Reforma školstva nestačí, treba posilniť status učiteľa

O spoločenskej zodpovednosti, učiteľoch a CSR na Slovensku so správcom Nadácie ZSE Petrom Bednárom.

Ako hodnotíte úroveň spoločenskej zodpovednosti firiem na Slovensku?

Je skvelé, že dnes túto tému vnímajú ako dôležitú nie len korporácie, ale aj malé firmy s lokálnym pôsobením. Existujú formáty, ktoré CSR stavajú do centra pozornosti. Zároveň si myslím, že cesta pred nami je ešte pomerne dlhá. Mladá generácia sa dnes už intenzívne zaujíma o to, ako firmy podporujú komunitu, v ktorej pôsobia, či sú zodpovedné k planéte, krajine a životnému prostrediu. Je to cítiť z rozhovorov so zákazníkmi a tiež na prijímacích pohovoroch uchádzačov o prácu. Firmy na tento trend musia reflektovať viac ako doteraz. Myslím tým veci ako expertné dobrovoľníctvo či užšie prepájanie „core biznisu“ s lokálnym prostredím prostredníctvom spoločných
projektov. Natieranie lavičiek manažérmi či jednoduché „rozdávanie“ peňazí už nestačí.

Aké sú hlavné piliere spoločenskej zodpovednosti, ktoré rozvíja ZSE?

Slovensko má šťastie na šikovných ľudí v treťom sektore, od pádu komunizmu tu pôsobí množstvo aktívnych ľudí, ktorí pomáhajú rozvíjať občiansku spoločnosť a komunitný život. ZSE si zadefinovala štyri základné oblasti s dlhodobou a systematickou podporou, ide o životné prostredie, vzdelávanie, inovácie a komunitný rozvoj. Naše kľúčové partnerské projekty sú Elektrárňa Piešťany ako vzdelávacie a komunitné centrum, občianske združenia Živica, Ochrana dravcov na Slovensku a Impact HUB ako startupová platforma. Zároveň poskytujeme podporu v niekoľkých grantových programoch. Napríklad prostredníctvom grantového programu pre zamestnancov sme za trinásť rokov podporili stovky projektov v celkovej sume vyše milión eur. Jednou z hlavných oblastí, ktoré podporujete, je vzdelávanie.

Aké konkrétne aktivity v tejto oblasti vyvíjate?

Kým čakáme na reformu školstva, život beží ďalej. Zároveň platí, že žiadna reforma nie je všeliekom. Veríme, že štrukturálna zmena závisí od jednotlivcov. V partnerstve so Živicou sme identifikovali množstvo šikovných škôl a ľudí, vďaka ktorým zmena školstva na lokálnej úrovni už úspešne prebieha. Naša podpora sa orientuje na dva ciele – pomáhať aktívnym pedagógom, aby mohli robiť reálnu a dlhodobú zmenu na svojich školách. Toto sa deje
predovšetkým vďaka projektu Zelená škola. Zároveň sa snažíme prinášať do centra pozornosti príbehy úspešných učiteľov, ktorí si zasluhujú obdiv a prinášajú inšpiráciu. Cieľom je teda ukázať pozitívne vzory a pracovať na pozdvihnutí statusu učiteľa. Onedlho predstavíme verejnosti nový projekt, ktorý môže v tomto ohľade výrazne pomôcť.

article_photo

Nadácia ZSE chce svojou podporou vytvárať prostredie, ktoré je inšpiratívne a inovatívne. Podporu verejnoprospešných aktivít vnímame ako investíciu. Očakávame, že vložené úsilie a zdroje sa vrátia späť tým, že prinesú reálnu zmenu. V školstve, v lokálnych komunitách, v spoločnosti. Podpora vzdelávania, rozvoj inovácií, ochrana životného prostredia a komunitný rozvoj preto patria k našim hlavným programovým prioritám.
Nadácia svoju činnosť tiež zameriava na podporu kultúrnych a vzdelávacích podujatí v národnej kultúrnej pamiatke Elektrárňa Piešťany. Chceme, aby sa z Elektrárne stalo interaktívne, viacúčelové centrum oslovujúce všetky generácie.

www.nadaciazse.sk

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.