely, obrazy.

Slovenská poľnohospodárska knižnica prináša svojim používateľom a návštevníkom v mesiaci knihy popri odborných službách, ktoré celoročne poskytuje, zážitok navyše. Možnosť nahliadnuť do tvorby študentov Katedry krajinnej a záhradnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Projekty, priestorové modely, obrazy. Rôznorodé výstupy budúcich odborníkov, ktorí budú utvárať vzhľad našej krajiny.

„Sú tu práce študentov, absolvujúcich predmety architektonická tvorba, priestorová kompozícia, záhradné a parkové úpravy, dizajn záhradnej a parkovej tvorby, verejnej zelene a workshopy architektonickej tvorby“, informovala Ing. Denisa Halajová, PhD., vedúca Katedry záhradnej a krajinnej architektúry FZKI. Možno tu vidieť projekty, zamerané na tvorbu objektov záhradnej a krajinnej architektúry. Napríklad návrh sídliska a parku na Mikovíniho ulici či park okolo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ale aj výsledky workshopu architektonickej tvorby, v rámci ktorého študenti minulý rok pracovali na návrhoch rozšírenia kúpaliska v Poľnom Kesove vrátane riešení zelene a oddychových plôch pre návštevníkov, mobiliáru či detských ihrísk. Vedúca katedry pripomína, že študenti sa radi zapájajú do terénnych prác, kde môžu dať voľný priebeh svojej kreativite na konkrétnom zadaní. Ich návrhy sú zároveň inšpiráciou pre investora, ako možno daný priestor pretvoriť.

Druhú súčasť komornej výstavy, ktorú iniciovalo vedenie knižnice, tvoria výtvarné diela študentov, inšpirované prírodnými motívmi. Je to doslova dôkaz o talente mladých adeptov krajinnej a záhradnej architektúry, ktorý je podľa Mgr. art. Soni Bellérovej, pedagogičky katedry, nevyhnutnou podmienkou prijatia na fakultu. Na talentových skúškach sa testuje výtvarné cítenie budúcich študentov, ale aj penzum znalostí, ktoré sa v prvých ročníkoch rozvíjajú na predmetoch zameraných na kreslenie, priestorovú kompozíciu a podobne. „Možno povedať, že kreslenie je akýmsi predskokanom návrhárskej činnosti“, vraví Soňa Bellérová a pozýva na prehliadku obrazov svojich študentov. Nenechajte si ujsť túto príležitosť, ktorá potrvá do konca marca.

Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú

Patríte medzi firmy, ktoré vedia reagovať na zmeny a vyťažiť z nich?

Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur

Už ste sa niekedy vymkli? Toto zaváhanie vás môže stáť aj 60 €.

Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť

Nevyhovuje vám špecialita vo vašom obvode? Máte právo výberu.

Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu

Ružinovské Jarabinky pomaly rastú a ubúda tiež voľných bytov. Už viac ako 2/3 majú svojich majiteľov.