Spolupráca SPU v Nitre s Tishreen University v Sýrii

Výskum aridných zón a suchých pôd, ako aj mobility študentov a pedagógov boli predmetom rokovaní sýrskej delegácie na pôde SPU.

Cieľom návštevy delegácie z Tishreen University na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre bola spolupráca v oblasti výskumu a mobilít študentov a pedagógov.

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., prijal 12. marca na pôde univerzity delegáciu z Tishreen University v Latakii v Sýrii, ktorú viedol jej rektor prof. Dr. Hani Shaaban. Cieľom jej návštevy boli rozhovory o možnej spolupráci oboch inštitúcií v oblasti výskumu a mobilít študentov a pedagógov.

Rektor SPU prof. Peter Bielik predstavil sýrskym hosťom Slovenskú poľnohospodársku univerzitu a jej fakulty a zdôraznil ich úlohu v oblasti udržateľného poľnohospodárstva, výskumu zdravých a bezpečných potravín, ekonomiky, manažmentu, ale aj v oblasti automobilového priemyslu a strojárstva. Priblížil doterajšiu spoluprácu so sýrskymi vzdelávacími a vedeckovýskumnými inštitúciami, okrem iného s Arabským centrom pre štúdium aridných zón a suchých pôd so sídlom v Damasku, či Ligou arabských štátov, ktorá zahŕňa spoločný výskum zameraný na aridné pôdy, chov arabských plnokrvníkov, využívanie závlah a i.

„Na SPU v Nitre za obdobie jej existencie študovalo množstvo študentov zo Sýrie. Mám radosť, že dnes pôsobia na významných miestach a stále sa hlásia k svojej alma mater“, povedal rektor prof. Peter Bielik. Vyjadril presvedčenie, že SPU v Nitre a Tishreen University si majú navzájom čo ponúknuť v oblasti vzdelávania a výskumu.

Tishreen University v Latakii bola založená v roku 1971, v súčasnosti má 17 fakúlt a študuje tu 70-tisíc študentov. Podľa slov jej rektora prof. Dr. Haniho Shaabana, radi by nadviazali na predchádzajúcu spoluprácu SPU v Nitre so sýrskymi inštitúciami pri výskume oblastí suchých pôd a zároveň rozvinuli nové vzťahy na úrovni fakúlt.

Ďalším krokom bude príprava memoranda o spoluprácu.

Na záver stretnutia hostia navštívili laboratóriá Výskumného centra AgroBioTech SPU.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.