Slovenskú poľnohospodársku univerzitu povedie Klaudia Halászová

Akademický senát SPU v Nitre zvolil za kandidátku na funkciu rektorky na nasledujúce štvorročné obdobie docentku Klaudiu Halászovú

Akademický senát Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre na svojom zasadnutí 11. apríla 2018 volil kandidáta na funkciu rektora na nasledujúce štvorročné funkčné obdobie. Z desiatich osobností, ktoré fakulty a univerzitné pracoviská navrhli na túto zodpovednú funkciu, kandidatúru prijali štyri. Po prvýkrát v šesťdesiatpäťročnej histórii univerzity štyri dámy: doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD., dekanka Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, prof. Dr. Ing. Elena Horská, dekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu, prof. Ing. Magdaléna Lacko-Bartošová, CSc., vedúca Katedry udržateľného poľnohospodárstva a herbológie Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a doc. Ing. Oľga Roháčiková, PhD., dekanka Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja.

Vzdelávanie, veda, kvalita, spolupráca, empatia

Svoje vízie, predsavzatia a plány, ktoré by v prípade zvolenia do funkcie rektorky chceli realizovať, predstavili v túto jarnú stredu popoludní v aule SPU nielen členom akademického senátu, ale aj zamestnancom a študentom univerzity. Každá z nich má za sebou penzum práce na rôznych postoch, na univerzite, v riadiacich funkciách, v pedagogike aj manažmente. Svoje vedomosti a skúsenosti ponúkli v prospech rozvoja školy. Rozsiahle programové tézy, ktoré voličom ponúkli, tu rozmieňali na konkrétne úlohy, na ktoré by sa chceli koncentrovať. Počnúc nadväznosťou na dlhodobé tradície, cez skvalitňovanie a aktualizovanie pedagogického procesu, vedeckovýskumnej práce či napĺňania podstaty zelenej univerzity, až po spoluprácu s praxou, zlepšovanie pracovných podmienok zamestnancov a podmienok života študentov. Kandidátky kládli veľký dôraz na spôsoby získavania študentov, medzinárodné prepojenie univerzity, ale aj na spoluprácu fakúlt, ktorá podľa všetkých štyroch kandidátok absentuje, na jej financovanie , akreditačný proces či systém hodnotenia kvality.

Hlasy a dôvera

V prvom kole voľby nezískala ani jedna z kandidátok nadpolovičnú väčšinu. V druhom kole členovia Akademického senátu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre zvolili Klaudiu Halászovú za kandidátku na rektora SPU v Nitre na funkčné obdobie 2018-2022. Nová rektorka sa svojej funkcie ujme po menovaní prezidentom republiky v júli t.r.

„Chcem sa poďakovať za hlasy tým členom akademického senátu, ktorých som presvedčila o svojich úmysloch a dúfam, že moje pôsobenie vo funkcii presvedčí aj ostatných, že som to myslela vážne,“ povedala Klaudia Halászová po tom, ako jej k voľbe zablahoželal rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik, predsedníčka Akademického senátu Danka Moravčíková i ostatní prítomní. „Dostala som podporu, ktorú si veľmi vážim. Čaká nás zložité obdobie, veľa práce, nové akreditačné procesy, systém kvality, je toho naozaj veľa, čo možno zlepšiť. Bude nás to stáť veľa energie, ale nebude to len moja energia, veď máme šesť fakúlt a na našich cieľoch musíme zapracovať spoločne, aby sme sa stali kvalitnou, špičkovou ustanovizňou,“ konštatovala budúca rektorka.

Vízie a plány

Nadviazala tak v skratke na svoje tézy, ktoré prezentovala v aule. „Prijatie kandidatúry bolo jasným deklarovaním záujmu budovať univerzitu v súlade s mojím doterajším prístupom k práci a k ľuďom, ktorým nie je ľahostajné, akým smerom sa uberáme,“ povedala. Filozofia jej programových téz je zakotvená v zlepšovaní vzdelávacieho procesu, a to v súčinnosti so zástupcami študentov, pretože tí sú podľa doc. Halászovej najlepším zrkadlom učiteľskej práce. Škola musí preto prevziať zodpovednosť za absolventa, aby jeho vedomosti a kompetencie boli v súlade s jeho študijným odborom. Komparatívnou výhodou školy musí byť kvalita. V oblasti vedy a výskumu považuje Klaudia Halászová za dôležité vytvárať podmienky pre učiteľov s veľkým potenciálom, hľadať možnosti v interdisciplinárnom chápaní vedeckovýskumnej činnosti.Jedným z rozhodujúcich faktorov budúceho úspechu sa môže stať podľa doc. Halászovej tvorba novej, inštitucionálnej kvality a riadenie univerzity v zmysle princípov slobodnej tvorivosti, vzdelanosti, zdravého sebavedomia, zároveň pokory a medziľudského porozumenia.

Doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD.

Narodila sa 15. 12. 1973. Je absolventkou SPU v Nitre, fytotechnický odbor - ochrana životného prostredia. V roku 2002 získala titul doktora filozofie v odbore krajinné inžinierstvo a v roku 2014 obhájila vedecko-pedagogický titul docent v odbore krajinárstvo. Od roku 2012 je dekankou Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Doc. Klaudia Halászová je držiteľkou celého radu osvedčení, členkou vedeckých a odborných rád. Žije v Nitre.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.

Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?

Využite Kombiprodukt a získajte najvýhodnejší úrok na trhu