Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Miriam o dobrovoľníctve v Afrike: „Bola to životná skúsenosť“

Miriam Hrašková strávila 3 mesiace v Ugande. Pomáhala v centre pre deti s HIV, ktoré spravuje Slovenská katolícka charita.

„Bola som pri tom, keď dieťa dostalo šancu na lepšiu budúcnosť“

V Centre Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, ktoré funguje výlučne vďaka štedrosti slovenských darcov, sa pomáhala starať o 55 detí, zväčša sirôt a polosirôt v rôznom veku. Deťom v centre sa poskytuje zdravotná starostlivosť, strava, pravidelná školská dochádzka, poobedné doučovanie a taktiež oddychový program.„Celé moje rozhodnutie ísť na nejaký čas do Afriky bolo viac-menej racionálne. Osobne som sa nikdy nestavala do úlohy – „idem pomáhať, je to moje poslanie a chcem zachrániť svet“. Nie. Tento spôsob myslenia sa mi nepáči. A síce som šla do Afriky s istotou, že budem učiť ja iných, učila som najmä seba. Zasiahlo ma, s akou intenzitou sa to stalo a stále deje. Aké je životne dôležité vážiť si hodnoty ako pokora, vďačnosť, odvaha. Nemyslieť na seba, ako sa nám to poväčšine darí.“

Dobrovoľníci v centre trávia čas s deťmi, starajú sa o administratívu a podporu projektu Adopcia na diaľku®,čo znamená výjazdy do okolia, návštevy miestnych domácností, vyhodnocovanie podmienok a sociálnych pomerov rodín, z ktorých vyberala detí do programu. Išlo o neľahké rozhodnutia: „Zohľadňovali sme školské výsledky. Hoci má dieťa oboch rodičov, sú negramotní, takže s ním vedomosti nerozvíjajú. Často by boli radšej, keby s nimi pracovalo na poli. Je vám to ľúto, hľadáte alternatívy. Zväčša potom podporíme súrodenca s lepšími výsledkami, aby sme rodine aspoň sčasti pomohli.“

„So stereotypmi sa neuspokojím“

Aj keď do Afriky odchádzala s predsavzatím zabudnúť na všetko, čo jej o tejto krajine povedali, niektoré stereotypy sa jej potvrdili - inklinovanie k hudbe a vášeň k tancu, ako aj ich prežívanie času... To však bolo niečo, s čím vnútorne dlho bojovala. Tvrdí, že Ugandu nemôže porovnať s ničím, s čím sa dosiaľ stretla. Miriam sa na Slovensko vrátila pred koncom roka 2017.Jej pobyt Ugande bol podporený z finančných zdrojov Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line