Spolupráca SPU v Nitre s Tishreen University v Sýrii

Výskum aridných zón a suchých pôd, ako aj mobility študentov a pedagógov boli predmetom rokovaní sýrskej delegácie na pôde SPU.

Cieľom návštevy delegácie z Tishreen University na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre bola spolupráca v oblasti výskumu a mobilít študentov a pedagógov.

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., prijal 12. marca na pôde univerzity delegáciu z Tishreen University v Latakii v Sýrii, ktorú viedol jej rektor prof. Dr. Hani Shaaban. Cieľom jej návštevy boli rozhovory o možnej spolupráci oboch inštitúcií v oblasti výskumu a mobilít študentov a pedagógov.

Rektor SPU prof. Peter Bielik predstavil sýrskym hosťom Slovenskú poľnohospodársku univerzitu a jej fakulty a zdôraznil ich úlohu v oblasti udržateľného poľnohospodárstva, výskumu zdravých a bezpečných potravín, ekonomiky, manažmentu, ale aj v oblasti automobilového priemyslu a strojárstva. Priblížil doterajšiu spoluprácu so sýrskymi vzdelávacími a vedeckovýskumnými inštitúciami, okrem iného s Arabským centrom pre štúdium aridných zón a suchých pôd so sídlom v Damasku, či Ligou arabských štátov, ktorá zahŕňa spoločný výskum zameraný na aridné pôdy, chov arabských plnokrvníkov, využívanie závlah a i.

„Na SPU v Nitre za obdobie jej existencie študovalo množstvo študentov zo Sýrie. Mám radosť, že dnes pôsobia na významných miestach a stále sa hlásia k svojej alma mater“, povedal rektor prof. Peter Bielik. Vyjadril presvedčenie, že SPU v Nitre a Tishreen University si majú navzájom čo ponúknuť v oblasti vzdelávania a výskumu.

Tishreen University v Latakii bola založená v roku 1971, v súčasnosti má 17 fakúlt a študuje tu 70-tisíc študentov. Podľa slov jej rektora prof. Dr. Haniho Shaabana, radi by nadviazali na predchádzajúcu spoluprácu SPU v Nitre so sýrskymi inštitúciami pri výskume oblastí suchých pôd a zároveň rozvinuli nové vzťahy na úrovni fakúlt.

Ďalším krokom bude príprava memoranda o spoluprácu.

Na záver stretnutia hostia navštívili laboratóriá Výskumného centra AgroBioTech SPU.

Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody

Poisťovňa Generali prináša klientom, ktorí v nej majú uzatvorené životné poistenie, novinku, ktorá ich určite poteší.

7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko

Prijmite pozvanie od Habsburgovcov.

Poistenie.sk v novom a lepšom šate

Vývoj internetových technológií, ako aj požiadavky klientov, sa stali podnetom pre vylepšenie webovej stránky Poistenie.sk.

Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach

Degeneratívne zmeny sú súčasťou starnutia pohybového aparátu.