Jubilujúca DNA - miláčik prírody

Vo Výskumnom centre AgroBioTech SPU v Nitre si pripomenuli Medzinárodný deň DNA cyklom prednášok o kľúčových objavoch v genetike

"DNa je príbeh bez hraníc", pripomenul vo svojom vystúpení profesor Milan Bežo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

V Kongresovej hale Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa 25. apríla uskutočnil DNAday 2018, cyklus prednášok zameraných na popularizáciu kľúčových objavov spojených s genetikou. Podujatie bolo súčasťou programu DNAday Slovakia, ktorý sa koná každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa DNA.

Seminár otvorila riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre Tatiana Bojňanská. Ako uviedla, tradičný prezentačný deň, ktorý zamestnanci výskumného centra každoročne organizujú pre pedagógov, študentov a širokú verejnosť, sa tentoraz rozhodli spojiť s medzinárodným podujatím DNAday Slovakia, ktoré sa na Slovensku organizuje už od roku 2003. Práve 25. apríla si pripomíname objavenie dvojvláknovej štruktúry DNA (r. 1953) a ukončenie projektu ľudského genómu (r. 2003).V tento deň sa po celom svete konajú vedecké podujatia a súťaže, prostredníctvom ktorých majú študenti a mladí výskumníci možnosť predstaviť svoje vedecké projekty.

Účastníkov privítal aj rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik. „Som veľmi rád, že tradícia prezentačných dní vo Výskumnom centre AgroBioTech pokračuje a naši odborníci môžu aj takýmto spôsobom prezentovať svoje úspechy a vedecké vízie akademickej obci i verejnosti“, povedal rektor. Zdôraznil tiež úspechy našich vedeckých pracovníkov, ktorí vysoko prekračujú priemer v rôznych oblastiach výskumu a v oblasti pôdohospodárskych vied sú na špičke. „AgroBioTech ponúka priestor, infraštruktúru, treba len nadšencov, ktorí budú univerzitu a seba chcieť posúvať ďalej“, dodal prof. P. Bielik.

V sérii prednášok, ktoré nasledovali, predstavili vedeckí a pedagogickí pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Univerzity Konštantína Filozofa a Slovenskej akadémie vied genetiku z rôznych uhlov. Veronika Fialková vystúpila s prednáškou o moderných genetických analýzach a možnostiach ich využitia v aplikovanom výskume, Milan Bežo predstavil DNA ako molekulu života a miláčika prírody, Radoslav Omelka sa venoval aplikáciám výskumu DNA v biológii človeka a biomedicíne, Eva Tvrdá vysvetlila mechanizmy, príčiny a následky poškodenia DNA v samčích reprodukčných bunkách a Andrea Hricová priblížila molekulárne metódy v šľachtení prirodzene bezlepkového láskavca.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.