Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu

V polovici mája sa v bratislavskej Inchebe dostane k slovu tá najmodernejšia vojenská technika.

Chystá sa už siedmy ročník veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB, ktorý od 16. do 18. mája bude hostiť medzinárodné zastúpenie vystavovateľov a odborných návštevníkov.

Veľtrh IDEB pod záštitou Ministerstva obrany SR odštartuje vo veľkom štýle v stredu 16. mája o 10:35 preletom lietadiel (dopravné Alenia C-27J Spartan, stíhacie MiG-29 alebo cvičné L-39 podľa aktuálnych poveternostných podmienok) a zoskokom príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia Žilina z lietadla L-410. Aktuálny ročník sa bude orientovať na modernizáciu obrnenej a leteckej techniky, návštevníkov čakajú obrnené bojové vozidlá a transportéry 4x4, 8x8, pásová technika, ale aj vrtuľník Black Hawk UH-60. Partnerom veľtrhu je Lockheed Martin, ktorý svojou účasťou upriami pozornosť na stíhacie lietadlo F-16 Block 70/72 V.

Všetko od transportérov, komunikačných systémov až po Boženu

Na jednej z najkomplexnejších prezentácií obrannej techniky v strednej Európe nebude chýbať odmíňovacie zariadenie Božena, samohybné húfnice Zuzana 2, Zuzana 2000 a EVA, široká ponuka obrnených vozidiel, vojenské kuchyne pre vojakov, komunikačný kontajner pre spojenie i vzducholoď SILWA - SILENT WATCHER poskytujúca komplexné „smart“ riešenie bezhlučného vzdušného monitorovania, dlhodobého sledovania a prieskumu. K dispozícii bude model bojového lietadla Saab JAS 39 Gripen v reálnej veľkosti s možnosťou vyskúšať si pozíciu pilota.

Okrem techniky nadzvukového letectva a pozemných transportérov bude mať na veľtrhu svoje miesto aj vybavenie pre Ozbrojené sily SR - náboje, protitankové strely, terče, padáky, komunikačné systémy a technika pre lietadlá, obuv, oblečenie a výstroj pre záchranné zložky – vojakov, hasičov, policajtov, ručné zbrane, drony i bezpečnostné zábrany na ochranu civilných objektov.

Dynamické ukážky aj hackerská šou

Každý deň dostanú priestor dynamické ukážky Ozbrojených síl SR - rozmiestnenie jednotky nepriateľa, rozvinutie vlastných jednotiek pod delostreleckou paľbou, dobytie postavenia, odsun ranených, obsadenie budovy, zaistenie osôb či odmíňovanie. Diváci uvidia aj vystúpenie vojenskej hudby alebo show program Čestnej stráže OS SR.

V rámci sprievodného programu sa uskutočnia dve medzinárodne konferencie – vedecká venovaná vojenským a špeciálnym technológiám a kybernetická venovaná bezpečnosti. Súčasťou konferencie Kybernetická bezpečnosť - Výzvy bude úvodná live show etického hackera Tobiasa Schrödela o bezpečnostných hrozbách.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“