Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre

Cieľom návštevy veľvyslanca I. A. Leščeňu bol záujem bieloruských vzdelávacích a výskumných inštitúcií o spoluprácu s SPU v Nitre.

Igora A. Leščeňu, veľvyslanca Bieloruskej republiky v SR, privítal na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre rektor prof. Peter Bielik a členovia vedenia.

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Dr. h. c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., privítal na pôde univerzity mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Bieloruskej republiky v SR Igora Alexandroviča Leščeňu. Cieľom jeho návštevy boli rozhovory o nadviazaní hlbšej spolupráce SPU v Nitre s bieloruskými univerzitami a výskumnými inštitúciami.

Rektor prof. Peter Bielik informoval veľvyslanca o doterajších kontaktoch s bieloruskými vysokoškolskými inštitúciami, ktoré sa začali rozvíjať už v 60-tych rokoch minulého storočia a zdôraznil potrebu hľadať nové možnosti spolupráce. Priblížil tiež konkrétne aktivity, na ktorých sa SPU v Nitre podieľa spoločne s univerzitami v Rusku a na Ukrajine a ktoré by mohli byť príkladom budúcich vzťahov s bieloruskými univerzitami. Ide najmä o spoluprácu v rámci programov Tempus, Horizont 2020, ďalej organizovanie letných škôl, akreditácia spoločných študijných programov s udelením diplomu Double Degree a Joint Degree a i. Zdôraznil široké možnosti spolupráce s Výskumným centrom AgroBioTech SPU a centrami excelentnosti, zameranými na biodiverzitu, integrovaný manažment povodí a udržateľnosť pôdy, ako aj bielo-zelenú technológiu. „V oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby máme akreditované dva špičkové výskumné tímy, ktoré sú zárukou výstupov najvyššej kvality“, vyjadril sa rektor prof. Bielik. Neobišiel ani možnosť spoločného výskumu v oblasti bioenergie. „Sme zelenou univerzitou a sme otvorení všetkým témam a oblastiam“, dodal rektor prof. Bielik.

Igor Leščeňa priblížil perspektívy kooperácie s Národnou akadémiou vied v Minsku a ďalšími inštitúciami, najmä v oblasti poľnohospodárstva. „Bieloruská republika je súčasťou Bolonského procesu, preto máme záujem aj o spoluprácu v oblasti mobilít študentov a pedagógov“, povedal veľvyslanec. Na záver informoval o svojom zámere nadviazať partnerské vzťahy medzi Nitrou a niektorým z bieloruských miest, ktorý predostrel v marci na stretnutí s primátorom Jozefom Dvončom.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“