Ojazdených pneumatík sa zbavíte jednoducho a zadarmo

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

(Zdroj: ELTMA)

Už od 1.1. 2016 platí na Slovensku nový Zákon o odpadoch, podľa ktorého musí každý pneuservis alebo predajňa pneumatík zadarmo prevziať ojazdené pneumatiky. Mnoho motoristov však o tomto svojom práve stále netuší. Informovať spotrebiteľov sa preto vo svojej osvetovej kampani rozhodla nezisková spoločnosť ELTMA Slovensko.

Opotrebené pneumatiky neraz končia v garážach, v tom horšom prípade na ilegálnych skládkach. Podľa zákona je pritom každý subjekt, ktorý predáva pneumatiky alebo ktorý prezúva pneumatiky aj bez ich predaja, povinný zadarmo zabezpečiť spätný zber ojazdených pneumatík a ich likvidáciu. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

Okrem pneuservisov, ktoré sú najdostupnejším zberným miestom, sa môžete obrátiť na ktorýkoľvek autoservis, predajňu pneumatík a automobilov, na zberné miesta určené obcami, ale i na vybrané prepravné spoločnosti. Takéto miesta sú povinné zabezpečiť spätný zber pneumatík bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a bez akýchkoľvek ďalších poplatkov za likvidáciu. Tie už sú totiž zahrnuté v cene zakúpenej pneumatiky a informáciu o tom musíte nájsť na predajných dokladoch.

Cieľom osvetovej kampane od spoločnosti ELTMA je rozšíriť povedomie o systéme zberu a spracovaní pneumatík. Ing. Radim Filák, konateľ spoločnosti ELT Management Company Slovakia (ELTMA), upozorňuje: “Po viac ako roku účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že naša verejnosť nevie o svojich právach a naopak, ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. Radi by sme preto obom stranám pomohli – motoristov informovali o ich spotrebiteľských právach a distribútorom podali pomocnú ruku v podobe informačnej podpory a bezplatným zabezpečením odberu ojazdených pneumatík.” Záujmom spoločnosti je prispieť k ochrane životného prostredia na Slovensku a eliminovať množstvo pneumatík, ktoré končia v prírode. Spoločne môžeme vytvoriť lepší svet.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!

Rezidenčná štvrť bez betónových plotov

Viete si predstaviť bývanie, v ktorom pri prechádzaní sa neuvidíte betónový plot len zeleň? Nielen o tom sa dočítate v rozhovore.

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak