Zapájať sa do života stredných škôl a intenzívne komunikovať

Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre sa snaží priblížiť budúcim maturantom aj netradičnými spôsobmi.

Dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre so študentkami hotelovej akadémie v stredoškolskej cvičnej kuchyni

"Je to nevyhnutnosť pri propagácii fakulty, zameranej na získavanie budúcich študentov," hovorí dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre profesorka Elena Horská. "Tradičné podujatia, ako sú Deň vysokoškoláka, Dni otvorených dverí či návštevy stredných škôl patria ku „klasike“. Sú to príležitosti, ako priblížiť budúcim maturantom z prvej ruky život na vysokej škole, možnosti štúdia i uplatnenia," hovorí dekanka. Na fakulte si však uvedomujú, že tieto jednorazové stretnutia so stredoškolskou verejnosťou dnes už nestačia. Preto sa snažia aktívnejšie zapájať do života stredných škôl, zviditeľňovať svoje aktivity celoročne. Formy spolupráce sú rôzne, počnúc prednáškovou činnosťou, končiac účasťou v rôznych komisiách.

"Môžem spomenúť napríklad 4. kontraktačný veľtrh cvičných firiem, ktorý sa konal v decembri minulého roka na Obchodnej akadémii v Seredi. Študenti z desiatich slovenských a jednej rakúskej strednej školy prezentovali výrobky a služby sedemnástich rôznych cvičných firiem, pričom mali priestor aj na uzatváranie obchodných zmlúv medzi sebou a na nadväzovanie nových kontaktov. V odbornej komisii, ktorá okrem iného hodnotila aj originalitu stánku, logo, slogan, katalóg, elektronickú prezentáciu, vizitku a starostlivosť o zákazníka, nechýbala ani zástupkyňa našej fakulty," pokračuje dekanka. Fakulta poskytla tiež priestor na organizovanie Ekonomickej olympiády, na ktorej sa zúčastňujú najlepší stredoškoláci.

Ďalší spôsob spolupráce Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre so strednými školami, je nová aktivita hosťujúci stredoškolský študent. "V rámci tejto aktivity môžu stredoškoláci z partnerskej strednej školy prísť na fakultu na výberovú prednášku, cvičenie alebo inú zaujímavú akciu," hovorí dekanka a dodáva: "Novinkou je aj Triangel: stredná škola – univerzita – prax, ktorú sme zaviedli v spolupráci so spoločnosťou IBM a napokon FEM Online, ktorú sme na fakulte pilotne testovali v marci. Počas zverejnených hodín sme poskytovali online poradenstvo k vypĺňaniu prihlášok na vysokú školu," uzatvára dekanka Horská.

Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!

Tobiáš Komanický začal hrať na poľovnícky roh ako 12-ročný. Dnes reprezentuje SPU v Nitre na prestížnych súťažiach trubačov.

Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy

Investor HB Reavis začína s celkovou rekonštrukciou ulice Mlynské nivy.

Tréningové moduly HACCP online

Na SPU v Nitre diskutovali o vytvorení HACCP tréningových modulov v oblasti bezpečnosti potravín a krmív

Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.