Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre

V pavilóne F na výstavisku AX sa prezentuje Botanická záhrada, v OC Centro zasa Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva

Botanická záhrada SPU v Nitre priniesla do pavilónu F svoje tradičné výstavné exponáty, ako sú sukulenty, tropické aj subtropické rastliny, okrasné aj kvitnúce, antúrie, orchidey, tilandsie...

Jar prináša do Nitry už tradične Gardeniu, medzinárodnú predajnú výstavu pre záhradníctvo, záhradkárov, priateľov bonsajov, kvetov a životného prostredia. Na národnom výstavisku Agrokomplex sa od 19. do 22. apríla koná už 22. ročník. Prúdy návštevníkov očakáva so svojou ponukou bezmála 400 vystavovateľov. Nájde sa tu všetko, čo poteší srdce aj zrak pestovateľa a milovníka prírody: balkónové kvety, letničky, okrasné dreviny, ovocné stromy, záhradné nábytky, grily, skleníky, skalničky, kaktusy, hnojivá, čističky odpadových vôd, záhradná keramika, cibuľoviny, citrusy, palmy, záhradné krby, záhradné altánky, okrasné trávy, záhradné náradie, záhradné plastiky, pracovné odevy, prútený tovar či exotické rastliny.

Ani v tomto roku nechýbali na výstavisku pracoviská Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre: Botanická záhrada a Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva. Botanická záhrada priniesla do pavilónu F svoje tradičné výstavné exponáty, ako sú sukulenty, tropické aj subtropické rastliny, okrasné aj kvitnúce, antúrie, orchidey, tilandsie...ale návštevníci si v jej stánku mohli zakúpiť aj rastlinné prebytky, izbové rastliny. A k tomu zdarma dostali aj dobrú pestovateľskú radu.

Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre si svoje artefakty rozložila v neďalekom obchodnom centre, kam mieria kroky návštevníkov po návšteve výstaviska. V átriu, osvetlenom priamym slnečným svetlom, predstavili celú škálu študijných odborov, ktoré fakulta svojim budúcim študentom ponúka. Parafrázujúc známe príslovie, z každého odboru trošku: z krajinného inžinierstva, záhradnej a krajinnej architektúry, aj záhradníctva. Na zemi zväčšený „projekt“ domčeka so záhradou, na ňom sa návštevník prejde ako po skutočnom dvore. Tu je dom, tu záhrada, tu okolitá krajina. Na expozícii sa skutočne podpísala kreativita jej tvorcov!

Gardenia je príležitosťou predstaviť návštevníkom nielen živý tovar, ale aj príslušnú odbornú literatúru. Tento rok sú medzi nimi aj knižné novinky z pera prof. Ing. Magdalény Valšíkovej-Frey, CSc., ako aj prof. Ing. Ľudovíta Cagáňa, CSc. a Ing. Sylvie Matušíkovej, PhD., ktoré vychádzajú pod názvom Rok v zeleninovej záhrade+biologická ochrana a Ochrana ovocných rastlín proti živočíšnym škodcom.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.