Sobota, 7. december, 2019 | Meniny má Ambróz

Vyhlásenie súťaže Umenie z odpadu

Súťaž pre všetkých, ktorí dokážu aj z nepotrebného vytvoriť niečo krásne.

(Zdroj: Vassal EKO)

Čo je pre niekoho odpad, pre druhého môže byť materiálom pre umelecké dielo. V posledných rokoch sa celosvetovo rozširuje fenomén waste art, teda umenia z odpadu, a svoje miesto už pomaly nachádza aj na Slovensku. V apríli sa môžu do súťaže zapojiť všetci, ktorí dokážu aj z nepotrebného vytvoriť niečo krásne.

Mnohí ľudia si pod pojmom umenie predstavia hlavne klasické diela napr. Botticelliho maľbu Zrodenie Venuše či Picassovu Guernicu, Michelangelovu sochu Mojžiša alebo popkultúrne Campbelove polievky od Andyho Warhola. Umenie má však v súčasnosti aj inú podobu. Tvoriť ho môže vlastne každý a nepotrebuje k tomu ani žiadnu špeciálnu výbavu. Doma nájdeme všetko, aby sme mohli vytvoriť umelecké dielo z odpadu, waste art.

Ktokoľvek s fantáziou a šikovnými rukami sa môže do 30. apríla 2018 prihlásiť do súťaže Umenie z odpadu. Stačí sa zaregistrovať na stránke www.umeniezodpadu.sk, vyplniť registračný formulár a pripojiť fotografiu diela, ktoré vytvoril z odpadového materiálu napr. papier, plast, plechovky, odpadový kov, sklo a podobne. Každé prihlásené dielo musí spĺňať niekoľko základných podmienok. Jeho rozmer musí byť v rozmedzí minimálne 45 cm x 45 cm x 1 cm (napríklad obraz) do maximálnych rozmerov 100 cm x 100 cm x 100 cm (napr. socha). Dielo musí byť kompaktné ako jeden celok, prenosné a vyrobené z odpadov, pričom nesmie byť nijako maľované tak, aby bol rozpoznateľný pôvodný materiál.

Zo všetkých prihlásených diel vyberie začiatkom mája komisia tvorená profesionálnymi umelcami a zástupcami organizátora súťaže diela, ktoré postúpia do hlasovania v druhom kole a o víťazoch sa rozhodne do 22. mája 2018. Traja najlepší získajú finančnú výhru vo výške 1 000,- eur (1. miesto), 750,- eur (2. miesto) a 500,- eur (3. miesto).

Všetky informácie o súťaži, štatút súťaže a registračný formulár sú k dispozícii na oficiálnej stránke súťaže www.umeniezodpadu.sk.

Organizátorom súťaže je spoločnosť Vassal EKO. „Vyhodením odpadkov do smetného koša sa práca s nimi nekončí. Veľkú časť možno recyklovať a znova použiť na množstvo nových výrobkov. Denne nám rukami prechádzajú predmety z recyklovaného papiera, z plechoviek sa vyrábajú časti bicyklov či áut, zo skla nové sklenené nádoby a z plastov napríklad záhradný nábytok, oblečenie alebo tenisky. Ale to nie je zďaleka všetko. Zo starých plechoviek, kúskov plastov alebo papiera však môže vzniknúť aj umenie,“ vysvetľuje rozhodnutie vyhlásiť túto súťaž Umenie z odpadu riaditeľ spoločnosti Vassal EKO Martin Andrejčák.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu

Patríte medzi majiteľov malých kuchýň? Tak určite viete, ako je niekedy ťažké navrhnúť jej priestor tak, aby sa do nej vše vošlo.

​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.