Ojazdených pneumatík sa zbavíte jednoducho a zadarmo

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

(Zdroj: ELTMA)

Už od 1.1. 2016 platí na Slovensku nový Zákon o odpadoch, podľa ktorého musí každý pneuservis alebo predajňa pneumatík zadarmo prevziať ojazdené pneumatiky. Mnoho motoristov však o tomto svojom práve stále netuší. Informovať spotrebiteľov sa preto vo svojej osvetovej kampani rozhodla nezisková spoločnosť ELTMA Slovensko.

Opotrebené pneumatiky neraz končia v garážach, v tom horšom prípade na ilegálnych skládkach. Podľa zákona je pritom každý subjekt, ktorý predáva pneumatiky alebo ktorý prezúva pneumatiky aj bez ich predaja, povinný zadarmo zabezpečiť spätný zber ojazdených pneumatík a ich likvidáciu. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

Okrem pneuservisov, ktoré sú najdostupnejším zberným miestom, sa môžete obrátiť na ktorýkoľvek autoservis, predajňu pneumatík a automobilov, na zberné miesta určené obcami, ale i na vybrané prepravné spoločnosti. Takéto miesta sú povinné zabezpečiť spätný zber pneumatík bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a bez akýchkoľvek ďalších poplatkov za likvidáciu. Tie už sú totiž zahrnuté v cene zakúpenej pneumatiky a informáciu o tom musíte nájsť na predajných dokladoch.

Cieľom osvetovej kampane od spoločnosti ELTMA je rozšíriť povedomie o systéme zberu a spracovaní pneumatík. Ing. Radim Filák, konateľ spoločnosti ELT Management Company Slovakia (ELTMA), upozorňuje: “Po viac ako roku účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že naša verejnosť nevie o svojich právach a naopak, ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. Radi by sme preto obom stranám pomohli – motoristov informovali o ich spotrebiteľských právach a distribútorom podali pomocnú ruku v podobe informačnej podpory a bezplatným zabezpečením odberu ojazdených pneumatík.” Záujmom spoločnosti je prispieť k ochrane životného prostredia na Slovensku a eliminovať množstvo pneumatík, ktoré končia v prírode. Spoločne môžeme vytvoriť lepší svet.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.