Bude rok 2018 rokom kryptomien?

Na to sa snažili odpovedať študentom SPU v Nitre známi finanční analytici Martin Vlachynský a Ronald Ižip.

Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre pripravila pre študentov a všetkých, ktorých zaujíma problematika kryptomien, výberovú prednáškuFakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre pripravila pre študentov a všetkých, ktorých zaujíma problematika kryptomien, výberovú prednášku

Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pozvala odbornú i laickú verejnosť a všetkých, ktorých zaujíma problematika kryptomien, do pavilónu S na prednášky a diskusné fórum, v ktorom sa známi finanční analytici, Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií INESS a Ronald Ižip, analytik TRIM Kapitál-u, venovali problematike týchto novodobých mien, ktoré už bezmála desať rokov menia finančný svet. Garantom podujatia, ktoré sa konalo 15. marca, bola Katedra financií Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre.

Je Bitcoin tulipánovou mániou? Akú má táto kryptomena, resp. iné druhy digitálnych mien, budúcnosť? To boli iba niektoré otázky, na ktoré sa obaja finančníci snažili odpovedať. Martin Vlachynský začal históriou, názorne priblížil poslucháčom dávnu históriu obchodu a peňazí, počnúc najstaršími vedomosťami o ich potrebe pri výmene statkov, až po digitálne platidlo, akým sú kryptomeny. Čo je to vlastne kryptomena alebo virtuálna mena? V skratke povedané, sú to digitálne finančné prostriedky, vytvorené a používané súkromnými osobami alebo skupinami. Tak ako všetko nové, aj kryptomeny majú svojich zástancov, ale aj odporcov. Medzi plusy, ktoré priťahujú záujem finančníkov, patrí najmä to, že tieto „peniaze“ nepoznajú hranice a regulácie, ktoré sú známe pri klasických druhoch mien. Považujú sa za alternatívne meny, ktoré existujú mimo hraníc štátnej menovej politiky a sú charakteristické decentralizovanou kontrolou. Hodnota a ich objem sú kontrolované aktivitami používateľov a veľmi zložitými protokolmi, ktoré sú zabudované v riadiacich kódoch. Tým pádom nepodliehajú cieleným rozhodnutiam a intervenciám centrálnych bánk alebo iných regulačných orgánov. Závisí najmä od aktivity ľudí, ktorí kryptomeny ťažia (používatelia kryptomien, ktorí investujú obrovské množstvo výpočtovej sily na zaznamenávanie transakcií, za čo na oplátku dostávajú novo vytvorené jednotky kryptomeny a transakčné poplatky platené inými používateľmi) a zároveň sú rozhodujúce pre stabilitu mien. Práve vďaka politickej nezávislosti a v podstate nepreniknuteľnej bezpečnosti údajov majú používatelia kryptomien výhody, ktoré nie sú dostupné pre bežných ľudí, používajúcich klasické meny. Vláda hociktorej krajiny môže napríklad ľahko zamraziť alebo dokonca zabaviť bankový účet, ktorý sa nachádza v jej jurisdikcii. Bolo by pre ňu však extrémne ťažké urobiť to isté s finančnými prostriedkami, ktoré sú uložené v kryptomene, aj keby bol ich držiteľ občanom alebo legálnym rezidentom danej krajiny. Na druhej strane majú kryptomeny aj mnohé riziká a nevýhody. Sú vo veľkej miere nelikvidné a ich hodnota je príliš volatilná, čo ľudovo povedané znamená, že držitelia kryptomien môžu stratiť značnú časť investovaných peňazí kvôli významným pohybom ich ceny, resp. výmenného kurzu. Toto sa za bežných okolností nemôže stať pri bežných svetových menách. Okrem toho sú kryptomeny často prostriedkom transakcií na šedom a čiernom trhu, takže mnohé krajiny k nim pristupujú s nedôverou alebo úplnou nevraživosťou.

Dnes existuje vo svete celý rad kryptomien, najznámejší je snáď Bitcoin, ktorý vznikol pred deviatimi rokmi. Z ďalších možno spomenúť Litecoin, Ripple, Ether, Monero, POWR, Solarcoin, Sandcoin, Einsteinium a iné. Tieto technológie majú svoj vlastný život, svoj vývoj, budúcnosť ukáže, ktoré prežijú, ktoré zaniknú. Budú mať podobný osud, ako tulipánová mánia v Holandsku 17. storočia? Aké sú fakty, čo sú mýty? To ukáže čas...no potvrdením toho, že téma v odbornej a laickej verejnosti rezonuje, bola nabitá prednášková sála a fundované otázky v diskusii.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.