Podnikatelia si kancelárie neprenajímajú, investujú do vlastného

Väčšina administratívnych priestorov biznis centra v lukratívnej lokalite Košíc už má svojho majiteľa. Počas deviatich mesiacov ostalo z 80 kancelárií 15 posledných voľných.

KOŠICE. Plocha na rohu ulíc Jantárová - Štúrova rýchlo mení svoju podobu. Stáť na nej budú dve kancelárske veže Duett Business Residence.

Výstavba projektu Duett je v plnom prúde, nehnuteľnosť rastie Košičanom doslova pred očami. Z veže DUETT I. už stojí jej šieste nadzemné podlažie a termín dokončenia je naplánovaný na september tohto roku.

Obe veže budú mať desať nadzemných podlaží určených na administratívne priestory, dvojpodlažné podzemné parkovisko a prízemie s obchodmi a službami.

Ako kúpa bytu

Projekt je výnimočný tým, že sa vybudované administratívne priestory neprenajímajú, ale záujemcovia ich splácajú na rovnakom princípe, ako pri kúpe bytov. Z podnikateľov sa namiesto nájomníkov stávajú majitelia.

Podľa zástupcu developera Jantárová Development, s. r. o., Petra Melníka sa tento na slovenské pomery nový jav dobre osvedčil.

Dôkazom toho je aj fakt, že od začiatku výstavby budovy Duett I., teda počas deviatich mesiacov, sa predalo 65 z 80 kancelárií s rôznymi výmerami. K dispozícii je tak v oboch vežiach voľných posledných 15 kancelárií. Kancelárie sú o výmere od 98 m2.

„Záujem klientov nás presvedčil, že ocenili kúpu vlastnej kancelárie pred jej prenájmom. Naša filozofia je postavená na tom, že si ľudia za cenu štandardného trhového nájomného dokážu splácať kanceláriu. V podstate tak nevyhadzujú peniaze na nájom, ale investujú do vlastného majetku, pretože administratívny priestor sa stáva ich vlastníctvom,“ popisuje Melník pridanú hodnotu tohto projektu.

Investícia do vlastného

Splácanie priestorov je pritom nastavené na dvanásť rokov a každým rokom sa cena za štvorák znižuje.

„Možno tým docieliť, že sa dostanete na sumu v priemere 9 eur za meter štvorcový, čo je menej ako bežný štandardný prenájom za administratívne priestory v Košiciach, ktorý je stanovený na 11 eur. Pri prenájme však stále platíte za niečo, čo vám nepatrí.“

V konečnom dôsledku tak investujete len do vlastného majetku a ešte sa vám peniaze vrátia ušetreným nájomným.

Investor dohliada na imidž

Na prízemí veží budú situované obchodné priestory, ktoré však na rozdiel od kancelárií nie sú na predaj. Developer ich bude prenajímať. Rozhodol sa tak preto, aby výberom vhodných obchodných nájomcov mal pod kontrolou imidž reprezentatívnej administratívnej budovy.

Medzi obchodnými prevádzkami by malo byť bistro, kvetinárstvo, prípadne lekáreň, teda doplnkové obchodné služby, ktoré by mali slúžiť nielen pracovníkom z administratívnej časti nehnuteľnosti, ale tiež širokej verejnosti.

V okolí budov je naplánovaný park s jazierkom. Developer nezabudol ani na cyklistov a pripravil pre nich parkovanie pre bicykle.

K projektu v hodnote 13 miliónov eur si developerská spoločnosť Jantárová Development, s. r. o., prizvala aj bratislavských manažérov, ktorí stoja za výstavbou viacerých administratívnych budov v Prahe, vo Varšave i v našom hlavnom meste.

Predajné miesto priestorov Duett I. a II. záujemcovia nájdu na Orlej ulici č. 3.

www.duett.sk

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.