Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Slovenskí podnikatelia veria v pozitívny vývoj

Medzi podnikateľmi a firmami na Slovensku prevláda optimizmus.

Vyplynulo to z Indexu očakávaní firiem, ktorý zrealizovala ČSOB v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. Jeho cieľom bolo zistiť, ako vidia svoje podnikanie na Slovensku.

Meranie nálad a očakávaní slovenských podnikateľov, tzv. Index očakávaní firiem, dosiahol hodnotu vo výške 31,3 bodu, ktorá indikuje skôr pozitívne názory tunajších živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, ako aj veľkých spoločností.

Optimizmus prejavili najmä v oblasti dopytu, kde až 47 % podnikateľov očakáva medziročné zvýšenie záujmu o svoje produkty alebo služby. Práve väčší interes zo strany klientov môže prispievať aj k plánovaniu ich ďalších investícií. Podľa prieskumu, v roku 2018 by chcela investovať do svojho podnikania viac ako jedna tretina z oslovených podnikateľských subjektov a zároveň, rozširovať svoje aktivity v horizonte 1 roka má v pláne až 18 % firiem.

Tieto pozitívne ukazovatele nepochybne súvisia aj so záujmom o úverovanie. „Sme radi, že v prípade malých a stredných podnikov rastie. Keďže veľká časť úverov smeruje do regiónov s nadpriemernou nezamestnanosťou na juhu či východe Slovenska, ako financujúcu banku nás teší, že optimistické nálady firiem môžu znamenať aj vytvorenie nových pracovných miest,“ hovorí Dáša Polláková, manažérka Oddelenia riadenia segmentu malých podnikateľov ČSOB.

Cieľom ČSOB, ktorá monitorovala nálady podnikateľov, je pomáhať im s rozvojom ich podnikania. Aj preto ako jediná banka na Slovensku ponúka zvýhodnené podnikateľské úvery s európskymi zárukami z programu COSME. Vďaka nim je financovanie pre malé a stredné podniky na Slovensku ešte dostupnejšie a výhodnejšie.

Viac informácií o podnikateľských úveroch s európskymi zárukami z programu COSME sa dozviete na: http://www.csob.sk/podnikatelia-firmy/uvery-eu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Čučoriedky patria medzi naše obľúbené a vyhľadávané ovocie už po celé veky.

4 h

Slovensko sa od polovice septembra zaradilo medzi krajiny, ktoré môžu poskytnúť ľuďom so zdravotným znevýhodnením plnohodnotnú...

5 h

Odpadové hospodárstvo a recyklácia sú historicky najväčšou biznisovou príležitosťou. Nespime na vavrínoch.

INZERCIA 5 h
Skryť Zatvoriť reklamu