Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov

NBS vydala nariadenie, ktoré upravuje poskytovanie hypoték nad 90 % a 80 % hodnoty zabezpečenia. Platiť začína 1. 7. 2018.

Okrem obmedzenia LTV určuje aj hranicu maximálneho možného zadlženia žiadateľa. Ak teda chcete o úver požiadať ešte pred týmto termínom, prečítajte si, ako sa na všetko pripraviť a kde to vybavíte najrýchlejšie.

Ešte predtým, než vôbec vojdete do banky, je dôležité ujasniť si niekoľko vecí: či máte záujem o novostavbu, starší dom alebo byt, či ide o vaše prvé bývanie alebo kúpu nehnuteľnosti vnímate ako investíciu. Nevyhnutné je mať predstavu aj o tom, koľko z mesačného príjmu dokážete vyčleniť na pokrytie nákladov spojených s bývaním. Vo všeobecnosti sa odporúča nemať splátku hypotéky vo výške viac ako 30 % čistého mesačného príjmu.

Aké dokumenty potrebujete?

Po ujasnení si všetkých predstáv prídu na rad nevyhnutné formality. Potrebujete mať pripravené nasledujúce dokumenty:

• doklad totožnosti,
  • doklady k príjmu: v prípade, že ste zamestnanec, váš príjem overí banka dopytom do Sociálnej poisťovne, podnikatelia dokladujú príjem daňovým priznaním, ak sa banke nepodarí overiť ho elektronicky,
  • doklady preukazujúce účel použitia úveru, ako je kúpna zmluva, prípadne rezervačná zmluva. Pri nehnuteľnosti, ktorá sa stavia, je to zmluva o budúcej zmluve,
  • znalecký posudok k zakladanej nehnuteľnosti. Ak kupujete byt, môžete využiť aj interné ohodnotenie banky, ktoré je zvyčajne lacnejšie a rýchlejšie ako znalecký posudok.

Skompletizovať si potrebné papiere vám síce zaberie istý čas, no ten sa vám vráti v podobe rýchlejšieho a jednoduchšieho vybavenia úveru. Je dobré si tiež vždy vopred zistiť čo najviac informácií o kupovanej nehnuteľnosti, aby vás niečo neskôr nezaskočilo a nezbrzdilo celý proces. Najčastejšie sa stáva, že na liste vlastníctva sa nachádza ťarcha alebo práve prebiehajúci zápis, ktorý banka nevie identifikovať. Pri domoch a novostavbách je dôležité sa uistiť, že k nim vedie prístupová cesta po verejnej komunikácii. Ak k domu vedie súkromná cesta, musí byť zriadené právo prechodu alebo prejazdu. Tieto veci vedia kúpu nehnuteľnosti často nepríjemne skomplikovať.

Koľko to zaberie času?

Lehoty nevyhnutné na všetky úkony spojené s úverom hrajú momentálne dôležitú úlohu v ponukách slovenských bánk. Časový interval je naozaj široký, od niekoľkých dní až po viac ako mesiac. Práve proces trvajúci iba niekoľko dní sľubuje Tatra banka. Dôležité je však pripomenúť, že to platí v prípade, že všetky vyššie spomínané dokumenty máte dôkladne pripravené už pri prvej návšteve banky.

Tatra banka tiež k hypotéke ponúka 100 % zľavu na poplatok za úver, účet s balíkom Tatra PersonalTB až na tri roky zadarmo a zároveň za klienta vybaví vklad záložných zmlúv do katastra nehnuteľností. Ďalším benefitom je aj uhradenie nákladov súvisiacich s predčasným splatením hypotéky v inej banke v prípade refinančného úveru.

Ak sa chcete o hypotékach dozvedieť viac, kliknite sem.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.

Vitajte v postapokalyptickom svete

Akú máte víziu, keď si predstavíte svet o 100-200 rokov?

NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu

Práve sa koná najväčšie biznis podujatie jesene. Na konferencii #akonato od Slovenskej sporiteľne debatujú významné osobnosti.