Ojazdených pneumatík sa zbavíte jednoducho a zadarmo

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

(Zdroj: ELTMA)

Už od 1.1. 2016 platí na Slovensku nový Zákon o odpadoch, podľa ktorého musí každý pneuservis alebo predajňa pneumatík zadarmo prevziať ojazdené pneumatiky. Mnoho motoristov však o tomto svojom práve stále netuší. Informovať spotrebiteľov sa preto vo svojej osvetovej kampani rozhodla nezisková spoločnosť ELTMA Slovensko.

Opotrebené pneumatiky neraz končia v garážach, v tom horšom prípade na ilegálnych skládkach. Podľa zákona je pritom každý subjekt, ktorý predáva pneumatiky alebo ktorý prezúva pneumatiky aj bez ich predaja, povinný zadarmo zabezpečiť spätný zber ojazdených pneumatík a ich likvidáciu. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“

Kde všade môžete pneumatiky nechať?

Okrem pneuservisov, ktoré sú najdostupnejším zberným miestom, sa môžete obrátiť na ktorýkoľvek autoservis, predajňu pneumatík a automobilov, na zberné miesta určené obcami, ale i na vybrané prepravné spoločnosti. Takéto miesta sú povinné zabezpečiť spätný zber pneumatík bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a bez akýchkoľvek ďalších poplatkov za likvidáciu. Tie už sú totiž zahrnuté v cene zakúpenej pneumatiky a informáciu o tom musíte nájsť na predajných dokladoch.

Cieľom osvetovej kampane od spoločnosti ELTMA je rozšíriť povedomie o systéme zberu a spracovaní pneumatík. Ing. Radim Filák, konateľ spoločnosti ELT Management Company Slovakia (ELTMA), upozorňuje: “Po viac ako roku účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že naša verejnosť nevie o svojich právach a naopak, ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. Radi by sme preto obom stranám pomohli – motoristov informovali o ich spotrebiteľských právach a distribútorom podali pomocnú ruku v podobe informačnej podpory a bezplatným zabezpečením odberu ojazdených pneumatík.” Záujmom spoločnosti je prispieť k ochrane životného prostredia na Slovensku a eliminovať množstvo pneumatík, ktoré končia v prírode. Spoločne môžeme vytvoriť lepší svet.

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.