Jar je obdobie nových začiatkov a správny čas na zbavenie sa nahromadených toxínov zo zimného obdobia. Veľa kofeínu, sedenia doma v teple na gauči a stres môžu spomaliť prirodzenú funkciu detoxikácie. Čo vám pomôže? Zaraďte do jedálnička antioxidanty!
Antioxidanty a voľné radikály. Vieme, čo sú zač?
Antioxidanty sú silné látky, ktoré môžu zabrániť poškodeniu spôsobenému oxidantmi (voľnými radikálmi). Prirodzene sa nachádzajú v ovocí, zelenine, káve, čaji, čokoláde, víne. Funkcie antioxidantov: spomaľujú proces starnutia, chránia zrak, pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym chorobám a mŕtvici, môžu pomôcť v znižovaní rizika vzniku rakoviny.
Oxidanty sú voľné radikály sa prirodzene produkujú v ľudskom tele alebo pochádzajú z vonkajších zdrojov ako je znečistené ovzdušie, dym z cigariet, alkohol a podobne. Ľudské telo ich vytvára, aby pomohlo odvrátiť vírusy a mikróby. Ak je ich príliš veľa, môžu prispieť k širokej škále chorôb a k určitým druhom rakoviny.
Aké sú najznámejšie antioxidanty?
Vitamín C podporuje regeneráciu, hojenie rán a tvorbu kolagénu, pomáha pri vstrebávaní železa, chráni oči a zrak a zabraňuje tvorbe podliatin. Nachádza sa hlavne v paprike, citrusoch, paradajkách, brokolici, hubách, morské plody a iné potraviny bohaté na bielkoviny.
Vitamín E pomáha posilňovať imunitný systém, pomáha predchádzať poškodeniu buniek, čo môže viesť k rakovine, srdcovým chorobám a zabraňuje oxidácii tukov. Nachádza sa v orechoch, rastlinných olejoch, zelenej listovej zelenine.
Selén je jediný minerál, ktorý funguje ako antioxidant. Môže tiež bojovať proti vírusom, chrániť pred ochoreniami srdca a spomaľovať symptómy spojené s inými vážnymi stavmi, ako je astma. Reguluje funkciu štítnej žľazy a pomáha imunitnému systému zostať silný a zdravý. Môže selén znížiť riziko vzniku rakoviny a podporiť zdravie srdca. Zdrojmi selénu sú brazílske orechy, mäso, huby, morské plody.
Zinok je antioxidačný a protizápalový prostriedok. Podporuje silnú imunitu, je potrebný pre zdravú pokožku, kosti, vlasy, nechty. Pomáha urýchliť hojenie rán a popálenín a podieľa sa na spomaľovaní procesu starnutia. Nachádza sa v jahňacom mäse, tekvicových semienkach, kakau, kešu orechoch, hubách, špenáte.
Vitamín B2 (riboflavín) podľa dokumentu Britského nutričného žurnálu Camebridgeskej univerzity s názvom Riboflavín (vitamín B2) a oxidačný stres: prehľad, riboflavín je jednou zo zanedbávaných antioxidačných živín, ktoré môžu mať antioxidačný účinok. Výsledky štúdií potvrdzujú antioxidačnú povahu riboflavínu a naznačujú, že tento vitamín môže chrániť telo pred oxidačným stresom.
Extrakt zo zrna zelenej kávy - antioxidanty v zelenej káve sa zameriavajú na zvýšenie metabolizmu spotrebiteľa a na spálenie nadbytočného tuku a glukózy. Keď sa tuk a glukóza účinne spália, telo je nútené spaľovať viac kalórií a mastných kyselín, čo môže viesť k väčšej strate hmotnosti.
Spomenuté vitamíny, minerály spolu s extraktmi zo hroznových jadierok a zrna zelenej kávy, môžete svojmu telu dopriať napríklad aj prostredníctvom výživového doplnku Zenvia AntiOxiBoost.
Majte na pamäti, že detoxikácia nie je jednorazová a rýchla náprava. Ak chcete zachovať dobré zdravie, dodržiavajte rozumný stravovací program, pravidelne cvičte, pite dostatok vody, doprajte si 8 hodín spánku a zbavte sa stresu.